• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    KALLISTO
    KALLISTO --- ---
    JOHANIES: Pokud to neni technicky lih, je z toho docela slusny liker, ktery pomaha na migrenu ;)
    IRUX25
    IRUX25 --- ---
    77WHITE: promin. premyslim vetsinou industrialne, ne v domacich podminkach..
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    IRUX25: Postaci lepidlo a svorky
    IRUX25
    IRUX25 --- ---
    TWORBO: lepidlo a lis. ale jinak se tomu rika sparovka.
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    pratele dotaz: jak se jmenuje takova ta technologie, kdy se lepi treba krajeci prkynko z mensich kousku?
    JOHANIES
    JOHANIES --- ---
    STETKA: No já jsem o tomhle taky něco četl a prý se to dělá buď čpavkem (ale to se musí spolu s nádobou čpavku někam uzavřít a nechat to asi do druhého dne), nebo se to natírá vápnem, které se pak zase smyje a prkna by měla být bílá / šedá — zkrátka jako od povětrnostních podmínek. A pak jsem kdysi v hormbachu zahlédl i nějaký přípravek, ale už si vůbec nevzpomínám, co to bylo.
    STETKA
    STETKA --- ---
    Když už se tu bavíte o těch odšeďovačích - potřeboval bych pravý opak. Děláme zákazníkovi obklad z modřínových prken bez povrchovky s tím, že to časem zešedne, problém je, že to nezešedne pod přesahem střechy a pod okapama, nevíte o něčem čím by to šlo zešednout?
    JOHANIES
    JOHANIES --- ---
    JOSEF_K: Díky, hned o víkendu vyzkouším :)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    JOHANIES: pokud me pamet neklame, tak hranicni koncentrace lihu je 15%, vic uz neprezijou ani lihovarsky kvasinky. technickej lih ma konc. 96%, pomer si uz dopocitas:). louhovat v lihu jsem nezkousel, nevim, co je to barvivo chemicky zac, takze buh vi, jaky extrakcni cinidla muzou fungovat.
    JOHANIES
    JOHANIES --- ---
    JOSEF_K: …a v jakym shruba poměru? Nebo nedalo by se to louhovat třeba rovnou v lihu?
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    JOHANIES: az budes mit ten vyvar, tak ho bud zavar do sklenic jako okurky nebo pridej technicky lih. jinak dopadnes jako ja a ta tekutina ti do tydne zplesnivi:).
    JOHANIES
    JOHANIES --- ---
    JOSEF_K: Díky tza tip, hoblík asi zkusím (na té fotce vypadá to dřevo krásně). A ty ořechy taky, zase na něco trochu jiného — tím spíš, když píšeš, že to barví opravdu hodně — mohlo by se to hodit na vrata od stodoly a podobné prvky…
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    JOSEF_K: OSMO nějaký odsedovac má.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    JOHANIES: O odšeďovačích jsem v životě neslyšel, ale co jsem dělal ze starých trámů, tak jsem je ohobloval ručně hoblíkem uběrákem. Patinu tím spíš vyrobíš než zlikviduješ, už proto, že při vzniku těch trámů to taky tak dělali. Výluh z ořechů jsem zkoušel, je hodně tmavý a dřevo ti výrazně zhnědne, což může být záměr, ale už to nebude moc vypadat jako smrkové trámy. Osobně jsem vzal z ořechů slupky, nechal je asi čtvrt hodiny vařit ve vodě a jako mořidlo použil ten vývar, který je černý jako bota. Kresbu ti zvýrazní jakýkoli olej. Jestli chceš klasiku, použij lněný olej.

    Jednu fotku z hoblování starých trámů jsem našel:
    JOHANIES
    JOHANIES --- ---
    Zdravím ve spolek, dávám dhromady starou chalupu a mám určitou představu o mnoha detailech, ale učím se za chodu a zatím se příliš neorientuju v povrchových úpravách dřeva. Vše se snažím dělat pokud možno tradičními postupy, používat přírodní materiál apod. ikdž zase nejde o nějakou památku, takže nemusím být úplně striktní — jde mi zkrátka o přirozenost.

    A teď konkrétně — z jiné chalupy mám schované staré krásné tesané trámy, kterým bych rád trochu osvěžil vzhled. Jsou celé zaprášené a mají šedý povrh a já přemýšlím, jak je šetrně zrenovoval, aniž bych je poškodil, nebo aby vypadaly, že včera vyjely z pily :) Varianty jsou asi dvě, tj. buď speciálním kotoučem na rozbrušovačku odstranit šedý povrh a měkké části mezi léty, ale trochu se bojím, že tím naruším právě tu výhodu „hladkého povrchu“ tesaných trámů. Druhou variantou jsou chemické přípravky, tzv. odšeďovače.

    Následně bych trámy rád ošetřil asi olejem, by byly chráněné a vystoupla kresba dřeva. Zde ještě nevím, jestli bych případně použil nějaké mírné moření, aby kresba vylezla ještě více. Něco jsem zde četl o výluzích z ořechů (kterých mám plnou zahradu), takže to mě taky trochu láká…

    Máte nějaké rady, tipy, triky? Asi se budu postupně ptát víc, např. na ošetření zase jiných trámů volskou krví a podobně :) Díky…
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ZCR: Co kupuju fošny, jsou čela vždycky zatřený nějakou barvou. Moc bych za to nedal, že je to obyčejný latex:).
    ZCR
    ZCR --- ---
    JOSEF_K: zatepla v rozpouštědlech, to je taky práce nic moc a stejně se bojím, že by to nebylo dost koncentrované, aby po zaschnutí zůstala rozumná vrstvička; jestli myslíš tavený, tak to bych taky nerad - patlavá práce, hrozná spotřeba - podle mě musí existovat nějaký komerční voskovitý přípravek, který se dá normálně natírat - když člověk odněkud kupuje špalíky exotického řeziva, bývají precizně navoskované tenoučkou vrstvou
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ZCR: Co teplem?

    GREGI: Aha, to mě nenapadlo. TO by bylo blbý mít hafo vyrobenejch hlavolamů a nemoct je složit:).
    ZCR
    ZCR --- ---
    JOSEF_K: hm, ten je ale špatně rozpustný
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam