• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    rozbalit záhlaví
    KUBALIBRE
    KUBALIBRE --- ---
    GAISAKA: takže mi chceš říct, že je-li rodička ve zbytečném stresu, je to vlastně jedno pro dítě? Máš už rodinu?
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    GAISAKA: no jasný, ale to jaký podněty má matka má vliv na dítě
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    KUBALIBRE: Ale tohle kurvení začíná daleko pozdějc. Tak v druhým třetím roce.. Prvních minimálně osmnáct měsíců je to fyziologicky co možná nejbezpečnějším průběhu, o podnětech a spojení s matkou. Svatá trojice, víc není potřeba. Pak nastupuje společnost /i skrze dětské vnímání širšího chování rodičů/, a zásadní roli musí převzít otec,)
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    GAISAKA: jj, hlavně o placebu to je, ale s tím zbytkem teda nesouhlasím.. ad. všechny ty zmíněná kolena:)) říká ti něco limbický otisk?
    btw: jsem živoucím důkazem toho, že rodit doma se dá i po zralé úvaze, která zahrnuje přečtení spousty literatury a jsem přesvědčena o tom, že porody jsou jedním z hlavních faktorů, podle nichž se dá "definovat" a škatulkovat společnost..
    prostě to jak v dané kultuře přichází děti na svět ovlivňuje celou společnost a to ne zanedbatelnou měrou.. a to v postoji k životu, životnímu prostředí, atd
    TEMASU
    TEMASU --- ---
    GAISAKA: No tak já budu rodit v porodnici:o) Přeci jen nebydlím vedle, tak si doma netroufnu. Ale i tam chci, a vím že potřebuju, aby tomu nechali volný průběh. Ne, že do mě budou píchat jehly kdyby náhodou, tak ať nás to nezdržuje nebo aby to nebylo, vy už rodíte 8 hodin, tak to urychlíme.... Řešíme tu spíš tahle témata.
    A co se týká toho podívat se na porody matky a babičky - to je k ničemu, neboť průběh těhotenství a porodu není dán geneticky. A i kdyby, tak u nás celá rodina vždy a všechno bez nejmenších problémů ( a je nás vážně hodně).
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    LAURA: Prostě neuznávám. Pokud sou někde lékaři, kteří svou práci nezvládají nebo neumí nebo chybují, musí se to řešit, ale rodit doma to neřeší. Případné psychologické následky porodu jsou tak minoritní faktor v životě člověka, že opustím vědeckou pozici a přejdu na filozofickou - některé věci by mi fakt bylo stydno ovlivňovat.
    KUBALIBRE
    KUBALIBRE --- ---
    GAISAKA: přesně, děti zkurví společnost a její vlivy...proto si myslim že je lepší, aby na ně měla vliv až o několik dní později(návštěva pediatra doma po porodu) a ne už v porodnici....
    LAURA
    LAURA --- ---
    GAISAKA: :)) neuznávám, tak to hovoří samo za sebe.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    LILY: Já ale žádný následky, který domácí porod má poskytovat, neuznávám. Prostě neexistujou, v nejlepším je to kombinace placeba a náhody,)
    Porodem to všechno teprv začíná. "All Kids are born geniuses,but are crushed by society itself."
    LILY
    LILY --- ---
    GAISAKA: že ty taky čteš jenom to, co chceš? Lidi nerodí doma kvůli domácí pohodě, ale protože chtějí bezpečný porod s pokud možno minimem následků.
    Taky jsem si kdysi myslela, že doma rodí jen blázni, ale pak jsem se v těhotenství začala zajímat o to, co se děje v porodnicích a rozhodla jsem se, že než dopředu riskovat fyzické a duševní zdraví budoucího dítěte v porodnici, tak raději zkusím, jeslti to nepůjde doma.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    KEMENTARI: Tak fakticky asi ano, ale mě jde o ten mentální vzorec za tím, kerej je jasnej. Rekurz bez pravidel, surfování na hranách forem lidskýho myšlení. Sčítání a odčítání nekonečen, jednoduchý výsledky...
    Ale opakuju, po faktické stránce je samozřejmě breathariánství o dva tři řády ujetější než DP.
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    GAISAKA: Srovnávat snahu o porod v domácím prostředí bez preventivní medikace se snahou žít ze vzduchu je teda dost ujetý.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    TEMASU: Myslíš si to celý život špatně. Dovolil bych si svoji odpověď pojmout šířeji, jako malý esej na téma "proč jistý druh lidí rýpe v diskuzích o domácích porodech a podobných fenoménech".

Porod je dnes "normální a přirozený proces" pouze u domorodých kmenů Amazonie apod., zatížených civilizací jen minimálně. A na úrovni zhruba tak odhadem 70% úspěšnosti (čti 30% úmrtnosti).
    Přesazovat úvahy o přirozenosti porodu do našich končin a životů je zcestné, nejde jen o vás a váš styl života, zajímejte se o komplikace tři generace dozadu minimálně a do druhýho kolena "do šířky". Váš genetický profil (naprosto určující věc zde) v téhle vzdálenosti variuje minimálně (kupříkladu díky DNA odebrané Alžbětě určili via spojení rodem Saxo-Coburg-Gotha pravost ostatků Romanovců), a fenotyp (život jednotlivce) je tady relativně podružnej faktor.
    To je jenom teoretický úvod. Co "nás" na porodech doma většinou štve je to, že stejně jako aktuálně breathariánství a "ezo-ducho-bio" bordel obecně je docela nebezpečnej myšlenkovej virus (malmem).
    Myšlenka, že pro člověka je nejlepší návrat k přirozenosti a tomu, jak se to dělalo dřív a tady u nás atd., a že "vše" umělé, technologické, pokrokové atd. je špatné je prostě plodem toho, že západní civilizace pokročila na cestě k informační singularitě a informací je tolik a tak se rekurzivně cyklí, že bez metodologie už se nelze nikam dál dostat, a běžný člověk bohužel metodologicky nepostupuje, ale má sklon o subjektifikaci světa (prožívání místo pozorování). Pak bohužel (zákonitě) dochází k takovým mentálním hoaxům jako porody doma (argumentací pro je pohoda rodičky a dítěte, ve srovnání s bezpečností faktor zcela irelevantní minimálně pro budoucnost dítěte), nebo breathariánství - když je mi líp, když jím míň, tak nejlíp mi bude, až nebudu jíst vůbec. a už se to povedlo, štyri měsíce vydržel...no ale pak jak na potvoru umřel. to zní jak židovskej vtip, a přesto to dneska tisíce lidí myslí vážně.
    Tolik teda k faktické stránce.
    Samotná otázka proč ovšem na stránky a fóra příznivců těchto mentálních hoaxů chodíme nebyla jako taková zatím zodpovězena.
    Tady je tedy důvodem to, že fanatiky nikdo neodradí, takže tady to výjde takříkajíc "šul-nul",) , a existuje možnost přesvědčit nerozhodné na stranu preference bezpečí před individuálním ?čím vlastně? ziskem? Blahem? ...? Jsou to fakt ty motivace, které by měly provázet tento náš nejdůležitější úkol jako jednotlivce i příslušníka druhu?
    No a za sebe můžu říct, že mě domácí porody fascinujou, ale mě fascinuje v podstatě všechno, kde nějací inteligentní činitelé interagujou se sebou navzájem a svým prostředím.)
    Takže na odlehčenou... domácí porod je pro člověka moderního asi tak přirozený, jako když se opičky přestanou dostávat do blaženosti požíráním fermentujícího ovoce, ale dostanoz Kagor vařenej v rychlovarce,)

Kazachstánská zoo přišla na lék proti mrazu. Vaří opicím svařák - iDNES.cz
    http://hobby.idnes.cz/kazachstanska-zoo-prisla-na-lek-proti-mrazu-vari-opicim-svarak-p79-/hobby-mazlicci.aspx?c=A120203_174648_hobby-mazlicci_bma
    TEMASU
    TEMASU --- ---
    KUBALIBRE: :o))))
    KUBALIBRE
    KUBALIBRE --- ---
    TEMASU: počkej, jak ti to cornela vyargumentuje! ;)
    TEMASU
    TEMASU --- ---
    Ty jo, jsem to tu dolouskala:o))) A bavím se tou "argumentací" proti domácím porodům. Lily, nedivím se, že některé převádíš ad absurdum. Já díky tomu mám strach dokonce i jíst, pít, chodit, cvičit a možná i spát. U všeho z toho mě napadá asi tisíc možností, co se může stát i když vlastně nejsi riziková skupina. A přitom to jsou stejně přirozený činnosti pro moje tělo jako porod. Jsem žena, tudíž moje tělo je připraveno rodit, když je celé těhotenství v pořádku, procentuelně rizika při porodu jsou velice nízká... Nebo si to celý život myslím špatně? :o)))
    KUBALIBRE
    KUBALIBRE --- ---
    takovým lidem můžu jen popřát mnoho štěstí v životě a taky v tom, aby jim nikdo nedal přes papulu za ty chytrácký keci...
    LAURA
    LAURA --- ---
    KUBALIBRE: ne, cornela není matka, není ani doktorka, je studentka medicíny. Nehodlá být porodníkem a dle toho co na nyxu tvrdí, nehodlá mít ani děti.
    LILY
    LILY --- ---
    KUBALIBRE: víc lidí se jí už ptalo, proč sleduje různé mateřské diskuze a vytrvale prudí a poučuje místní matky, když sama děti nemá, nestudujue ani na porodníka ani na pediatra, ale mám dojem, že kloudnou odpověď ještě nikdo z nich nedostal.
    KUBALIBRE
    KUBALIBRE --- ---
    asi budu prudit, ale cornela je už matka, že má se vším takové hluboké zkušenosti, nebo je tu proto, že chce všem dokázat, že její postoj je nejlepší a jedinej správnej ???

každopádně je to sranda tu sledovat, jak si jedinec obhajuje svou verzi pravdy a je nepřístupný jinejm názorům...
    LILY
    LILY --- ---
    YEETKA: naštěstí neplánuje.
    LAURA: když mně to jednou za čas nedá..
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    LAURA: no proto jsem se ptala, jestli plánuje být porodníkem... abych si udělala obrázek, zda opravdu stojí za to jít do debaty..

LILY: dobře, Ty..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam