• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    INUSHKA: Přesně takhle jsem si návštěvy v šestinedělí představovala. Ale bohužel i přes má vysvětlení to většina lidí nechápala nebo si dokonce mysleli že si zas něco vymejšlim, abych si ulehčila. Kolikrát přijel někdo z rodiny a slíbil třeba jít s kočárkem ven, ale po přebalení a nakojení miminka se furt vykecávali nebo si museli ještě udělat tohle a tamto pro sebe, a tak rázem z mého volna na dvě hodiny, abych si dala třeba sprchu, převlíkla postel, vyspala se nebo najedla, bylo nějakých 30 minut po kterých už mi vraceli plačící dítě. No a po šestinedělí už jsem kojila každé cca 2h a už nemělo ani smysl někoho posílat ven. Já se snažila, abych měla aspoň tu hodinu, časovala jsem kojení tak aby přišli a dítě bylo připravené k odchodu, a on si brácha ještě musel tadyhle cestou vybrat kešku a matka se musela stavit u pumpy na kafíčko a podobně. Když jsem asi 6 dní po porodu čekala návštěvu mámy s bráchou, strašně se divili že jsem si nadiktovala že bez teplého pokrmu se nemají ani ukazovat. Přinesli grilovaného lososa se zeleninou a s dalším miminkem už budou určitě chytřejší :-) K šestinedělce se bez jídla prostě nechodí!
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    SMERIES: děkuji
    SMERIES
    SMERIES --- ---
    co se týká toho strachu...tady je to hezky popsané...
    mě to vlastně pomohlo...se s tím svým strachem z porodu vyrovnat...
    POROD BEZ NÁSILÍ - rozhovor s Frederickem Leboyerem
    https://www.youtube.com/watch?v=lhEa85zcl78&t=613s

přičemž ale zajímavé je, že po druhém porodu doma....mi vlastně pořád zůstalo trauma z toho prvního...

PROMETHEA: Jinak u nás muž měl týden volno, ale po porodu v ponndělí, jsem už s oběma v pátek byla sama...a objednávala si pizzu k obědu:)...pak mě zachraňuje školka...kam jsem ale dcerku začala dávat už jako těhotná...Každop.myslím že hodně i záleží na ročním období...kdy porodíš...neb co si budem povídat na podzim jsem unavená mnohem víc, než v šestinedělí, které bylo v létě....takže asi tak"
    MIKEYLA
    MIKEYLA --- ---
    ANDELICEK_ANDY: jasny:)), ja jsem si prave temer jista, ze dom.porody zpravidla probihaji mnohem setrneji a "lepe", je to asi take i mentalitou zen, ktere se rozhodnou rodit prave doma..., jsou na porody jako takove dle meho mnohem lepe pripraveny..., zit v zahranici, nevahala bych vubec...
    ANDELICEK_ANDY
    ANDELICEK_ANDY --- ---
    MIKEYLA: jjo, to byla jen ironie na typické situace v českých kruzích, kdy žena řekne, že její porod v porodnici byl příšerný a měla spoustu komplikací -- ještěže nerodila doma! ovšem tyto ženy si neuvědomují, že kdyby rodily doma, tak ty komplikace s největší pravděpodobností vůbec nejsou.... tak tvoje formulace mi tyto ženy trochu připomněla, jakože ten manžel. ale říkám, jen ironie na české bláboly
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    PROMETHEA: To už mi přijde fakt lepší být doma a dát dítě jeho tatínkovi nebo jiné blízké osobě než cizím sestrám na šestinedělí. Ty ho nebudou, zatímco ty budeš spát, houpat v náručí a zamilovaně mu hledět do tváře ;-)

Spousta žen říká, že v šestinedělí chtějí mít hlavně klid, žádné návštěvy a být samy s miminkem. Já se teda přesně naopak vždycky snažila nebýt v šestinedělí s miminkem sama doma ani den. Čím víc lidí jsem okolo sebe měla, tím jsem byla radši. Akorát ti lidi musí vědět, že si nejdou na návštěvu vypít kafe a poňuchňat voňavé miminko, ale pomoct šestinedělce - čili se může stát, že budou mimino chovat, i když bude mít prdy a bude řvát jak ba lesy, budou vysláni ho přebalit, požádáni, aby mi oškrábali brambory k obědu a že s nimi nepovedu společenskou konverzaci, ale zalezu do postele. Já mám naštěstí z obou stran rodinu, která to takto pochopila, ale všude to tak zřejmě není. A taky samozřejmě záleží na uspořádání bydlení, jestli člověk vůbec má kam si zalézt a spát.
    MIKEYLA
    MIKEYLA --- ---
    ANDELICEK_ANDY: ted jsem asi trochu mimo:) promin..., muj muz na porody doma moc neni, coz ovsem neznamena, ze ja jim take nejsem naklonena :), naopak:), chtela jsem rict, ze jsem rada, ze semnou vubec byl...a ze hold lepsi rodit v porodnici s nim, nez v porodnici bez nej, kdyz si netroufame na domaci....a teda na oba sve porody vzpominam krasne, byť nebyly doma...
    ANDELICEK_ANDY
    ANDELICEK_ANDY --- ---
    MIKEYLA: omlouvám se za parodii ale hláška "muj by asi taky remcal, kdybych chtela rodit doma..., jsem stastna, ze zvladnul vubec ty v porodnici", zní skoro jako - jé moje porody byly hrozný, ještěže nebyly doma....ve smyslu fuj, ta hruška je hnusná, to radši nebudu vůbec zkoušet jabko....
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    ADD: A v porodnici je hrozny horko navíc, takže se tam fakt špatně spí
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    MIKEYLA: Tak nejak jsem to mela taky. :D
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    Uff...dekuju moc za vycerpavajici odpovedi! Vratily se mi vzpominky, ze sestinedeli straveny komplet doma ve svy posteli, sprse a s domaci stravou...bylo to vlastne moc fajn...jediny co mi fakt dalo zabrat byla rekonvalesce-proto diky za tip na okamzite odlozeni hned po nakojeni a spani-to jsem si s prvni netroufla-frcela jsem na hormonech, a vubec me to nenapadla :)
    S tim spankem v porodnici mate pravdu...idealizuju si, ze dam dite v noci ca na 6 hodin sestram, loupnu si nakej oblbovak a hodim se do komatu :))
    Asi se rozhodnu podle prubehu porodu, a podle toho, jestli budou volny jednoluzaky :))
    MIKEYLA
    MIKEYLA --- ---
    INUSHKA: a nebo taky, kdyz mas fajn spolubydlici maminku na pokoji:), to je snad nejvetsi peklo:D, ja mela dve za sebou a s obema jsme hubu nezavrely:D, deti spaly a my krafaly:), porodila jsem v pondeli v 10 rano a usnula ve stredu na dve hodky, uf:)
    TABBY
    TABBY --- ---
    PETPET: Ještě světlo. Musí tam být rozsvíceno nějaké to nouzové světlo, a když je člověk zvyklý spát potmě, tak je to zlo. (A když si to světlo zhasnes, supící sestra to za půl hodiny zase rozsvítí.) Asi by to vyřešily klapky na oči a spunty do uší, no ale to o odpočinku nemůže byt řeč. ;)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    PROMETHEA: V porodnici se vyspíš jedině když se povede ulovit nadstandard. A pokud budeš mít mimino u sebe (což předpokládám, že bys chtěla), tak ani to ne, protože tě ani mezi kojením nikdo nezastoupí. Rodila jsem ambulantně dvakrát, druhý a třetí porod, tudíž v obou případech už doma bylo starší dítě/děti. Osvědčilo se mi mít doma k ruce krom manžela ještě někoho, aby se jeden mohl věnovat dětem a druhý domácnosti a vaření. Tvořit do mrazáku zásoby na zbytek šestinedělí, aby nebylo nutné starším dětem vařit, až s nimi budu doma sama. Posílat děti hodně ven, na hřiště, na procházky (domlouvali jsme se s kamarády, aby je přibrali, když šli se svými dětmi) a aspoň jednou za den dát mimino hned po kojení manželovi/babičce a jít se vyspat do jiné místnosti. Ideál je, když i to mimino vezmou ven, ale to jde až když je trochu ustálený rytmus kojení a dá se odhadnout, jak dlouho vydrží. Tolik moje zkušenost.
    PETPET
    PETPET --- ---
    PROMETHEA: ja jsem za 4 dny v porodnici nenaspala skoro nic. Ne, ze bych byla tak nakopla po porodu (akutni sc), ale protoze tam byl hluk, furt tam nekdo otravoval nebo brecelo mimino spolubydlici.... Plus teda nemocnicni rezim, kde byl prvni budicek treba 5.30.
    ADD
    ADD --- ---
    PROMETHEA: Co tak sleduju, tak vyspat se v porodnici může být mnohem náročnější než doma s jedním vlastním starším dítětem. :-)
    My dávali jedno starší dítě na tři dny k prarodičům, dvě děti na tři dny ke kamarádům, jestli teď někdo vydrží tři děti nevím, možná je zkusíme rozdělit mezi kamarády a prarodiče. :-)
    Ale přidávám se k tomu, že přímo po porodu ta nutnost se vyspat není tak velká (a zároveň může vyspání bránit spousta dalších věcí) a mnohem důležitější bylo zajistit zábavu starším později, kdy opadlo prvotní nadšení z miminka a děti se s polehávající matkou nudily - takže nejlepší je domluvit se se kamarádkou nebo sousedkou na braní strašího dítka na hřiště (a tento čas pak využít ke spánku :-))).
    HYSTERIA
    HYSTERIA --- ---
    PROMETHEA: já teda po domporodu měla energie hned na rozdávání a vydrželo mi to ještě daleko za šestinedělí :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    WITCHIE: no to se tu prave chci dozvedet :)
    Muz a babicka (ktera nam minule i varila, bydli blizko)
    Zajimalo by me, jestli takhle maly fite pochopi, ze mama musi lezet (jestli ja budu schopna to dodrzet je dalsi otazka, protoze i kdyz budu mit full service, stejne nebudu nikdy moct lezet tak jako v porodnici - alespon tak si to predstavuju)
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    PROMETHEA: a kdo se postara o starsi a kde, kdyz budes v porodnici? Neslo by totez zaridit ale s tim, ze ty pritom budes doma?
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    A jeste dotaz pro ty z vas, co jste rodily doma nebo ambulatne a mely jste uz doma starsi ditko-jak doma slo zotaveni po porodu?
    Ja se po prvnim ambulantnim porodu zotavovala doma strasne dlouho, porad jsem byla unavena (furt jsem kojila nebo jedla nebo po 1,5 hod usecich spala)
    V dobe druheho porodu bude prvni dceri 21 mesicu, a ja zvazuju porodnici kvuli tomu, abych se aspon jednu noc mohla vyspat (s vyhledem na minimalne rok a pul bez spanku bych rada alespon jednu noc po porodu vyuzila k odpocinku)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam