• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    Vše o dřevu, fotky dřevěných věcí, rady a návody na zpracování, tipy na koupi atp.
    rozbalit záhlaví
    MTJ
    MTJ --- ---
    JOSEF_K: Jo mimochodem, dveře mojí dílny jsou samozřejmě stále otevřeny.
    Všem!
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    MTJ: Jo, na ty tvoje prkýnka jsem už koukal. To je naprostá paráda. Musím se za tebou do Telče taky někdy vypravit. Už to plánuju x měsíců a furt nestíhám:/.
    MTJ
    MTJ --- ---
    ZCR: Prkýnka do kuchyně z javoru, veškerých ovocňáků, buku… Zapromuju tady teda taky trochu sám sebe, do prkýnek totiž docela dělám ;) (http://www.baraperglova.com/matejs-workshop + fb.com/matejovadilna + www.matejovadilna.cz)

    Ad eben – sice ho nenahradíš, ale viděl jsi někdy čpavkovanej dub, ořech mořenej rzí nebo hrušku mořenou manganistanem draselným? ;)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ZCR: Ty jo, tak to je velká krása.
    ZCR
    ZCR --- ---
    ZCR: ech překlep, "laburnum wood"...
    ZCR
    ZCR --- ---
    JOSEF_K: ono není tak houževnaté, spíš křehčí, ale jít do toho nožem nebo dlátem, to je očistec - přišlo mi tvrdší než eben... a vyleštit se dá do zrcadlova. Progoogli si "laburnul wood"... má takový ten hluboký hebký lesk...
    A další taková potvora tvrdá jak kámen je šeřík...
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ZCR: Vida, to jsem ani nevěděl. Za nejtvrdší jsem měl habr. Ale fakt je, že tyhle ministromy a keře moc neřeším. K tomu, co obvykle dělám, jsou prakticky nevyužitelné.
    ZCR
    ZCR --- ---
    JOSEF_K: no svrbí mě kolikrát ruka, přizávám bez mučení, a v období prořezávek parků mám oči jako ostříž... pomohl jsem si takhle třeba k docela pěkným pár špalíkům cca třicetiletého brslenu (dřevo smetanové, docela husté, a smrdí jako SIDOL na cídění)... a skvělý je pravý zlatý déšť, prý naše nejtvrdší dřevo...
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ZCR: Až se rozkecá, co umí takový zimostráz, budou si správci parků muset najímat ochranky:)).
    ZCR
    ZCR --- ---
    JOSEF_K: ok, ono to napuštění asi udělá svoje. ... jinak co mě třeba zajímá, a je to trochu mimo obecný zájem, je dřevů různých keřů a podivných parkových zákrsků a kultivarů... z čistě praktivkého hlediska je to pochopitelně nepoužitelné (rozměry), ale na drobné šperky, a nebo i na ty intarzie... kolikrát člověk nestačí zírat, co ty blbé okrasné pitomosti umí vyprodukovat za dřevo...
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ZCR: Mně nevadí:). Navíc napuštěním myslím skutečně nasáknutím teplým lněným olejem, dokud to nepřestalo chlastat. A to opakovaně. Krájíme na tom všechno včetně všemožně barevných zelenin, ovoce atd. a žádné fleky nezůstávají, tudíž soudím, že už to nic nenasává.
    ZCR
    ZCR --- ---
    JOSEF_K: není u jasanu na prkýnka naškodu ta pórovitost?

    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ZCR: Na krájení masa jsem si udělal jasanovou desku 40x30 cm napuštěnou lněným olejem, která se stala nezbytnou součástí kuchyňské linky. Je tam už rok, používá se denně, a žádné poškození není patrné:).

    Jinak na intarzie a obecně umělecké věci je exotika fajn, ale třeba zmíněné terasy mi taky přijdou jako úlet. Sám mám sice doma v jednom pokoji na podlaze exotiku, ale důvod byl, že byla levnější než dub, a já už byl v tu chvíli skoro bez peněz a zároveň bez podlahy:).
    ZCR
    ZCR --- ---
    JOSEF_K, MTJ: ono se řekne, dub, ale pak je potřeba udělat prkýnko na krájení masa, a je zle ;-)
    Z čistě užitkového hlediska důvod asi není, roste tu leccos, a kolikrát dřevo jedna báseň, ale když třeba ty hodně olejnaté tvrdé těžké dřeviny bych řekl vůči dubu i nějaké ty výhody mají, těžko říct.
    Ale z estetického a výtvarného hlediska za exotická dřeva věčný dík, eben prostě nenahradíš, atd...
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    MTJ: Jo, a akát je taky výbornej. Nedávno jsem z něj zkoušel soustružit a ta kombinace zelený, hnědý, žlutý a asi dvaceti dalších barev mě hodně bavila.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    MTJ: Mě kromě kresby a vůně na dubu nejvíc baví to, že je jak stvořenej pro opracování ručním nářadím. Nepotkal jsem jiný dřevo, se kterým by se ručním hoblíkem daly dělat takový zázraky. Dělám kamarádce stůl a o víkendu jsem začal deskou. 40mm dubový fošny, a když nepočítám mafl na omítnutí a podélné nařezání, tak jsem k ničemu nepotřeboval proud. Hrany před lepením jsem srovnal mackem a povrch pak dvěma různě širokými uběráky na spodní straně a totéž na pohledové straně, kterou jsem ještě doladil klopkařem. Ani jednou vytržený vlákna, žádnej problém a povrch je takovej, jakej bych hoblovkou nebo nedej bože bruskou v životě nevyrobil, už bude jen olej, ocelová vlna a další olej. Zespodu dva bukový svlaky a ještě tam časem přijde pár mašlí, což už bude spíš frajeřina:). Sice je to těžký jako blbec, ale vím, že se na tom bude dát obědvat i za tři generace:).
    MTJ
    MTJ --- ---
    JOSEF_K: Těší mě že to máš stejně. Žijeme tady a roste nám tu všechno co potřebujeme. Terasy z exotiky plující přes půl světa mě řádně rozesmívají (když tu máme třeba akát, a to za pár kaček). Stejně tak lidi, kteří neznají pořádně naše dřevo a nutně potřebujou dělat z cizího.
    Prostě jak říkám, máme tu všechno, hoši! Kdy jste kdo třeba naposledy použil topol nebo vrbu? ;)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    <prelomove_odhaleni>
    Po víkendu jsem dospěl k závěru, že všemožná exotická dřeva a jiné vychytávky jsou sice fajn, ale dub stejně nemá konkurenci. Doma ani v zahraničí. Howgh!
    </prelomove_odhaleni>
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    ZCR: jo to já mam znalosti chemie na stejný úrovni jako pisatelka, sorry :)
    ZCR
    ZCR --- ---
    77WHITE: no, článek ovšem psal někdo, kdo chemii rozumí jako koza petrželi (sublimát je triviální název pro HgCl2, nikoli obecné označení těkavých sloučenin, a síran zinečnatý si skutečně z pražce nezatěká, natož zapáchavě...) , takže brát poněkud s rezervou po faktografické stránce...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam