• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    Vše o dřevu, fotky dřevěných věcí, rady a návody na zpracování, tipy na koupi atp.
    rozbalit záhlaví
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    MTJ: Já jen jednou ze zvědavosti zkusil na kousek dubového dřeva položit mokrou rezavou matici a po asi hodině bylo kolem matice všechno tmavě modrý. Z duběnek jasně, tam je koncentrace tříslovin obrovská, ale reaguje to i se dřevem. Jen nevím, jak toho kloudně využít:).
    MTJ
    MTJ --- ---
    JOSEF_K: Nemám. On právě s železem nejvíc reaguje ořech i když dub taky (ten jsem níže zapomněl zahrnout, pravda). Ale takhle ne inkoust… nevím. Jediný co vím že se z dělával z duběnek. Ale podívám se ti do nějaký tý literatury.
    MTJ
    MTJ --- ---
    NIKOPOL: Hej, přijeď, udělám ti soukromej vorkšop a ty mě za to třeba pozveš na čaj! :D
    (ale jak fakt!)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    NIKOPOL: Na youtube pod klíčovým slovem wood joints. Skvělá kniha se spoustou nákresů různých spojů je pak tato:
    Truhlářství.Tradice z pohledu dneška
    http://knihovna.bydleni.cz/kniha/Truhlarstvi-Tradice-z-pohledu-dneska

    A jinak spojů bez lepidel zase tak moc není. Hledej hlavně japonské a čínské postupy, které jsou v tom hodně daleko, ale zase je to většinou hodně náročná věc. Nicméně jestli ti jde o to, aby to bylo všechno přírodní, tak to neznamená zapovězení lepidel. Nauč se s klihem a máš to.

    A dost spojů, které se standardně lepí, je možné místo lepidla zajistit dřevěným kolíčkem. Např. takto:
    Zajištění čepu kolíčkem
    http://www.truhlarstvi-postaru.wz.cz/podstranka3.10.html
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    a ještě .. nevíte náhodou někdo, kde se daj někde (třeba online) zkouknout postupy, metody spojování dřeva bez cizích spojovacích materiálů?

    případně top 10 s popisem proč se to dělá zrovna tak by byl nejlepší :-)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    MTJ: Nemáš nějaké zkušenosti s využitím reakce mezi železem a dubovými tříslovinami? Dělal se tak inkoust, protože je to hodně tmavě do modra, ale nevím, jestli se toho nedá i nějak kreativně využít, nebo jestli je to jenom k vzteku, protože ti modraj kraje kolem hřebíků a šroubů:).
    MTJ
    MTJ --- ---
    NIKOPOL: Dub čpavkovou vodou – lze úplně jakkoliv silně, od zelenohnědý přes tmavou fialkovou klidně i do černa když chceš. Vložit dřevo do pytle spolu s kelímkem čpavku – fungujou hlavně výpary. Lze ale i natírat. Doporučuju masku. V uzavřeným prostoru bez ní absolutně ne-e. A kdybys měl pocit že to není přírodní tak se nenechej zmýlit – dřív se používalo koňskýho hnoje kterej má v sobě ze všech hnojů čpavku nejvíc. Čpavek máme všichni!
    Ořech rezavou vodou – hřebíky apod. ve vodě, vložit dřevo, nechat nějakej čas. Není vhodný zdaleka na všechno (leda šperky a švartny na inkrustace).
    Ostatní dřeva tak jak píšou ostatní, příp. výluhem z toho nejobyčejnějšího šitovýho černýho čaje. Funguje taky skvěle!
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    XAJA: No vida, zas o znalost víc. Mám někde flašku denaturáku, tak asi vyrobím zásobu mořidla. Jen u těch lihových bází je blbý, že je dřevo neskutečně rychle vsakuje, zejména mají jinou nasákavost na řezu, takže je lepší dřevo před tím něčím penetrovat, aby na řezech nebyly fleky.
    XAJA
    XAJA --- ---
    JOSEF_K: rozpúšťa. nakladám nezrelé orechy do alkoholu na výrobu orechového likéru. je takmer čierny:)

    a skúšali sme práve minulý rok namoriť kúsok borovice - fungovalo to. ak ten odrezok nájdem, tak odfotím, asi pred mesiacom sme ho práve obzerali, lebo bol schválne vonku, čo s ním spravia poveternostné vplyvy. vyzeralo to pekne, ale kde je teraz, to neviem.


    NIKOPOL: ok:)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    NIKOPOL: To by byl macerát, tak se dělá třeba absinth:). Ale nevím, jak by to dopadlo v tomto případě. Netuším, co je to chemicky za barvivo, takže ani netuším, jestli se rozpouští v lihu nebo ve vodě. Ale zkusit to můžeš, v téhle oblasti není experimentů nikdy dost:).
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    JOSEF_K: :-) jú paráda, děkuju ... napadá mě, šlo by to taky třeba rovnou naložit do lihu, slivovice a nechat .. to bude pak taky mořidlo ?

    XAJA: ... nevím, co si pomyslíš, ale při čtení tvých slov, se mi vybavila legenda o tom, jak Marie s rodinou prchá před herodotovými vojáky a protože už jsou blízko, žádá o pomoc rostliny v okolí. Několik, včetně keře růže, blíže nespecifikovaného druhu bodláku a ještě něčeho, co plodilo chutné plody, ji však pomoci odmítnou z osobních důvodů většinou souvisejících právě stím, že s velikou námahou piplají svoje květy a plody.

    takže ne, nechtěl bych obětovat pár dozrávajících ořechů :-) ale děkuji
    XAJA
    XAJA --- ---
    NIKOPOL:
    JOSEF_K: a nemusíš čakať na jeseň. pravda, ak si ochotný obetovať pár práve dozrievajúcich orechov. už v tomto čase farbia pekne.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    NIKOPOL: Nic na tom není. Na podzim si posbíráš slupky z ořechů, naházíš je do vody a necháš nějakou dobu vařit. Tak 15 minut varu stačí. Pak to přecedíš a máš krásné tmavé mořidlo na vodní bázi. Pokud ho budeš chtít uchovat dýl, tak k tomu přiliješ trochu lihu, jinak ti bude plesnivět. Filnální povrch si pak uděláš lněným olejem nebo tungovým olejem.
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    jo a ještě pro všechny ..

    jde mi o to, aby byl výrobek ve finále echt přírodní, ale aby to mělo tmavou barvu ... jakože mořený
    nedávno jsem se dočetl, že se dřívávějc mořilo "šťávou z ořešáku" ...
    víte prosím někdo jak na to ? jak se získá šťáva z ořešáku, případně jestli se to dá koupit atp.

    případně jestli nevýte o nějakym jinym postupu jak udělat dřevo tmavý přírodní cestou ... (ještě vim, že se dřív mořilo býčí krví ... ale do toho se mi moc nechce)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    NIKOPOL: Díky. Zbytek pošta:).
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    JOSEF_K: hračičky paráda :-) a dřevo vypadá krásně ..

    zbyl ti třeba hranolek nebo dvě prkýnka ... tak aby to samostatně nebo do hromady dalo tak 2,5 cm až 3,5 cm na výšku, šířku a dýlku alespoň 23 cm ( lepší delší .. třeba do 50, 70 cm ) pěkně prosím
    chtěl bych :-)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    Nejvíc se to asi hodí do tohoto klubu. Takový víkendový fotoreport:). Pardon za kvalitu fotek, ale já jsem prostě líný tahat zrcadlovku, takže fotím mobilem...

    Asi před dvěma lety jsem porazil pár postarších tújí. Měly docela pěkné, rovně rostlé kmeny a bylo mi je líto pálit. Tak jsem jen sundal kůru a nechal na vzduchu schnout. Teď o víkendu jsem zkusil, jak to s nimi vypadá.

    Takže rozřezat



    ohoblovat, srovnat hrany, vyrobit různé formáty atd.





    A můžeme blbnout. Takže třeba krabička - rámeček na rybinový spoj, dno (na první fotce před sražením hran) je spárovka vsazená do drážky ve stěnách. Spoje to bude chtít ještě začistit, stáhnout a slepit. Taky to chce ještě víčko a nějakou finální povrchovku, ale zatím jsem se k tomu nedostal. Účel krabičky neznámý:).







    Mno, a blbina číslo dvě - servírovací prkýnko. Maximální rustikálnost, dvě vnitřní hrany ohoblované plus mínus do roviny, vnější hrany nechané, jak byly, jen okrouhané řezbářským nožem do hladka. Nikde žádné lepidlo, celé to drží dva svlaky a ani se to nehne. Napuštěno tungovým olejem. Výsledkem je sympatická podložka na servírování klobás a podobných dobrých věcí:).









    Použité nářadí - hoblíky (svlakovník, klopkař, macek), japonské pily (ryoba na podélný řez kulatinou, dozuki na spoje), dláta, řezbářský nůž, věci na rýsování. Tújí mám ještě dost, takže můžu blbnout do aleluja. Příště je ale asi jen podélně nařežu a nechám ještě nějakou dobu proschnout. Ty dva roky by měly být dost, ale imho to ještě chvíli chce...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    ITCHY: naknec sem to udělal ze spárovky a lamina a vypadá to super.
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    OMNIHASH: klasická dřevotříska stačí,mam akvárko 300kg na originál akvarijní skříňce, no a hádej z čeho že to je vyrobené????
    jasně že piliny a lepidlo,páč a poněvádž největší zátěž to nese stejně na výšku a hlavně plný materiál by se ti kroutil..
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    Poraďte prosím. Mám tady starší houpací křeslo, které nebylo ideálně skladované, a jeho dřevo je dost proslchlé, takže kroucené části se na nejvíce namáhaných místech rozpukávají. Zatím to jen lepím. Co by tomu pomohlo k dodání pružnosti? Chtěl jsem to přejet olejem, má to smysl?
    GREGI
    GREGI --- ---
    MONROE: vybrousit nebo dlatkem vydloubat:) nejlepsi na to bude dremel imho
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam