• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    rozbalit záhlaví
    FIKSUPOJKA
    FIKSUPOJKA --- ---
    LAURA: No, a tady jsme myslím u jádra pudla. Ty si myslíš, že ta šance není malá, já si myslím, že malá je. Každý jsme holt ovlivněni vlastními zkušenostmi (viz BLONDYNKA, chápu, že s jejím traumatickým zážitkem se vyrovná líp, když bude dštít síru na veškerý doktory), zkušenostma našich známejch, samozřejmě všechny ty zkušenosti závisí na míře asertivity a arogance těch, co se jim to stalo (i na tom, jak moc jsou racionální a jak moc emotivní). Navíc špatný zkušenosti se sdělujou (a pamatujou) mnohem víc.

Takže vždycky budu souhlasit s tim, že rodičky můžou rodit tam, kde uznaj za vhodný - protože jsem liberál a myslím si, že stát by lidem měl kecat do života co nejmíň. Na druhou stranu o rodičkách, co budou chtít rodit doma, si budu myslet svý. A zejména si budu myslet svý o lidech, který považujou nemocnice a priori za místa, kde na lidech dělají zbytečné a zmrvené zákroky nekompetentní osoby. Podle mě máme špičkové zdravotnictví v Evropě (čistě poměr cena/výkon), samozřejmě vím, že ve vztahu k lidem mají doktoři velké rezervy. Přesto jsou pro mě ale doktoři především velký frajeři, který dělaj obdivuhodnou, potřebnou a nevděčnou práci, kterou já bych nikdy dělat nedokázal.

Občas mám pocit, že lidi, kteří se nejvíc ohání argumentem, že se k nim doktoři chovaj nelidsky, se docela často chovaj nelidsky vůči těm doktorům. Doktor není robot, doktor není bůh, doktor je taky jenom člověk. Za posledních pár let jsem byl v nemocnici dvakrát cca po týdnu; vždycky, když jsem měl pocit, že mě doktor odbývá, tak jsem se slušně zeptal, zda mi to může vysvětlit lépe, a bez problémů se tak stalo. (Samozřejmě chápu, že u porodů je to mnohem komplikovanější, protože rodičky jsou vystresovaný na nejvyšší možnou míru a hrozí nebezpečí z prodlení.)

(Jo, a nutno přiznat, že jsem rád, že jsem chlap, a že ženskejm porod nezávidim. Holky těžší to maj.)

YEETKA
    YEETKA --- ---
    LAURA: mám právě bohužel z lékařů podobný dojem, už se mi nestalo opravdu moc dlouho, abych přišla někam, kde by se ke mě prostě chovali normálně..
    když je ale žena těhotná nevnímá to jen jako něco, co prostě víceméně nemusí řešit, ale naopak se cítí ohrožená..
    alespoň u mě to tak bylo a nejenom tehdy, když mě doktor v porodnici, který ani neznal mé jméno, tři před termínem v podstatě utvrdil v mém rozhodnutí o volbě místa, kde mládě přijde na svět a to prostým výrokem: "tak co mamino, tak to vyvoláme, ne?"
    LAURA
    LAURA --- ---
    FIKSUPOJKA: ale ta šance není malá.. je naopak docela velká. Bohužel. Přístup k pacientům je v českých nemocnicích stále dost tristní.. já už jsem na základě svých (mnoha) zkušeností pokaždé dopředu nervózní, za co mě zas doktoři sjedou.. což si myslím, že není ideální stav, ne? Aby se paciet bál vyhledat ošetření...
    FIKSUPOJKA
    FIKSUPOJKA --- ---
    BADIANE: Aha. Tak to myslím mluví za vše. Jak už jsem tu jednou psal, uznávám, že západní medicína má poměrně zásadní nedostatky v individuálním přístupu k pacientovi. Tvrdit ale, že na všech rodičkách v nemocnicích dělají nekompetentní osoby zbytečné a zmrvené zákroky, je od nějaký racionální argumentace sakra daleko.
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    FIKSUPOJKA: ne, nechtela
    FIKSUPOJKA
    FIKSUPOJKA --- ---
    BADIANE: To myslíš vážně, to "jsou matky, ktere nemaji chut jit rodit do nemocnice, kde na nich budou delat zbytecne a zmrvene zakroky nekompetentni osoby?" Nechtěla jsi říct spíš "jsou matky, ktere nemaji chut jit rodit do nemocnice, protoze je mala sance, ze tam na nich budou delat zbytecne a zmrvene zakroky nekompetentni osoby?"
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    CORNELA: nezda se ti ze uz trochu prehanis? Dokazes na dotazy odpovedet vecne, a nebo kdyz na ne nemas odpoved, ktera se ti hodi do kramu, tak jedine co umis, je prevratit to v radoby vtip?

A nevim jestli sis toho vsimla, ale opet si protirecis: to, ze casto siji asistentky, JSI REKLA TY SAMA. Takze ponech stranou Blondynku, a bud tak laskava, a vyjadri se VECNE k memu dotazu, tykajiciho se TVEHO VLASTNIHO VYJADRENI. Viz zde: BADIANE:
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    CORNELA: To klidně odmítej. Vůči tobě jsem ztratila potřebu veškeré slušnosti, s kosočtverečnou samolibou pizdou se slušně diskutovat jednak nedá, jednak nemá žádného symslu se o to snažit. Takže pokud odmítáš diskutovat, tím líp, aspoň konečně zavřeš tlamu.
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    CORNELA: Hlavně že ty víš líp, kdo u toho byl, ty krávo nebeská. To snad není možný. Že já sem lezu, abych se zbytečně nasírala nad jednou píčou.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CORNELA: názor asistentek je mi ukradený. Ukradená mi není třeba ta metastudie a to že odborné stanovisko (které asistentky nevydávají) je snůška obraných keců, protože trocha matek hodlá ohrozit veškeré úsilí českých porodníků.

Toho schmidbauera si fakt přečti. Syndrom pomocníka je vážně něco trošku jiného.
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    LAURA:
    já už jsem tady uvedla, proč mám důvod se domnívat, že má ČLK zrovna v tomto prohlášení v zásadě pravdu. jestli se někdo řídí raději nějakými potencionálními čísly, je to jeho věc. pořád jsou to jen argumenty proti argumentům.
    a naopak jsem zde psala, že jsem se tématem v minulosti již zabývala (mimo jiné okrajově souviselo s mou bakalářskou i absolventskou prací - takže písemné zdroje mi rukama prošly a stránky Unie porodních asistentek a jejich četná tisková prohlášení bych rozhodně neviděla poprvé). Když jsem byla mladší, porody doma jsem podporovala - nyní na to mám vzhledem k okolnostem, které se v průběhu času vyskytly, naprosto opačný pohled).
    To, že jsem nerodila a že nemám detailní medicínské znalosti v kontextu celého lidského těla + patologie (které konec konců nemá téměř nikdo, kdo řádně nestuduje medicínu, jak jsme se zde opakovaně přesvědčily) nebo to, že když jsou v tomto typu diskuze zastánkyně porodu doma ve většině a nebude se jim to líbit (což se dalo čekat) neznamená, že jsem nemohla napsat to, co jsem chtěla.
    Jinak je to všechno. Kdyby něco, pošta je k dispozici. Přeju hezké porody a zdravé děti.
    LAURA
    LAURA --- ---
    TAYLES: ČLK na tebe zvysoka kašle, ta se řídí vlastními zájmy. V téhle diskuzi jsi opakovaně přiznala, že o tématu nic nevíš, neprostudovala jsi žádné relevantní zdroje, argumentuješ tu jakýmsi "množstvím případů", aniž bys měla k dispozici jakoukoli statistiku, přímo jsi řekla, že svůj názor na domácí porody čerpáš z něčeho, co ti řekl tvůj známý doktor. Tvoje výplody zde jsou zřejmě to nejstupidnější, co jsem na nyxu kdy vůbec četla. Této diskuzi nemáš co nabídnout, tak už se tu přestaň sebeukájet a odejdi, prosím.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CORNELA: ahá - mediální prezentace jako zdroj názoru o bezpečnosti? To by vysvětlovalu tu zprávu ČLK bez jediného reálného argumetnu, ale paternalističtější, než desatero.

Osobní názor a chybějící data / zahraniční data podle kterých v rozvinutých zemí a u plánovného porodu nejsou v riziku významné rozdíly.

Ale tytytyt - kdo chceš rodit doma jsi iracionální bestie ohrožujícíc dítě. Sorry - to je prostě výron nějakých vnitřních témat, dosti přemazávajících profesionalitu a odbornost. Příčiny a spol popisuje krásně Schmidbauer v Syndromu pomocníka. PRostě se musí klient chovat tak jak chci já, protože já to s ním myslím nejlíp, já mám autoritu a když ne, tak je potřeba vytáhnout strašení a nebo represi, protože já jsem ten kdo tomu rozumí a má moc.
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    BADIANE: to je od ČLK velice milé, že se řídí mou osobní vírou a mou osobní morálkou a opakuje mé mantry, si myslím
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    BADIANE: úplně stejně jako je možno důvěřovat v péči porodním asistentkám doma (navzodry průserům, co se odehrávaj tam i tam) a zas jsme u té statistiky. Tahle diskuze je prostě takovej tenis v malém, co se jinak odehrává ve velkém.
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    a predevsim cekam odpoved od Cornely, protoze s tebou mila Tayles, je komunikace opravdu jen ztrata casu, nevis nic, a jen dokola opakujes sve mantry zalozene na tve osobni vire a tve osobni moralce
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    TAYLES: hele, nema byt nahodou nemocnice zarukou toho, ze vse pujde nejlepe, jak muze? Neodporuje si to trochu s tim, ze tam provadeji zakroky osoby, ktere k nim podle pravidel, kterymi se ma nemocnicni personal ridit, nejsou kompetentni? PA doma nech stranou, ja se bavim o tom, jak je mozne duverovat v nemocnicni peci.
    LILY
    LILY --- ---
    TAYLES: to by mě docela zajímalo, co PA v nemocnici můžou a nemůžou. Myslela jsem, že můžou i zašívat natržení hráze, protože ty "domácí" to v kompetenci mají.
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    BADIANE: takže PA v nemocnici je "nekompetentní osoba, která dělá zmrvené zákroky" a PA doma je pohotová bytost s rozsáhlými odbornými znalostmi, které mohu věřit?
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    CORNELA: prosim te a dokazes aspon pochopit, ze tedy jsou matky, ktere nemaji chut jit rodit do nemocnice, kde na nich budou delat zbytecne a zmrvene zakroky nekompetentni osoby? Doufam, ze nechces tvrdit, ze rodici zena je povinna si zajistit, aby na ni vykonavaly dane ukony k nim kompetentni osoby. Ty tady v podstate tak bokem vzdycky nechtene potvrdis, ze je ve zdravotnictvi kdeco sejdrem, ale v zasade to vsechno popiras, kdyz se te na to clovek zepta narovinu nebo kdyz to clovek kritizuje, a jeste shazujes lidi, kteri kdyz nevidi moznost, jak se zbytecnym neprijemnostem v dusledku takoveho bordelu a nevule delat veci tak jak se delat maji vyhnout, se chteji vyhnout tomu systemu jako celku.
    Cituji:"sry, porodni asistentka vubec nema co sit, nema na to kompetence (ac to casto del)..." -- takze potvrzujes, ze PA v porodnici casto dela co nema, tudiz neni divu, ze to dela blbe, ale zaroven tady taky casto rikas, ze rodicky maji v podstate drzet hubu a krok a nedovolovat si rikat, co by si praly a co nikoliv, od toho tu nejsou, ony prece nicemu nerozumi, vsemu rozumi zasadne jen personal. Nepripada ti, ze si dost protirecis?
    LILY
    LILY --- ---
    TAYLES: jasný.. :)
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    BLONDYNKA: já se ve svých názorech převážně shoduji s Českou lékařskou komorou, ty se ve svých názorech shoduješ s porodníma asistentkama (nebo s kýmkoli jiným) nevím, proč by mé argumenty měly být méněcennější než tvé
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam