• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    Vše o dřevu, fotky dřevěných věcí, rady a návody na zpracování, tipy na koupi atp.
    rozbalit záhlaví
    DEEJAYY
    DEEJAYY --- ---
    MILAZAJICEK: u nás to dělá kamarádka takto
    Dřevovýroba Václav Vaněk
    http://www.dvv.cz/verejna-detska-hriste/piskoviste-kruhove1.html

    a dřevo bere imho zde ..
    Produkty a služby | JDZSOB.cz
    http://www.jdzsob.cz/cs/produkty-a-sluzby
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    MILAZAJICEK: Ta vlhkost je svinstvo. Před asi dvěma roky jsem dělal pískoviště u jednoho kamaráda doma. Je to takový velký šestiúhelník ze starých borovicových schodnic spojených na takovou podivnou rybinu upravenou tak, aby to dávalo šestiúhelník. Natřené je to tuším bonou na venkovní terasy. Zatím to drží, ale vnoučat se to imho nedožije. Jinak vlhkosti líp odolávají "mastná" dřeva, např. modřín nebo i ta borovice. Na venkovní věci se hodně používá akát, ale to dřevo je trochu jedovatý a pískoviště bych z něj asi radši nedělal. Ale zase je krásný, nedávno jsem z akátu vysoustružil svícen a z kresby toho dřeva jsem nadšenej...
    GREGI
    GREGI --- ---
    MILAZAJICEK: chces ho i pro vnoucata nebo jen pro decka a pak se rozebere?:)
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    Potřebuji vyrobit pískoviště, jaký mi poradíte dřevo a čím to ošetřit?
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    JOSEF_K: vid:) stejnak je tak porubana, ze to rovinu nepamatuje.. tak dík za rady, snad to vyjde..
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    R6ANDREW: Tak uříznout a zahoblovat do roviny. Je to bedna, neřešíš přesnost na desetiny mm:).
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    hoblík by tu nákej bel bejt..pouzivam zarizeni kolegovo co ma v dilne v praci..
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    R6ANDREW: Pilou to bude nakřivo skoro vždy, pokud nemáš stroj s pravítky. Nicméně - hoblík nemáš:)?
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    ikdyž, trochu mi dělá problém to řezání, neb tu nemám tak dlouhou pilu a přmočarkou to bude nakřivo..:))
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    JOSEF_K: dno nemusi mit patinu, bude u zdi a videt bude jen zevnitr pri otevreni, coz me fakt netrapi. Jo a ten centimetr dva zboku taky ne..

    Udělám to tak, dík!
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    R6ANDREW: Hmm, tak to vypadá na smrk. Na čem to dno drželo? Lepidlo, hřebíky? Nevypadá to na zásadní vědu. Dolní tři cm stěn odřízni a udělej nové dno. Jen moc nevím, jak na tom dnu chceš udělat patinu. Leda bys měl nějaké hodně staré smrkové prkno, ideálně z bourání nějaké půdy nebo tak. Osobně bych udělal dno ze starých prken, celou budnu oškrábal cidlinou, abych sundal ten lak nebo co to je, ale aby zůstaly škrábance atd, a napustil lněným olejem nebo fermeží, aby se to sjednotilo.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    JOSEF_K:
    fotky tady
    r6andrew | bedna- – rajce.net
    http://r6andrew.rajce.idnes.cz/bedna-/
    je tam bedna bez dna, pak pokus o detail toho průsaku, pak prkno ze zadelane podlahy, nahrubo vzaty hrubym smirkem - porad z toho sly "mokry" piliny, takze to asi neni ani na spaleni, a pak detail toho sameho prkna ze strany.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    R6ANDREW: Bedny se dělají ze všeho možného, kromě smrku se taky hodně používá topol. Jestli dorazila odněkud zpoza velké louže, tak to klidně může být cedr. A jinak ano, zkrácení mě taky napadlo a přijde mi jako nejjednodušší varianta. Nicméně je otázka, jak to dno drží. Hoď třeba fotku, takhle se to vymýšlí blbě. Já dělám krabice tak, že dno na stranách zúžím a zasadím do drážky ve stěnách, pak se netrhá kvůli sesychání. Pokud nemáš nářadí a trochu praxe, tak by se ti třeba drážka obnovovala docela blbě...
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    VONY: na tom neco bude..
    VONY
    VONY --- ---
    R6ANDREW: nevim jak ta bedna vypada, ale pokud budes delat nove dno, tak ji muzes rovnou o ty 3 cm zkratit.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    tak to nevim z ceho je. Koukal na to kolega, co se ucial truhlarem, a rikal, ze je to dost letity uz, ale porad drzi, a ze to bude asi obycejnej smrk nebo tak neco, asi jak rika GREGI.

    GREGI: smiril jsem se s tim ze to jako novy nebude, nicmene rad bych, pro ucely vnitrniho pouziti v byte, omezil znecisteni na minimum.

    MTJ: návod prosím:)
    GREGI
    GREGI --- ---
    MTJ: a drevo to vydrzi?:) porp jakou pak bude mit barvu... hadam ze bedna nebude z nejakeho moc kvalitniho
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    MTJ: To nezní špatně. Jak se to dělá? Vezmeš buničinu, namočíš v acetonu a přiložíš na dřevo?
    MTJ
    MTJ --- ---
    R6ANDREW: celulozový zábaly s rozpouštědlem (pradvěpodobně bude nejlíp fungovat aceton) – musíš to měnit a bejt trpělivej, ale podstatná část toho oleje vymejt jde.
    GREGI
    GREGI --- ---
    R6ANDREW: no imho jestli je to drevo nasaknuty nejakym motorovym olejem nebo naftou tak to z toho nedostanes... a co vim tak laky a oleje se musej davat na odmastenej povrch aby to drzelo... takze na chvilku to mozna zakonzervujes ale nejspis to opraska za chvilku
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    Ahoja lidi, mám dotaz (jak jinak).

    Asi se mi vysmějete, nicméně - mám takovou starou pracovní bednu, líbí se mi, tak jsem si z ní chtěl udělat skříňku. Jenže jsem posléze zjistil, že tam skladovali bůhvíco, asi díly do motorů, či co, a dno je totálně prosáklé jakousi mastnotou s nádechem vůně vlakového depa nebo skladů s dílama na vrakovišti. To by nevadilo, dno odstraním a vyměním, jenže si to nasákla i první řada prkýnek, do výšky tak 3 cm. Ty už vyměnit nechci, páč by to nebylo pěkné napohled a ztratilo by to nádech prožitých let. Dalo by se to něčím ze dřeva vytáhnout, případně aspoň povrchově vyčistit a zabezpečit z hlediska zdraví? Nevim, co se z toho může uvolňovat, tak třeba to do dřeva nějak uzavřít, voskem, lakem...

    Díky za rady
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    COLOMAN: Kvalitní mořidla jsou třeba Clou. U levnějších asi bude problém s dlouhodobou barevnou stálostí, ale osobní zkušenost nemám. Ale mořidla jen tónují barvu, není to žádná ochrana a poměrně rychle by se zničilo. Musí přes to být něco dalšího, vosk, olej, lak.

    LINKOS: Co vím, tak dřevomorky se nedá téměř zbavit jinak než zlikvidováním samotného dřeva, protože spóry zůstanou ve dřevě a ve chvíli, kdy mají vhodné prostředí, tak se zase rozjedou. Jedině zajišťovat podmínky, aby jí to nevyhovovalo a nic nedělala, tj. sucho a větrat.
    ROZCOS
    ROZCOS --- ---
    COLOMAN: lepší je dle mě olej, napustit to olejem, nebo voskem..zvlášť ten vosk je ale drahej..podívej sem http://cestadreva.cz/page/obchod/prirodni-oleje-na-drevo
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam