• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    GREGI
    GREGI --- ---
    MILAZAJICEK: chces ho i pro vnoucata nebo jen pro decka a pak se rozebere?:)
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    Potřebuji vyrobit pískoviště, jaký mi poradíte dřevo a čím to ošetřit?
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    JOSEF_K: vid:) stejnak je tak porubana, ze to rovinu nepamatuje.. tak dík za rady, snad to vyjde..
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    R6ANDREW: Tak uříznout a zahoblovat do roviny. Je to bedna, neřešíš přesnost na desetiny mm:).
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    hoblík by tu nákej bel bejt..pouzivam zarizeni kolegovo co ma v dilne v praci..
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    R6ANDREW: Pilou to bude nakřivo skoro vždy, pokud nemáš stroj s pravítky. Nicméně - hoblík nemáš:)?
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    ikdyž, trochu mi dělá problém to řezání, neb tu nemám tak dlouhou pilu a přmočarkou to bude nakřivo..:))
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    JOSEF_K: dno nemusi mit patinu, bude u zdi a videt bude jen zevnitr pri otevreni, coz me fakt netrapi. Jo a ten centimetr dva zboku taky ne..

    Udělám to tak, dík!
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    R6ANDREW: Hmm, tak to vypadá na smrk. Na čem to dno drželo? Lepidlo, hřebíky? Nevypadá to na zásadní vědu. Dolní tři cm stěn odřízni a udělej nové dno. Jen moc nevím, jak na tom dnu chceš udělat patinu. Leda bys měl nějaké hodně staré smrkové prkno, ideálně z bourání nějaké půdy nebo tak. Osobně bych udělal dno ze starých prken, celou budnu oškrábal cidlinou, abych sundal ten lak nebo co to je, ale aby zůstaly škrábance atd, a napustil lněným olejem nebo fermeží, aby se to sjednotilo.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    JOSEF_K:
    fotky tady
    r6andrew | bedna- – rajce.net
    http://r6andrew.rajce.idnes.cz/bedna-/
    je tam bedna bez dna, pak pokus o detail toho průsaku, pak prkno ze zadelane podlahy, nahrubo vzaty hrubym smirkem - porad z toho sly "mokry" piliny, takze to asi neni ani na spaleni, a pak detail toho sameho prkna ze strany.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    R6ANDREW: Bedny se dělají ze všeho možného, kromě smrku se taky hodně používá topol. Jestli dorazila odněkud zpoza velké louže, tak to klidně může být cedr. A jinak ano, zkrácení mě taky napadlo a přijde mi jako nejjednodušší varianta. Nicméně je otázka, jak to dno drží. Hoď třeba fotku, takhle se to vymýšlí blbě. Já dělám krabice tak, že dno na stranách zúžím a zasadím do drážky ve stěnách, pak se netrhá kvůli sesychání. Pokud nemáš nářadí a trochu praxe, tak by se ti třeba drážka obnovovala docela blbě...
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    VONY: na tom neco bude..
    VONY
    VONY --- ---
    R6ANDREW: nevim jak ta bedna vypada, ale pokud budes delat nove dno, tak ji muzes rovnou o ty 3 cm zkratit.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    tak to nevim z ceho je. Koukal na to kolega, co se ucial truhlarem, a rikal, ze je to dost letity uz, ale porad drzi, a ze to bude asi obycejnej smrk nebo tak neco, asi jak rika GREGI.

    GREGI: smiril jsem se s tim ze to jako novy nebude, nicmene rad bych, pro ucely vnitrniho pouziti v byte, omezil znecisteni na minimum.

    MTJ: návod prosím:)
    GREGI
    GREGI --- ---
    MTJ: a drevo to vydrzi?:) porp jakou pak bude mit barvu... hadam ze bedna nebude z nejakeho moc kvalitniho
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    MTJ: To nezní špatně. Jak se to dělá? Vezmeš buničinu, namočíš v acetonu a přiložíš na dřevo?
    MTJ
    MTJ --- ---
    R6ANDREW: celulozový zábaly s rozpouštědlem (pradvěpodobně bude nejlíp fungovat aceton) – musíš to měnit a bejt trpělivej, ale podstatná část toho oleje vymejt jde.
    GREGI
    GREGI --- ---
    R6ANDREW: no imho jestli je to drevo nasaknuty nejakym motorovym olejem nebo naftou tak to z toho nedostanes... a co vim tak laky a oleje se musej davat na odmastenej povrch aby to drzelo... takze na chvilku to mozna zakonzervujes ale nejspis to opraska za chvilku
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    Ahoja lidi, mám dotaz (jak jinak).

    Asi se mi vysmějete, nicméně - mám takovou starou pracovní bednu, líbí se mi, tak jsem si z ní chtěl udělat skříňku. Jenže jsem posléze zjistil, že tam skladovali bůhvíco, asi díly do motorů, či co, a dno je totálně prosáklé jakousi mastnotou s nádechem vůně vlakového depa nebo skladů s dílama na vrakovišti. To by nevadilo, dno odstraním a vyměním, jenže si to nasákla i první řada prkýnek, do výšky tak 3 cm. Ty už vyměnit nechci, páč by to nebylo pěkné napohled a ztratilo by to nádech prožitých let. Dalo by se to něčím ze dřeva vytáhnout, případně aspoň povrchově vyčistit a zabezpečit z hlediska zdraví? Nevim, co se z toho může uvolňovat, tak třeba to do dřeva nějak uzavřít, voskem, lakem...

    Díky za rady
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    COLOMAN: Kvalitní mořidla jsou třeba Clou. U levnějších asi bude problém s dlouhodobou barevnou stálostí, ale osobní zkušenost nemám. Ale mořidla jen tónují barvu, není to žádná ochrana a poměrně rychle by se zničilo. Musí přes to být něco dalšího, vosk, olej, lak.

    LINKOS: Co vím, tak dřevomorky se nedá téměř zbavit jinak než zlikvidováním samotného dřeva, protože spóry zůstanou ve dřevě a ve chvíli, kdy mají vhodné prostředí, tak se zase rozjedou. Jedině zajišťovat podmínky, aby jí to nevyhovovalo a nic nedělala, tj. sucho a větrat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam