• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    rozbalit záhlaví
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    FIKSUPOJKA: chápu, že systém je samozřejmě složitější..
    faktem je, že z mého platu, každý měsíc odchází ne nepodstatná částka zd. pojišťovně a platím i za další výkony u lékaře..
    takže mám dojem, že už jsem systému narvala do chřtánu tolik peněz, že z některých už si nějaký doktor chleba koupil..
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    FIKSUPOJKA: Hodláš být u porodu?
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    FIKSUPOJKA: nema to vypovidaci hodnotu o nic mensi, nez tvoje dojmologie

A ty pojistovny berou penize kde, prosim pekne?
    FIKSUPOJKA
    FIKSUPOJKA --- ---
    BADIANE: Když už mě zkoušíš chytat za slovo, aspoň to dělej pořádně. Nebudu ti dokládat, že máme nejšpičkovější zdravotnictví v Evropě, protože nic takového jsem neřekl. Pouze jsem řekl, že si myslím, že v poměru cena/výkon jsme na špičce Evropy - jsem přesvědčen, že cena, kterou u nás platíme za zdravotnictví, je ve srovnání s Evropou velmi nízká. Samozřejmě vím, že je to ryzí dojmologie, proto jsem to uvedl tím "myslím si" - já (jak už jsem psal níž) nemám potřebu tě o něčem přesvědčovat, protože argumetace (když to zjednoduším) "holky na nyxu a dokonce i na jinejch serverech psaly, že porodnice jsou špatný", kterou používáš jako důkaz toho, že péče v porodnicích je špatná, prostě není racionální argumentace. Kolik je porodů v ČR ročně? 120 tisíc? I kdyby jsi slyšela/četla o tisíci z nich, což si myslím jsi neslyšela/nečetla, není to ani jedno procento, takže to pro racionální argumentaci nemá žádnou vypovídací hodnotu. Stejně tak já nebudu argumentovat tím, že mám už poměrně dost kamarádů/kamarádek s dětma a když jsem s nima porod probíral (přítelkyně rodí za 14 dní), nikdo mi žádný traumatický zkušenosti nesděloval.
    YEETKA: To je ten problém. MY si doktory neplatíme. Platí je zdravotní pojišťovny. Ale to daleko přesahuje rámec týhle debaty.
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    CORNELA: njn, to že tě grof nepřesvědčil neznamená, že tisíce lidí po celém světě jsou stejného názoru, po prožitcích, které díky jeho metodě dost usnadnili jejich životy..
    a k té druhé otázce si nejsem jistá, zda má smysl to rozvádět, ani nestojím o další debatu ad absurdum..
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    CORNELA: to si asi predstavit nedokazes. Chovam se slusne ke kazdemu, kdo se sam chova slusne. Pokud chces poukazovat na muj vypad vuci Tayles, precti si nejdriv, co si tu dovolovala ona, s jakou aroganci a vysmechem si tu dovolila komentovat zbytecne nastrihy apod. Stejne tak ty se projevujes s takovou aroganci, ze chovat se k tobe slusne da cloveku dost praci.
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    YEETKA: a jedinci tvoří společnost, takže kruh je uzavřený..
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    CORNELA: doporučuju prostudovat něco třeba od pana stanislava grofa, který tomu jak ovlivní život člověka proces zrození věnuje podstatnou část své práce..
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    LAURA: Mně přijde šílený už ten často zmiňovaný nedostatek soukromí. Naštěstí v Brně je samozřejmost mít pro sebe po celou dobu porodu jeden pokoj, vůbec by mě nenapadlo, že to jinde může být ještě jinak, brr.
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    CORNELA: ne ze si neuvedomujou nasledky, ale neuvedomujou si, ze je nemusely mit. Maj je, ale co uz nadelaj, myslej si, ze je to holt nutna dan za porod.

Porad cekam na tvoji VECNOU odpoved na BADIANE: , nebo se tomu hodlas vyhybat i nadale, jako to delaz vzdy, kdyz se ti neco nehodi do kramu? Budes sem nadale prispivat jen se rejpani a vysmech, aniz bys byla schopna vecne odpovedet na konkretni argumenty a dotazy?
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    FIKSUPOJKA: Bohužel si pleteš dojmy a pojmy a zbytečně jsi dospěl k závěru, že dštím síru a oheň, jen na základě toho, že jsem nebyla ochotná snášet drzé arogantní výblitky Cornely. Nevím, jak jsi z toho dospěl k tomu, že bych měla nějaké životní trauma, se kterým bych se musela vyrovnávat.
    Abych to uvedla na pravou míru: nejsem žena, která by si apriorně přála rodit doma, pravděpodobně bych i potřetí šla opět do porodnice - jsem pohodlná, doma je s tím chystání a organizování, navíc už jsem to dvakrát zažila a uměla bych si udělat pořádek.

U obou mých porodů jsem byla spíše spokojená než nespokojená, u druhého si v podstatě nemám na co stěžovat, byť tomu do jisté míry napomohlo taky to, že jsem si předem domluvila porodní asistentku, která byla ochotná mě respektovat se vším všudy a věděla o mně, že nemluvím naplano, tj. když řeknu, že nechci oblbováky, tak je opravdu nechci, když řeknu, že něco vydržím, tak to skutečně vydržím atd.

Přesto si myslím, že i když byl člověk více spokojen nežli nespokojen, má právo protestovat proti zásahům, které si nepřál, které byly provedeny rutinně, bez ohledu na to, že nebyly nezbytně nutné. A mám za to, že takové právo bych měla i tehdy, kdyby se všechna nastřižení a podobné věci hojily naprosto dokonale. Zkrátka považuji za neomluvitelné takové pojetí medicíny, kdy doktor řekne "no a co, že jsme vás rozpárali zbytečně, šak jste nakonec v pořádku". Toto neakceptuji.

Nerozčilovala bych se tady zdaleka tolik, kdyby se tady nepředvádělo jedno arogantní, hloupé, přehlíživé střevo, které se chlubí, že bude brzy doktorem. Z toho mně vstávají vlasy hrůzou, měla jsem za to, že tenhle autoritářský a přehlížvý postoj k pacientům a rodičkám by měl být už minulostí.
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    LAURA: brr, tak máš můj obdiv, žes to zvládla..

FIKSUPOJKA: nejsem toho názoru, že lékaři neodvádí dobrou práci, ano jsou to jenom lidi a právě proto by se měli vzdělávat i v oblasti psychologie...
    a jsou tu pro nás, ne my pro ně, nehledě na to, že je platíme...

CORNELA: no a ty máš pocit, že dnešní společnost, je zdravá, nedestruktivní?
    LAURA
    LAURA --- ---
    BADIANE: však ono stačí se podívat např. na recenze porodnic http://www.mojeporodnice.cz/
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    BADIANE: ten muj "tip" vychazi z cetby mnoha a mnoha "reportu z porodu", ktere se tu objevuji. Netipuji si jen tak bez niceho.
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    FIKSUPOJKA: zazila jsem doktory v mnoha jinych zemich a muzu bez vahani prohlasit, ze doktori v Cechach se ve srovnani se vsemi ostatnimi zememi chovaji jednoznacne nejneprijemneji, s despektem, nelidsky. Doloz mi tvrzeni "nejspickovejsi zdravotnictvi v Evrope"; kdyz tobe nestaci, ze zkusenosti ktere tu zminuji ja, tu lze v ruznych klubech na nyxu najit od xx lidi (tipla bych si ze tak polovina matek mela podobnou zkusenost jako Laura, pokud nesly do porodnic jako jsou Horovice) , tak pro me je prohlaseni "podle me mame nejspickovejsi zdravotnictvi" ale naprosto irelevantni.

