• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BARBARDUCHABroušení kamenů
    IKOGNITO
    IKOGNITO --- ---
    mam na vás dotaz, kde jste byli lovit acháty v krušných horách, mam pocit že jsem to tuněkde zahlédl, já tam byl nedávno, a byl jsem u potoka v Horní Halži. Bylo to první cesta do těch míst, tak jsem se ani nedivil, že jsem neobjevil víc.. Potok byl celkem vybranej. Má to tam cenu někde kopat nebo jsou okolo i jiné lokality?

    Ještě jeden dotaz, okolo toho Petrov(čico)ckého potoka jsem nalezl na nějakých stránkách obrázky z opravdu eterickými acháty, které nemají malbu, spíš připomínají takové hutné barevné mléko... Máte s nima někdo zkušenost?.)

    diky za info jsem nadšenec amater, nechci jezdit někomu něco vybrat a těžit ... aby jste si náhodou nemysleli... víte jak to chodí:)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    SASOS: Žula vidiákem vrtat jde. Blbě, ale přeci a s příklepem. vidiák na to musí být nabroušený. Pokud potřebuješ jen díru a kašleš na povrch jde to i trubkovým vidiákem. Rozhodně ti příklepem prasknout může.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    JOSEF_K: Půjčit si vrtačku na vodou chlazený diamantový jádrový (trubkový) vrták, vyvrtat tu díru rovně (bude mít krásně hladké stěny) a pak tu kostku diamantovým kotoučem pod vodou ořezat. Ten váleček se dá vylomit (a dno zarovnat, zalít pryskyřicí, nebo tam něco vložit), nebo můžeš vrtat skrz, uříznout si kamenný špunt a ten tam vlepit. Mramor se dělá líp, ale s žulou, nebo křemenem to jde také hezky. Techniku mají lepší půjčovny stavební mechanizace. A chladit, chladit, chladit.
    COOOREE
    COOOREE --- ---
    Zaujala mě jejich rudá barva, tak jsem za léto něco málo vytáhl z přírody. Diky za radu zkusim ho poptat.
    BARBARDUCHA
    BARBARDUCHA --- ---
    mam naramek starozitny a tam jsou dvoumilimetrove granatky. na to vrtani se zkus zeptat uzivatele saffron na fleru
    COOOREE
    COOOREE --- ---
    nebo kontakt na někoho, kdo vrtá ultrazvukem?
    COOOREE
    COOOREE --- ---
    Ahoj, nemáte někdo tucha, jaká je brousitelmá a použitelná velikost u českých granátů??
    SEXILKA
    SEXILKA --- ---
    WATTEVILLE: Ráda je nosím k domácím pracím =)
    WATTEVILLE
    WATTEVILLE --- ---
    SEXILKA: Ony zas tak křehké nejsou :) Ideální je obléct je když odcházíš a vysléci když přijdeš domů. Nedělat s nimi různé domácí práce, koupat se a tak.
    BARBARDUCHA
    BARBARDUCHA --- ---
    ZCR: ty jo to něž projdu, ještě k tomu neumim anglicky takže s překladačem to bude legrace občas hrozně blábolí :)
    BARBARDUCHA
    BARBARDUCHA --- ---
    SEXILKA: to nemusíš, pochybuje že by se někdo v perlách potil tak že by mu mezi perlama protékály čůrky potu aby ty perly byly od potu ze všech stran, většinou se kůže dotýká jen v podstatě malá část perly, takže když je jen otřeš nebo je jemně protáhneš hadříkem s mikrovlákna mělo by to stačit
    ZCR
    ZCR --- ---
    Vřele doporučuju projít
    The Carving Path
    http://www.thecarvingpath.net/forum/index.php?
    SEXILKA
    SEXILKA --- ---
    BARBARDUCHA: takže po použití opláchnout vodou?
    BARBARDUCHA
    BARBARDUCHA --- ---
    BARBARDUCHA: většina věcí co sem vkládám je od někud převzaná, někdy bez úpravy někdy s doplněním z dalších zdrojů. moje psaní poznáte podle hrubek :)
    BARBARDUCHA
    BARBARDUCHA --- ---






    nějakej ten křištál
    BARBARDUCHA
    BARBARDUCHA --- ---
    tady jsou pěkně vidět inkluze
    BARBARDUCHA
    BARBARDUCHA --- ---
    k těm perlám, pravý perly vržou o zuby, pravý jsou mořský a říční rozezná přesně od sebe jen odborník, ale barevný perly pravý jsou jen mořský, u říčních je to povolená ůprava ale musí být na to upozorněno.
    když budete chtít koupit mořský perly na etsy, chce si to projít spoustu prodejců a uděláte si obrázek samy, jsou hodně drahý, Pár příkladů - cena jedné přirozeně zbarvené černé tahitské perly se v závislosti na váze, tvaru a kvalitě vybarvení a lesku pohybuje od patnácti dolarů nahoru. Pokud jich koupíte celou šňůru za deset, je to divné. Stejně divné jsou i "pravé mořské perly" dokonalého kulatého tvaru v cenově dostupných relacích. Bývají buďto totálně falešné (poznáte podle vrypu), nebo to jsou dokulata vybroušené kousky schránek perlorodek (také poznáte vrypem). Druhá forma nápodoby je přípustná, ale musí být uvedena. Pravá perla vzniká ve vrstvičkách, stejně jako cibule. Přírodní, přirozeně vzniklé perly jsou velká vzácnost a cena tomu odpovídá. Proto se běžně uměle pěstují, což není samozřejmě problém. Jen se setkáte se spoustou omylů a nejasností ohledně jejich pojmenování. Například perly Biwa mají svůj název odvozený od japonského jezera Biwa, kde se pěstují - Biwa perly, dovezené z Číny, jsou pitomost a podvod. Narazila jsem na jeden poměrně legrační omyl prodejkyně, která nabízela překrásné barokní perly pod názvem Nukleární perly (!) s poznámkou, že sice neví proč, ale těmto perlám se říká nukleární - nedomnívá se ale, že by byly nebezpečné, protože jsou zakoupené legální cestou... Skutečně nebyly nebezpečné, jednalo se totiž o perly nukleované - tzn. vypěstované metodou, kdy se vloží nukleus - dokulata obroušené tělísko - do schránky perlorodky a tak dále... určitě znáte druh perel, mající tvar kříže , obdélníku nebo mince - je to tentýž případ. ... Tudíž, plánujete-li nákup perel, čeká vás dobrodružství.
    hodně úprav se pozná na řezu perlou

    Jen ještě pár slov k jejich údržbě - perly nesnášejí pot, kyseliny, tuk a parfémy. Je tudíž potřeba je vždy pořádně očistit (nepoužívejte hadříky, určené k čištění šperků, pokud na nich není uvedeno, že je perly snesou - mohou totiž narušit jejich povrch a tím je připravit o lesk). Pokud používáte parfém, snažte se je nepostříkat. Z vlastní zkušenosti doporučuji hadříky z mikrovlákna, určené k čištění optiky.




    tady jsou vidět pěkně řezy na dvouch černých a jen řůžovobéžové, samozřejmě mořské

    BARBARDUCHA
    BARBARDUCHA --- ---
    ELANORKA: rejt do skla s nim klidně můžeš :) málokterej přirozenej krystal křištálu je uplně čirej po celé délce, pokud ano je velká pravděpodobnost že je to sklo. v pravém jsou různé malé inkluze a prasklinky, pokusim se najít nějaký fotky
    ELANORKA
    ELANORKA --- ---
    BARBARDUCHA: Rozhodně! I třeba takový křišťál - pokud ho nechci teda rozbít a pokusit se s ním rejt do skla...
    BARBARDUCHA
    BARBARDUCHA --- ---
    zajímalo by vás třeba jak poznat pravou perlu? a jak různě se falšují atd?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam