MARTIK: zkusím to já, ale rozhodně nejsem nějaký velký fanoušek whisky, jen mám rád několik značek a moje znalosti jsou spíš dost základní. Takže úvod pro úplné lamy:)
Zásadní rozdíl je single malt versus blended. Všechny (téměř) ty "velké" značky, co se prodávají všude v barech a supermarketech (Jameson, Johny Walker, Tulamore, atd.) jsou míchané whisky, tzv. blended, směsi z různých palíren. Jsou zpravidla levnější, vyráběné ve velkém množství (seženeš v jakémkoliv supermarketu) a chutnají většinou jako pálivá kořalka (věc názoru, ale já fakt nepoznám podle chuti Jamesona od Johnny Walkera).
Single malt je na rozdíl od blended whisky z jedné konkrétní palírny, vyráběná na jednom místě. Liší se pak pochopitelně podle té které palírny - nejen podle druhu sladu, ale podle takových vychytávek jako třeba místní železitá voda, sudy, v kterých whisky zraje, rašelina, kterou se sudy vypalují, atd. Tyhle whisky na rozdíl od těch blended skutečně nějak chutnají, a chuť se liší hodně výrazně. Znalci podle chutě poznají, jestli je to whisky z ostrovů, ze skotské vrchoviny, Irská, atd. Plus se chuť zpravidla liší i dobou zrání - jinak chutná tatáž značka desetiletá, jinak dvanáctiletá a jinak dvacetiletá, přičemž víc let nemusí nutně znamenat lepší chuť, jen prostě jinou.
Opravdu je nejlepší si to vyzkoušet a najít značku, která ti chutná, ale přprav se na to, že láhev takové whisky tě bude stát tak 1500,- a víc. Pokud se ptáš konkrétně na můj vkus, tak jestli chceš lahodnou "sladší" whisky, mám rád 12 letou Bowmore, pokud chceš whisky z které budeš mít pocit skotské vrchoviny, sychravých vřesovišť, bot mokrých od rašeliny, a kterou si naliješ u krbu ve svém studeném kamenném sídle, doporučil bych Talisker:)
Stačí to takhle?