CYLAH: letrox a euthyrox jsou to samé, jiný název to má jen proto že to vyrábí odlišné firmy. Moje sestra i matka mají také hypofunkci, matka je fyzicky v pohodě, bere půlku (25 mg denně) a i bez medikace nějaké vážné potíže neměla, sestra má problémy s váhou, nevím jakou užívá dávku. Ale já myslím že tu tloušťku vůbec nemá z toho, žije hodně nezdravě, stravuje se nepravidelně, má stresující a fyzicky náročnou práci, myslím že jí hlavně večer... takže ona bude ten klasický případ kdy se tloustne "z hladu".
Já s tím letroxem nějaké vážnější problémy neměla, ale jak říkám tak bych se radši pokoušela celý problém vyřešit a ne jen tlumit příznaky. Ještě mě tak napadá že jak tu píšete o tom tlustém krku, tak ten já vůbec nemám ale vlastně mi došlo že jsem ten letrox vysadila hlavně kvůli tomu že jsem měla po 3 měsících užívání dojem že se mi ta štítná žláza zvětšila a že ztvrdla... Po vysazení před dvěma měsíci se můj krk zase vrátil do normálu.
Autoimunitní "zánět" šž mi diagnostikovali na podzim 2008 po sérii stresových událostí, vlastně moje první cesta vedla na psychiatrii protože jsem měla dojem že to co se mi děje je deprese. Ona to deprese byla, ale vlivem toho že mi začala blbnout právě štítná žláza. Takže psychiatrička mi doporučila vyšetření u mé praktické lékařky, ta mi udělala odběry krve a zjistila se ta autoimunita a hypofunkce. Bylo mi prakticky zakázáno chodit do práce která mě tenkrát hodně stresovala, takže jsem s tím byla i na neschopence... Autoimunitní zánět se zjišťuje vyšetřením krve, vyšetřují se hodnoty Anti-TPO, TPO Ab... Já měla tuhle hodnotu na podzim 2008 asi 250 j, letos v březnu už 870 j.... Vlastně jsem celou dobu doufala že ten zánět zmizel změnou práce za méně stresující a změnou životního stylu, takže mě docela překvapilo když jsem se dozvěděla že se to "zhoršilo". Tyhle protilátky se při prvním vyšetření u endokrinologa nebo u praktického lékaře většinou zjišťují...
S jódem to mám podobně v tom že mi bylo doporučeno ho nedodávat více než ho je ve stravě., údajně to tu žlázu "vyčerpává"