• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    Vše o dřevu, fotky dřevěných věcí, rady a návody na zpracování, tipy na koupi atp.
    rozbalit záhlaví
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    JOSEF_K: chces si trochu navlacnit tu dyhu.
    Uz mlcim.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    PLAGUEDIL: Klih taje při cca 90stC, páru k tomu nepotřebuješ žádnou. Když s ním lepíš, tak se akorát nakládá do trochy vody a pak rozpouští ve vodní lázni, protože kdybys ho rozpouštěl jen teplem, tak je strašně hustej a nešel by napatlat. Při dýhování klihem se ředí ještě víc, protože potřebuješ rychle natřít velkou plochu a mít aspoň chvíli na vyrovnání té dýhy. Ale k tomu, aby začal lepit, prostě vodu nepotřebuje. Ale jak nad tím přemýšlím, tak možná ten vlhkej hadr je myšlenej jako ochrana té dýhy, aby se nepřesušila a nezačala praskat. Nicméně to jen přemýšlím, proč by to někdo dělal. Osobně bych to neriskoval, protože jsem xkrát ověřil, že to jde i bez toho.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    JOSEF_K: je treba davat pozor.
    mokry hadr a vlhky hadr neni totez. Mokrym hadrem muzes tak vytirat podlahu.
    Vlhky hadr uvolni take paru, ale ne tolik.
    Ten klih taky potrebujes uvolnit, potazmo disperzi, jinak to neprilepis.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    PLAGUEDIL: nevim, no. Koukal jsem na jedno video a pouzival tam na ty dyhy kontaktni lepidlo a zehlicku. Pripomnelo mi to moje leta na vojne, mel jsem tam na povel cetu remeslniku a truhlari to delali taky tak - asi nejaka vychodoevropska metoda :)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    PLAGUEDIL: A je tam někde scéna, jak mokrým hadrem a žehličkou opravuje dýhu? Já neříkám, že to nijak nejde, ale prakticky si to nedovedu ředstavit. Asi toho nevím tolik, co ten pán, ale dýhu jsem opravoval nesčetněkrát v rozsahu od pár bublinek po nutnost to komplet předýhovat. A pokud na dýhu hodíš mokrej hadr a na něj žehličku, tak vcelku očekávatelně vznikne hromada páry, která uvolní klih a dýha odpadne.
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    PLAGUEDIL: ja bych este doporucil tohodle pana - poskozeny dyhy resi skoro v kazdym videu: https://www.youtube.com/@johnsonrestoration
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    JOSEF_K: https://youtube.com/@ATRestoration
    Myslim ze ten pan toho o dyhovani vi vic nez cely nyx a ucitelsky sbor na drevarskem ucnaku.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    PLAGUEDIL: Vlky jako vlhký? Tak to ani omylem. Tak se dýha naopak sundává.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    JOSEF_K: ja bych sazel na vlky hadr a zehlicku.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    URPUTNIK: Zkus to opatrně špičkou žehličky přes nějaký hadr vyžehlit (a vypni si před tím napařování, že jo...). Jestli je ta dýha lepená klihem, tak to půjde, protože klih se rozpustí a znovu chytne. Jde to i s některými lepidly. Pokud to nepůjde, tak do té bubliny zkus injekční stříkačkou dostat trochu disperzního lepidla, něčím to zafixuj (je to v ploše, takže na to polož nějaký igelit, kdyby se lepidlo dostalo ven, na něj nějaké rovné prkno a na něj třeba kýbl s vodou), a nech to přes noc. Ale zázraky nečekej. Obě metody stejně nejspíš poškodí povrchovku a budeš to muset přebrousit a udělat povrchovku novou.
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    URPUTNIK: ja bych to vysusil (opatrne, ne horkovzdusnou pistoli), spachtli bych tu prasklinu trochu "otevrel", injekcni strikackou s jehlou bych dovnitr nacpal tolik lepidla co se da, prikryl PE folii (nebo necim co se neprilepi na pouzity lepidlo), dal na to _ROVNEJ_ hranolek dreva, a poradne stahnul sverkama (pokud je to uprostred stolu tak pres to este nejaky prkno a to stahnout na krajich stolu), nechal bych to _PORADNE_ zaschnout - tj. min 24h, spis dyl, pak opatrne ohoblovat / oskrabat cidlinou / obrousit a pripadne opravit povrchovou upravu..
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    URPUTNIK: opatrne do spary vrazit tenkou cepel treba noze a tu dyhu nadzvednout. Potom pod ni nejlepe injekcni strikackou vpravit bily lepidlo na drevo, klidne trochu vic nez je treba. Potom pres to dej nejakou plastikovou folii a stahni sverkama. Uprostred stolu se to dela tak, ze primo na tu bublinu das rovnej drevenej spalik, pres nej delsi lat ktera jde az na kraj stolu, nejlepe takovou ktera se moc neprohne (treba prkno na stojato) a ty okraje stahnes ke stolu sverkou. Po uschnuti cidlinou seskrabes prebytecny lepidlo, lehce (!) prebrousis, klidne i spis jemnejsi hrubosti (od 120 vys) a pokud to bude nutny, muzes nejakou diru dovyplnit tmelem na drevo. Imho to ale nutny nebude, i kdyby se ti to vystiplo tak to pujde ciste slepit.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ahoj, zeptam se zkusenejsich .. moje kocka podruhe tento tyden pres noc rozlila vazu, takze celou noc na jidelnim stole stala voda .. a protoze jsem letos desku jeste nevoskoval (myslel jsem, ze jidelni stul se tak casto nemaci a chtel jedny vanoce vynechat ), tak se mi to muselo ukazat takhle :)

    zkratka na 2 mistech na stole se zacla odlupovat ta povrchova dyha :/ resp udelaly se pod ni vzduchove bubline .. a tak se chci zeptat, co s tim muzu udelat? predpokladam ze vysusit a navoskovat nebude stacit, co? bojim se, aby do te spary nezacal lezt bordel, nedejboze se o to nezaclo zatrhavat cokoli, co na tom stole bude lezet .. ale kdyz to zbrousim, tak jednak pujdu na ten spodni material, druhak to ztrati tu rovnou plochu :/

    CUKI
    CUKI --- ---
    SUOTAM: Nevím jak je to na živnost, ale podle mě je to na řemeslo málo i v čistém.
    KOUDY: Ono je jedno kolik nabídneš, podle mě by si o plat měl říct spíše ten zaměstnanec. Pak ukáže co v něm je a uvidí se jestli se protne nabídka s poptávkou. Někomu dát kila na hoďku je moc a někoho ani litrem nevyvážíš.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    SUOTAM: No offense, ale divil by ses, co jsou schopný lidi nabízet. Tohle je imho taková stinná stránka (nejméně) truhlařiny v čr.
    SUOTAM
    SUOTAM --- ---
    Dneska nastupak pod 250/h na zivnost nejde ne?
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    KOUDY: Nástupak, no tolik kolik bys chtěl sám, ne? :)
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    KOUDY: takhle verejne to tajny je :)
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    TLOUDEV: Jestli to neni tajny..kolik si tak jako truhlar vydelas?..K nam chce furt nekdo do firmy chodit a ja moc nevim kolik tem lidem mam davat nastupak
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    cau, jelikoz me volaji sezonni prace ve vyskach, shanim za sebe nahradu do truhlarny. je to kousek za prahou (neumerice), na pohodu dojezd vlakem s prestupem v kralupech. na prachy si tu nestezuju, ale vejsky jsou vejsky, zejo. kdyztak msg, dik.
    CHARON
    CHARON --- ---
    KADERAS: jj ale do metru stačí 661 určitě.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam