• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NOISEGATELADAKH - Malý Tibet: země na konci světa :: Info na cesty, mapy, fotky, treking, tradice. Byl jste někdo? chystáte se?
    FARGO
    FARGO --- ---
    Mam nakou turistickou mapu Lehu a okolnich udoli, kdyby mel nekdo zajem zapujcit ci okopcit.
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    VAVERAK: supr diky. ale myslim ze jsme zrovna koupili toho pruvodce. koukam, ze vyhozeny prachy ;) odkaz dam na nastenku
    VAVERAK
    VAVERAK --- ---
    NOISEGATE: tohle by se ti mohlo hodit ;) stazeno z lonely planet.

jammy & kashmir
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    KOUPIM (pripadne pujcim za poplatek) pruvodce po ladakhu. diky
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VESTIGIA: hele, Indie se vyvíjí, bezpochyby, asi to už bude větší komfort než dřív. já ještě zažil cestování na střechách autobusů - ale už to bylo kolem roku 2000 dost na ústupu a neradi to viděli, teda pokud nešlo o nějakou úplně místní linku. tipnul bych si, že teď už se na střechách nejezdí vůbec... před pár lety na jihu Indie jsem to taky už moc neviděl.
    VESTIGIA
    VESTIGIA --- ---
    a abych jenom nepindala, tak tady je jeden z těch veselejších pohledů na Leh

VESTIGIA
    VESTIGIA --- ---
    XCHAOS: nestraš s kutálením :-) Vloni jsme byli první po povodních, kdo projel cestu z Lehu do Manálí. Museli jsme sice podepsat vojákům, že jedeme na vlastní nebezpečí a až na pár celkem děsivých okamžiků na Rohtangu (bahno po kolena, mlha a nekonečná zácpa vozidel) to bylo ok. Na rozdíl od Kašmíru a houseboatů bych to dala klidně znovu (vlastně dám, za týden odlétáme do Indie :-))

Co se týká aklimatizace, tak bus a pozemní cesta je nejlepší, je to pozvolnější zvykání. Vloni absolutně v poho. Problémy měli občas lidi, co přiletěli až do Lehu, to je krapet nápor (také letos ozkouším). Jen je trochu opruz koupit v Dillí jízdenku a nenechat se ojebat. Manálí už je v pohodě. Tam funguje HPTDC (na hlavní třídě Mall) a s těmi máme nejlepší zkušenosti. Dá se jet i bez toho přespání - je to o něco lacinější.

XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GANYAL_YABANI: myslím že má jen 5300. já to přejel busem, tehdy. inspirovalo mě vyprávění nějakých čechů (vlastně konkrétně jedný ženský, co s nima jela), co tam byli pár let před tím, asi dva roky jsem to plánoval... na netu tehdy ještě nebyly cestovatelský diskuzní kluby zcela běžný (nebo já žádný neznal). měli jsem dost málo informací (na dnešní poměry). dost jsme si to představovali "jako hurvínek válku"

ty motorky zní dobře, ale moje tehdejší přítelkyně se toho nějak bála. v Manali půjčujou půlitrový Enfieldy (nebo jaká to je značka, cosi třeskutě ve stylu 50tých let...), musí to být zážitek...

JAEN: ... ale ta výška stačí na to, aby tam člověk co přijede autobusem prakticky nebyl schopen udržet se na nohou :-) určitě je to výš, než kam vede jakákoliv lanovka kdekoliv na světě. přičemž paradox je, že jako "hory" vypadá spíš ta první řada hor za Manali... do té druhé se vyšplhá úplně absurdníma serpentinama - a najednou skoro žádný velký hory a jen náhorní rovina, horská poušť... prostě jiná planeta.

NARVAH: do Manalí to bývalo autobusem za jednu noc. tam doporučuju načerpat síly a užít si života. další pokračování dva dny autobusem (s noclehem na půl cesty v jurtě , v ceně jízdenky). ale občas se nějaký autobus skutálí ze svahu dolů ... je to dost pekelná silnice.

(a nebo se dá taky letět... výhledy na Himaláje asi budou závratný...)
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    jen takovy napad: co udělat anketku "top 5/10 places" v ladakhu. navrhy hazet do diskuze?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAEN: jako živýho no. kvalitní mapa a GPSka by mohla fungovat taky, ale já tedy nikde žádnou kvalitní mapu tehdy nesehnal.

je fakt, že doba pokročila, a že by mohlo stačit si třeba vytisknout Google Maps v největším přiblížení. ty pěšinky vedoucí horskou pouští tam ale stejně nebudou patrný...

tím jak jsem tam už jednou byl, se přiznám, že mě to zas tak extrémně neláká, protože je to extrémně nehostinná část planety... připadalo mi to spíš jako výsadek na Marsu... ale zážitek to rozhodně byl... třeba jak ty vesničky hospodaří s vodou z tajícího sněhu a rozvětvují ty potoky na zavlažování a tak.
    PELDA
    PELDA --- ---
    Hodne me laka "chadar trek", nadchla me kniha Po zamrzle rece do nitra Himalaje.

Neuvazujete o tom nedo, pripadne nema nekdo zkusenosti?
    PELDA
    PELDA --- ---
    NARVAH: jojo potvrzuju z vlastni zkusenosti, cesta z manali je pres zimu neprujezdna. slysel jsem ze az do cervna, ale to nevim.
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    ZNAJ: ok, prima, tam pojedu.. srinagar a houseboaty jindy ;)
    ZNAJ
    ZNAJ --- ---
    Sikhim je nejlepsi v rijnu a listopadu, byla sem tam loni zacatkem listopadu a bylo nadherne, Kancha byla videt uzasne
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    hm, dík.. my vyšli z manali do hor právě koncem listopadu a začalo sněžit, tak sme to zabalili.. počítám, že na ladakh to bude taky pozdě příliš.. o tý cestě sem slyšel.. prej super projet na motorce.. v sikhimu asi taky sníh tou dobou, co? sem myslel, že dáme nějaký trek v horách ještě, ale asi too late.. se mrknu ještě do lonely asik
    ZNAJ
    ZNAJ --- ---
    NARVAH: sezona na Ladakh je kveten-konec zari, v rijnu zacina snezit, lety z Dilli jsou i v zime, ale nekdy zpozdeny i o dny kvuli spatnym pristavacim podminkam v Lehu, cesta pres Manali je podle me v zime temer neprujezdna, ale v tuhle dobu sem tam nikdy nebyla. Vim, ze dobrovolnici do neziskovek se snazi do Ladakhu dostat vzdycky max do rijna po zemi a pak uz jen letecky do Lehu.
    JAEN
    JAEN --- ---
    NARVAH: podle mě bude v listopadu všechno pod sněhem. z dillí tam lítá ráno letadlo, asi tři lety, ale často bývají lety posunutý nebo dokonce možná i zrušený kvůli počasí. dá se jet i po zemi přes manalí nebo šrinagar, prý krásná cesta, zvlášť pro lidi co mají rádi serpentýny a neblejou v buse. je to na víc dní. pozor, ve šrinagaru bývají průběžně nepokoje, pokud se tam chystáte, je dobré čeknout jestli se tam zrovna nestřílí. letenku z těhle důvodů přes šrinagar úplně nedoporučuju, můžou to být zbytečné nervy (a do dillí to lítá přímo). ale samozřejmě šance že zrovna vy jako turisti to schytáte je vždycky dost malá.
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    Má smysl navštívit Ladakh ještě v listopadu? Jak se tam dá dostat s Delhi a za jak dlouho?
    JAEN
    JAEN --- ---
    VESTIGIA: pokud jste fyzicky zdatnější a budete mít cca 2 dny navíc, vzít to tam přes rumbak. (ze spitoku nad rumbak je to za dobrého počasí jeden den, přes sedlo stok la do některého campu cestou na stok kangri druhý den, třetí den stok kangri a dolů do některého campu, čtvrtý velice na pohodu sejít do stoku - den 3 a 4 se dají i sloučit). rumbak je krásná vesnice, zvlášť když je ječmen ještě zelený a údolím dolů ze stok la to vypadá jakoby tam čas běžel kolmo na ten náš:)
    VESTIGIA
    VESTIGIA --- ---
    ahoj, dával jste někdo výstup na Stok? Nějaké doporučení??
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam