LAURA: No, a tady jsme myslím u jádra pudla. Ty si myslíš, že ta šance není malá, já si myslím, že malá je. Každý jsme holt ovlivněni vlastními zkušenostmi (viz BLONDYNKA, chápu, že s jejím traumatickým zážitkem se vyrovná líp, když bude dštít síru na veškerý doktory), zkušenostma našich známejch, samozřejmě všechny ty zkušenosti závisí na míře asertivity a arogance těch, co se jim to stalo (i na tom, jak moc jsou racionální a jak moc emotivní). Navíc špatný zkušenosti se sdělujou (a pamatujou) mnohem víc.
Takže vždycky budu souhlasit s tim, že rodičky můžou rodit tam, kde uznaj za vhodný - protože jsem liberál a myslím si, že stát by lidem měl kecat do života co nejmíň. Na druhou stranu o rodičkách, co budou chtít rodit doma, si budu myslet svý. A zejména si budu myslet svý o lidech, který považujou nemocnice a priori za místa, kde na lidech dělají zbytečné a zmrvené zákroky nekompetentní osoby. Podle mě máme špičkové zdravotnictví v Evropě (čistě poměr cena/výkon), samozřejmě vím, že ve vztahu k lidem mají doktoři velké rezervy. Přesto jsou pro mě ale doktoři především velký frajeři, který dělaj obdivuhodnou, potřebnou a nevděčnou práci, kterou já bych nikdy dělat nedokázal.
Občas mám pocit, že lidi, kteří se nejvíc ohání argumentem, že se k nim doktoři chovaj nelidsky, se docela často chovaj nelidsky vůči těm doktorům. Doktor není robot, doktor není bůh, doktor je taky jenom člověk. Za posledních pár let jsem byl v nemocnici dvakrát cca po týdnu; vždycky, když jsem měl pocit, že mě doktor odbývá, tak jsem se slušně zeptal, zda mi to může vysvětlit lépe, a bez problémů se tak stalo. (Samozřejmě chápu, že u porodů je to mnohem komplikovanější, protože rodičky jsou vystresovaný na nejvyšší možnou míru a hrozí nebezpečí z prodlení.)
(Jo, a nutno přiznat, že jsem rád, že jsem chlap, a že ženskejm porod nezávidim. Holky těžší to maj.)