FIKSUPOJKA: viz LAURA: LAURA: a mnoho jinych. Na nyxu, i jinde. Pak je taky spousta takovych, ktere se predem neinformuji vubec o nicem, porod probehne tak jak jim nemocnice nadiktuje, ony maji nasledky, ale ani netusi, ze by se to bylo mohlo obejit bez nich. To se neda nic delat, jejich problem. Ale pokud se nekdo zajima, a o zbytecne komplikace nestoji, mel by mit pravo si vybrat je nemit, kdyz uz zdravotnicka zarizeni nejsou schopna zajistit co nejvyssi kvalitu zdravotni pece pro vsechny stejne.
    LAURA
    LAURA --- ---
    FIKSUPOJKA: na to lze jen říct, že ti to přeju a asi i závidim, taky bych chtěla ty otřesný zkušenosti nemít. A rozhodně trvám na tom, že moje chování k doktorům bylo a je vždycky slušné. U porodu jsem spořádaně ležela, nezvyšovala jsem hlas (z důvodu nedostatku soukromí jsem nechtěla jakýmikoli hlasovými projevy nikoho rušit), veškeré prosby jsem vznášela klidně a říkala jsem jim i svoje důvody. I přesto se ke mně chovali s despektem, nevzpomínám na ten porod vůbec ráda, byl to skutečně ponižující zážitek. Což je mi s ohledem na to, jak důležitá je to událost a jak málo by stačilo, aby to byl zážitek veskrze pozitivní, moc líto.
    LAURA
    LAURA --- ---
    YEETKA: přiznám se, že já jsem k porodu šla připravená na totální řezničinu a hrozně jsem se bála o sebe i dítě, byla jsem připravená na to, že mi rozkuchnou genitál a šlo mi hlavně o to, aby moje dítě bylo v pořádku. Takže když to dopadlo tak že dítě bylo zdravé, já nerozřezaná a ani to tak hrozně nebolelo, ani mě nenapadlo řešit, že mě nenechali x hodin změnit polohu, narvali mi do ruky kanylu, de facto mě vmanipulovali do epidurálu (minimálně 5x jsem ho odmítla, pošesté jsem souhlasila), dítě mi po porodu na x hodin sebrali a nechtěli vrátit... nějak mi to začlo docházet až postupně, jak porod měl a mohl vypadat a jak to u Apolináře mají zautomatizované prostě tak, aby matka nikde nepřekážela, co nejrychleji vyprdla dítě a nazdar. Respekt k přirozeným pochodům nula.

Ale asi je to moje chyba - u apolináře jsem byla předtím na revizi po potratu a pak v druhém těhotenství když jsem silně krvácela a pokaždý to bylo chování totálně napřesdržku. Když jsem tam přilítla po prodělaném potratu znovu těhotná s opravdu silným krvácením, seřvala mě sestra nejdřív že nemám občanku, pak že jsem měla jít svojí doktorce (neměla ordinačního hodiny) a pak mě nechala dvě hodiny sedět krvácející na chodbě, ani vložku mi nedala.. prostě humus nad humus.
    FIKSUPOJKA
    FIKSUPOJKA --- ---
    BADIANE: Ve větě "jsou matky, ktere nemaji chut jit rodit do nemocnice, kde na nich budou delat zbytecne a zmrvene zakroky nekompetentni osoby?"

Ale nemá smysl tohle slovíčkaření. Tvoje argumentace "pokud vím, je to celkem běžné, tudíž je značná pravděpodobnost..." je jedno velký blabla. Prostě ty máš na základě svejch zkušeností (kolik porodů ročně v ČR je a o kolika jsi slyšela?) pocit, že je ta pravděpodobnost značná, já si myslim, že značná neni. O tom se vzájemně nepřesvědčíme a ani to nemá smysl.
    FIKSUPOJKA
    FIKSUPOJKA --- ---
    LAURA: No, a tady jsme myslím u jádra pudla. Ty si myslíš, že ta šance není malá, já si myslím, že malá je. Každý jsme holt ovlivněni vlastními zkušenostmi (viz BLONDYNKA, chápu, že s jejím traumatickým zážitkem se vyrovná líp, když bude dštít síru na veškerý doktory), zkušenostma našich známejch, samozřejmě všechny ty zkušenosti závisí na míře asertivity a arogance těch, co se jim to stalo (i na tom, jak moc jsou racionální a jak moc emotivní). Navíc špatný zkušenosti se sdělujou (a pamatujou) mnohem víc.

Takže vždycky budu souhlasit s tim, že rodičky můžou rodit tam, kde uznaj za vhodný - protože jsem liberál a myslím si, že stát by lidem měl kecat do života co nejmíň. Na druhou stranu o rodičkách, co budou chtít rodit doma, si budu myslet svý. A zejména si budu myslet svý o lidech, který považujou nemocnice a priori za místa, kde na lidech dělají zbytečné a zmrvené zákroky nekompetentní osoby. Podle mě máme špičkové zdravotnictví v Evropě (čistě poměr cena/výkon), samozřejmě vím, že ve vztahu k lidem mají doktoři velké rezervy. Přesto jsou pro mě ale doktoři především velký frajeři, který dělaj obdivuhodnou, potřebnou a nevděčnou práci, kterou já bych nikdy dělat nedokázal.

Občas mám pocit, že lidi, kteří se nejvíc ohání argumentem, že se k nim doktoři chovaj nelidsky, se docela často chovaj nelidsky vůči těm doktorům. Doktor není robot, doktor není bůh, doktor je taky jenom člověk. Za posledních pár let jsem byl v nemocnici dvakrát cca po týdnu; vždycky, když jsem měl pocit, že mě doktor odbývá, tak jsem se slušně zeptal, zda mi to může vysvětlit lépe, a bez problémů se tak stalo. (Samozřejmě chápu, že u porodů je to mnohem komplikovanější, protože rodičky jsou vystresovaný na nejvyšší možnou míru a hrozí nebezpečí z prodlení.)

(Jo, a nutno přiznat, že jsem rád, že jsem chlap, a že ženskejm porod nezávidim. Holky těžší to maj.)

BADIANE
    BADIANE --- ---
    YEETKA: to ti rekl bez jakehokoli uvodu, vykladu, zduvodneni?
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    LAURA: mám právě bohužel z lékařů podobný dojem, už se mi nestalo opravdu moc dlouho, abych přišla někam, kde by se ke mě prostě chovali normálně..
    když je ale žena těhotná nevnímá to jen jako něco, co prostě víceméně nemusí řešit, ale naopak se cítí ohrožená..
    alespoň u mě to tak bylo a nejenom tehdy, když mě doktor v porodnici, který ani neznal mé jméno, tři před termínem v podstatě utvrdil v mém rozhodnutí o volbě místa, kde mládě přijde na svět a to prostým výrokem: "tak co mamino, tak to vyvoláme, ne?"
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    FIKSUPOJKA: kde jsem rekla na vsech, muzes mi to prosim najit? Kazdopadne: pokud vim, ze je to celkem bezne, a tudiz ze je znacna pravdepodobnost, ze se mi to stane, logicky se tomu budu chtti vyhnout. A ta pravdepodobnost znacna je, a Cornela to jen potvrzuje (aniz by chtela).
    LAURA
    LAURA --- ---
    FIKSUPOJKA: ale ta šance není malá.. je naopak docela velká. Bohužel. Přístup k pacientům je v českých nemocnicích stále dost tristní.. já už jsem na základě svých (mnoha) zkušeností pokaždé dopředu nervózní, za co mě zas doktoři sjedou.. což si myslím, že není ideální stav, ne? Aby se paciet bál vyhledat ošetření...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam