PLUMM:
Já už Petnel Brushe používám přes 4 roky a Pocket Brush je jedna z nejlepších investicí, pokud má člověk trpělivost. (Já se štetci obecně neuměl vůbec pracovat.)
Ty Color Brushe jsou taky normálně na bombičky, akorát jsou velké a tvoří celou tu násadku. Dají se sehnat v Zlaté lodi i jinde (štětec s náplní kolem 180 korun a jedna náplň kolem 50) Oproti tomu "normálnímu" Pentel Pocket Brushi, mají inkoust vodou rozmývatelný.
Další odlišná vlastnost je, že si člověk tu barvu dávkuje do toho předku sám tím, že mačká tu náplň, takže je lehčí docílit například suché stopy, která "vynechává".
Včera jsem ze zvědavosti jednu starou náplň rozřezal a kuličky bych do ní nestrkall ani omylem. Jsou tam jakési dvě trubičky v sobě a kulička by, podle mě, přívod barvy jenom ucpala.
Oproti tomu kamarád (ID K_0S) zkoušel plnit ty menší bombičky v Pocket Brushi naředěnou tuší a takováhle náplň už tak opotřebovaný štětec ještě víc přizabila..
Koupit se dá v pohodě i u nás, třeba Altamiře. Na bombičky chodím zásadně do Zebry (štětec+4 bombičky teď kolem 400, 4 bomby 120)
(Bonusová rada od Frederika Peeterse je - narazit bombičku, počkat až štětec nasákne, poté vyndat a kreslit. Stopa zůstane černá a pevná dost dlouho a mělo by to celkem dost šetřit inkoust.)
A první štětec na vodu jsem si pořídil taky u nás v Čechách. A to v koh-i-noor papírnictví, kde mají dva typy od Kuretake (ten zelený a ten modrý, plochý co je k vidění třeba tady
http://www.cultpens.com/acatalog/Kuretake-Zig-BrusH2O-Waterbrush-Pen.html) Cena byla kolem 120.
Nedávno jsem si pořizoval jeden z těch Pentel vodních, ale ten jsem ještě pořádně neozkoušel. Ten Kuretake jsem nešetřil a měl jsem v něm vodu s tuší a taky mu to úplně neprospělo. Ale i tak mi vydržel docela dlouho než se roztřepila špička.
Ten Pentel má určitě taková pevnější vlákna, takže si myslím, že je lepší na nějakou preciznější práci..
To je asi tak všechno, co mě zrovna teď napadá.