• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KROTITELUdírna - jak na to, recepty a osobní zkušenosti s uzením
    rozbalit záhlaví
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    KROTITEL: Studeným jsem myslel teplotu 12 - 32 stupňů. V klasických receptech se třeba udí kvalitní losos dolní hranici (12-15 C), stejně tak nízkou teplotu potřebuješ na sýry...

    KROTITEL
    KROTITEL --- ---
    TIGRE: jednoduše mi stačí dlouhej kouřovod a netopit jak blázen. takle můžu v klidu udit na 40st.

    ochladit se to dá tak že ubereš na ohni, dáváš mokré dříví nebo piliny jak jsem už psal a nebo se dá hodit ještě přes kouřovod mokrá deka nebo něco takovýho..

    pokud máš kouřovod delší jak 3m měl bys být v pohodě..
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Všem bych doporučil tuhle knížku - netýká se jen uzení, je i o sušení masa, fermetaci, výrobu salámů, klobásek, lákování a dalších úprav masa, ale spousta receptů se týká i uzení - jak toho studeného tak horkého.

    http://www.amazon.com/Charcuterie-Craft-Salting-Smoking-Curing/dp/0393058298
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    KROTITEL: a dochlazuješ to jak? ledem? suchým ledem? nebo udíš jen za chladných dnů? :)
    KROTITEL
    KROTITEL --- ---
    TIGRE: udím převážně za studena. chce to mít dlouhej kouřovod a moc nepřikládat. když se teplota začne zvedat tak buď přihazuji mokré dříví nebo piliny.
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Máte někdo zkušenost se studeným uzením? udíte "za studena"?
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Něco pro městské uzení...



    Uďák | Cuketka
    http://www.cuketka.cz/?p=2753
    KROTITEL
    KROTITEL --- ---
    SAHIB: ty klobásy vypadaj hodně dobře..

    jinak hezká udírna, takovou jsme měli kdysi na chatě :)
    SAHIB
    SAHIB --- ---
    První zakouření v létě 2010


    Podzimní uděračka 2010



    Červen 2011

    KROTITEL
    KROTITEL --- ---
    KOCOURR: házej fotky! :))
    bych mohl udělat nástěnku kde bude mít každý fotku své udírny + třeba fotku nějakých dobrot..
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    T_MAX:
    SCHEJBITCH: až bude chuť, tak to vyzkouším a dám vědět jak to dopadlo, jinak zítra mám v plánu dodělat vlastní údírničku, tak když bude nálada hodím sem i nějaký fotky ke kritice ;)
    KUBAJZZ
    KUBAJZZ --- ---
    nějaké ty grily a udírny co se jsem měl na disku v pdf

    Uloz.to! - grily a udírny.rar
    http://www.uloz.to/9956037/grily-a-udirny-rar
    T_MAX
    T_MAX --- ---
    PETR_TNT: tak čerstvá vždycky bude lepší, ale jde hlavně o procenta ..
    PETR_TNT
    PETR_TNT --- ---
    T_MAX: cerstva vs. trvanliva smetana ?
    T_MAX
    T_MAX --- ---
    SCHEJBITCH: jo, vpodstatě stejnej postup, ale 10 minut? Včera jsem dělal dvě várky půl hodiny .. jedna várka vyjde tak na 20 minut sakum prdum i s úklidem ..
    T_MAX
    T_MAX --- ---
    KOCOURR: ponorným mixérem v půllitrový odměrce .. šlehačku tak 33%+ šleháš až se udělá šlehačka, pak šleháš dál, až to ztuhne a začne se dělat syrovátka, tu odlejváš do hrnku (moc dobrá na pití a prej strašně zdravá), když už se nic neodděluje, tak to vyndáš takovou tou stěrkou na bábovku a pod studenou vodou promejváš tak 5 minut. pak to buď vrazíš do plastový mističky a do lednice, nebo ještě jednou promixuješ ..

    Je to fakt pecka, úplně jiná chuť ..

    Jinak jsem udělal zkušenost, že šlehačka v papírovejch krabičkách je lepší, jak ta v plastovým kelímku, ale možná to už bude jen o chuti ..
    SCHEJBITCH
    SCHEJBITCH --- ---
    KOCOURR: Zkus tenhle odkaz... ;)

    Domácí máslo za deset minut. Krok za krokem - iDNES.cz
    http://hobby.idnes.cz/domaci-maslo-za-deset-minut-krok-za-krokem-fgh-/hobby-domov.aspx?c=A110730_154542_hobby-domov_bma
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    KOCOURR: máslo jke jednoduché, je to prostě "přešlehaná" smetana. Kdysi jsem si máslo vyrobila v šejkru, když jsem si dělala čokošlehačkový dezert :)

    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    no konečně diskuze k chuti ;) Já mám už asi 2 měsíce hotovou udírnu - je dřevěná z olšových palubek, ale nějak se přes práci nebo nepřízeň počasí nemůžu dostat k tomu, abych dodělal topeniště a až slovím rybník u kterýho udírna stojí, tak tam hnedle ty ryby naperu (no dobře, možná je na chvíli do něčeho naložím, aby to bylo víc košer) ;)
    No ale chci se zeptat, jak na uzení sýra? Nějaké rady, vychytávky?


    T_MAX: a nechtěl by ses podělit o "recept" na vastní máslo? Jinak naprosto souhlasím s tvojí myšenkou, že jedním z největších výhod života v křupánkově jsou levné a kvalitní pochutiny :)
    KROTITEL
    KROTITEL --- ---
    Dobrou chuť...
    krotitel | Uzení ryb – rajce.net
    http://krotitel.rajce.idnes.cz/Uzeni_ryb
    T_MAX
    T_MAX --- ---
    PETR_TNT: Myslíš, že já, s mojí zmlsanou držkou, bych jedl jinej, než českej česnek? :) Další výhoda nešeho křupánkova, česnek, brambory a cibuly v top kvalitě tu seženeš všude a za hubičku :)

    Zdendu na grilu jsem koupil, ale musim to ještě proštudovat .. Máslo je hotový a už je v lednici, bylinky vymyslim příště ..

    Z 750ml smetany jsem udělal 280g másla .. to neni špatný :)

    Jinak určitě verze "překvápko v burgeru" vede, tam to máslo s bylinou udělá fakt tuning jak svině !!!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam