KOUDY: No ono to funguje bohužel tak, že se testují jen zakázané látky. Takže jsme odstranili ze všeho olovo a podobně, ale sikativa fungují stále na těžkých kovech, které obecně zdraví nepřidají. Některé ústupky v rámci snížení zdravotních rizik byli často i kontraproduktivní, protože náhrada byla v reálu ještě horší než původní přísada. Ale nebyla zakázaná.
Problém je, že dneska ani nevíš co do toho dají. Jen že to splňuje určitou normu. A to je mi v tomto případě trochu málo. Kadmium, Kobalt, Nikl, Mangan, Zinek se v těch sikativech opěvují volně a ne pevně vázané. Což sebou nese dost velká zdravotní rizika i ve stopovém množství a to i přes to že mnoho z těch prvků člověk dokonce k životu potřebuje. Bohužel ale jinak vázané.
Tedy pokud chceš něco trochu přírodního, tak pomerančový, tungový olej případně směs terpentýnu a pod.
Marně ale najdeš něco komerčního, co projde alespoň na GHS80 a 09
Mám k tomu hromadu materiálů kterými se prokousávám ve volném čase na cestách, ale málo co je česky. Tady v pracovním noťasu nic nemám, ale nedávno jsem stáhnul o sikativech tohle, ale moc podrobné to není a toxicita se tam neřeší. Nicméně za přečtení stojí.