Teorie:
Těhotenství v Nizozemí vede od začátku až do konce porodní asistentka, protože těhotenství a porod nejsou choroby a není kvůli nim třeba zatěžovat jak nastávající maminky tak nemocnice a lékaře, samozřejmě pokud vše probíhá tak jak má. Takže nastávající maminka si vybere některou z asistentek, nebo praxi, kam dochází na pravidelné kontroly, s výjimkou krevních testů a screeningu, které provádí specializované pracoviště.
Vyšetření se v zásadě neliší od doporučených vyšetřeních v ČR. Snad jen s tím rozdílem, že se nedělá tolik ultrazvuků. Myslím, že kromě screningů se provádí jen 2x za těhotenství. Asistentky poslouchají srdeční ozvy a pohmatem zjišťují polohu a velikost dítěte. Byla jsem překvapená, jak přesně to ta moje asistentka určila.
Zdravotní pojištění hradí porod doma, pokud žena chce rodit v porodnici a není k tomu zdravotní nebo jiny důvod, musí si ambulantní porod uhradit. V systému placeni se moc nevyznám, protože část stále hradí pojišťovna (stejnou částku jako kdyby probíhal doma) a doplatek má časový strop. Nic méně, je to asi tak; doplatek vychází na 4,2€ na hodinu s tím, že maximum je 12hodin péče. Protože je-li nutná další péče v zařízení, například nepostupujicí porod, nebo poporodní komplikace jsou tyto skutečnosti brány jako důvod k hrazení ze zdravotního pojištění. A samozřejmě nemůžou nevykopnout novorozence a rodičku uprostřed noci, jen co jim skončí 12hodin péče.
Cena porodu v porodnici je tedy únosná i pro lidi s nižším příjmem. Navíc indikací pro porod v porodnici je, vedle zdravotního stavu, i delší doba dojezdu sanitky, nevhodné prostředí, horší přístupnost bytu, více lidí v bytové jednotce a také strach. Takže to, že jsou porody v porodnicích zpoplatněné, neznevýhodňuje sociálně slabší, jak by se mohlo zdát.
Porod v porodnici, opět v případě přirozeného porodu, vede porodní asistentka, která provázela těhotenstvím. Vlastně jde jen o pronájem k porodu vybavené místnosti v blízkosti lékařského personálu.
Každá nastávající maminka dostane sadu k domácímu porodu, ikdyž třeba plánuje rodit v porodnici, protože, co kdyby...
Když už má žena pocit, že se porod blíží, zavolá asistence a, pokud rodí doma, poporodni pečovatelce, která pomáhá s úklidem po porodu.
Poporodni péče je také jedna z, podle mě, úžasných věcí, ikdyž jsem se setkala i s negativními názory. Protože jsou v Nizozemí porody buď domácí, nebo ambulantní, probíhá poporodní péče doma. Školená pečovatelka dochází domů kontrolovat zdravotní stav matky i dítěte a také pomoci v domácnosti. Pojišťovna hradí 3hodiny péče po dobu 10 dní, spoluúčast je 4,3€ na hodinu (což je asi 20% ceny). Pečovatelka pomáhá s kojením, převléká postel/e, myje záchod a koupelnu, zastává i jiné činnosti v domácnosti, jako je luxovaní, úklid kuchyně, případně pomáhá s péčí o ostatní členy domácnosti, podle toho co si matka přeje a co se do tří hodin vejde. Pečovatelku si žena vybere již v těhotenství, takže si může vybrat někoho, kdo jí sedne. Pečovatelka je povinna respektovat přání a kulturní zvyklosti matky, pokud tím neohrožuje zdraví sebe nebo dítěte. (Dobře to ilustruje, to co se nám stalo. Po porodu jsem upekla koláč ze sušených švestek a druhý den ho nabídla Monice, ta se sice mile usmála, ale vypadala nejistě, muž ji pak načapal, jak podezřívavě dloube do koláče vidličkou. Tak ji řekl, že to jsou švestky. Monika nám pak vysvětlila, že už jí párkrát takhle nabídli koláč z placenty ((tradiční rituál dovezený odněkud z Konga :))
V průběhu deseti dni poporodu se na návštěvu staví ještě porodní asistentka s rodným listem a případně probrat zdravotní stav. Také přijde dětská lékařka z preventivní péče, která v případě zájmu provede odběr krve z patičky a domluví schůzku na test sluchu a další kontroly.