AHASVER: nerozumím. Princip svátečních bot? Takže si koupíš kožené boty a vezmeš si je třeba poprvé až na nějaký ples? Já bych umřel. Zatím všechny kožené boty jsem musel rozšlapávat a považuji to za úplně normální proces. Každý prodejce ti řekne, že se kůže přizpůsobí a že povolí a měl by sis vybrat boty těsné - hlavně na šířku a v oblasti kotníku a paty. Pokud si kupuješ kožené boty, ve kterých ti je jak ve vatě, tak ti musí být zákonitě po pár týdnech volné v patě.
Nikdy bych si nevzal nové boty druhý den do práce. Každé boty nosím pár dnů po práci doma, než se odvážím vyjít ven. Možná máš nějak dokonale kompatibilní nohu s boty od výroby, ale přijde mi důležité upozornit, že vzít si nové boty poprvé na akci, kde se předpokládá aktivní pohyb, může dopadnout velmi špatně.
Loaky teď mám a třeba v místě nártu, kde se bota při pohybu ohýbá, byla ta kůže velmi pevná (jako na zbytku boty) a chůze prostě pohodlná nebyla. V tom místě se musí ta bota prostě rozšlapat.
Nemám však tebou zmíněné lakovky. Možná je ta kůže poddajnější, nevím.. Ale nevidím zde rozdíl v principu rozšlapávání. Proč by se to nemělo vztahovat na sváteční boty? Tím rozšlapáním je nezničíš..