• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    MATHEZ: predpokladam ze zase klasika, kdyz se nenapise odkud tak praha, ze?
    MATHEZ
    MATHEZ --- ---
    Ahoj, pro ženu potřebuji vyříznout různě velké elipsy z nějakého deskového materiálu o tloušťce 5 až 6 milimetrů.
    Materiál není pohledový, ale strukturální, bude sloužit jako záda zarámovaného kusu.

    V příloze je uložená menší verze, kde stačila naše maličká dílnička, ale pro verzi co se teď chystá potřebujeme profíka.

    Průměr elips co potřebujeme vyříznout je okolo metru.

    MATHEA
    MATHEA --- ---
    TROJKA: Nene, ja budu jarmarit - delam dreveny sperky zdobeny pyrografii, takze stanek a predvadecka vypalovani :) Mathea art & pyro, cernobilej stanek. Tesim se jak mala! :)
    TROJKA
    TROJKA --- ---
    MATHEA: a budeš taky soustružit?. .já se pověnuju aplikaci dřeva na kola a druhý den jedu na Makerfaire do Rychnova , tak ať se poznáme!))
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    TROJKA: Ha, diky moc za info, prave mi pristal potvrzovaci mail, takze se tam pripadne uvidime :)
    TROJKA
    TROJKA --- ---
    . .dřevodělné panstvo , zvu srdečně tímto na akci 27.5. u nás v pevnosti Josefov , Bastionu IV, na Dřevotočení, což je setkání soustružníků a řezbářů z celé země, hlavním organizátorem je Jan Paďour, mistr v carwingu s motorovou pilou, součástí akce je workshop, prohlídka zdejších galerií , koncert, pivo Krakonoš a ještě další dle preferencí účastníků, a také budou moje Divokola s dřevěnými sedly , rukojetěmi a pedály, jídla dostatek a nocleh pod střechou možný také.Aleš

    HAJCUK
    HAJCUK --- ---
    Já kupoval 6 metrové trámy 3 kusy 28x20 za 7 tisíc staré

    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    PLAGUEDIL: Ručně těsané píšu, díry (zádlaby) v „normě“ jedné z vykupujících firem, železo samozřejmě žádné, stav jsem popsal, stáří taky.
    8Z4S
    8Z4S --- ---
    VO_D_KOLEK: za mne to jsou celkem nezajímavé trámy,takže pokud ti nabízí 3t/kubik a odveze si to..
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    VO_D_KOLEK: na nejaky presnejsi odhad to chce vzdycky detaily. Kolik v tom je zeleza, dir, rucne tesane nebo katr, hmyz atd... Coz se nereklo. Prodavam auto, jakou ma cenu ;) vic nez cenu srotu.

    Koukam ze resersi jsi si uz udelal, toz tak tomu rozumis vic.
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    8Z4S: Na podzim jsem tady měl člověka s firmy, která přesně tohle vykupuje (zkoušel jsem, jestli to třeba i nerozeberou, za nižší cenu, ale u takhle malé zakázky se to prý nevyplatí), a ten nabízel 1,5–3 tis. za m3 (čím delší, tím vyšší cena), což odpovídá i tomu, co jsem našel na internetu (včetně podmínek, že na trámu může být maximálně určitý počet zádlabů apod.). Jenomže to je výkup, já prodávám.
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    PLAGUEDIL: Cenná informace :)
    8Z4S
    8Z4S --- ---
    VO_D_KOLEK: a kolik si za to představuješ cca? rozměry nejsou nic moc extra..
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    VO_D_KOLEK: tak zalezi na stavu, urcite to bude vic nez za palivo.
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    Rád bych začal nabízet bezmála dvě stě let staré trámy – 20 × 20 × 980 (stropní) a 15 × 15 × 750–850 cm (ostatní). Jsou suché a zdravé, bez poškození, ručně tesané.
    Kde se zhruba cenově pohybovat? Inzerát bez ceny přinese akorát záplavu nabídek za odvoz 🤦
    Díky.

    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    MERISCZ:
    DELTA9: V prvni rade "je to jen drevo" :-) I kdyz jsem velkej fanousek dreva, tak musim presto konstatovat, ze drevo jako material na kuchynskou pracovni desku neni vhodny. Nejenom kvuli mechanickejm vlastnostem (i to nejtvrdsi se snadno poskrabe) ale i kvuli nemoznosti ho definitivne utesnit, kvuli rozmerovy nestabilite a degradaci pri styku s vodou a neodolnosti vuci vysokejm teplotam. To vsechno vede k tomu, ze drevo pri takovym provozu vzdycky bude trpet a vzdycky ziska urcitou patinu, fleky, spary atd. Komu tahle skutecnost nevadi, ten ho muze pouzit a zachazet s nim treba jako s prkenkem na krajeni: proste ho obcas osetrit olejem a nechat patinu patinou. Kdo ma na celou vec spis uzkostlivej pohled a jakakoli znamka opotrebeni ho znervoznuje, ten by mel volit jinej material. Ja si treba pracovni desku odlil z betonu (kterej zamerne neosetruju nicim, ponevadz i na nem ta patina diky tomu muze vzniknout a je tam pro me vitana) ;-)

    Druha moznost je drevo kompletne umrtvit pouzitim nejakyho jinyho povrchu - zpravidla to znamena utopit ho v epoxy - kterej je mechanicky odolnejsi, vodotesnej a pokud mozno i odolnejsi vuci vysokym teplotam. Pokud vam to zni prilis dobre na to aby to byla pravda, tak vas vas instinkt neklame: i takove povrchy nevydrzi vsechno a na rozdil od patiny na drevu samotnem patina a poskozeni na nich navic vypadaji hnusne.
    DELTA9
    DELTA9 --- ---
    MERISCZ: Dvě vrstvy Osma fungují výborně, byla bych ale opatrnější se stavěním horkých věcí, je to pořád vosk. Osobně to před Osmem ještě pořádně naperu fermeží, probarví to lépe a zrovna dubu to fakt svědčí.
    8Z4S
    8Z4S --- ---
    GHOSTDOGG: možná sem dával jen dva a mám to pomotané(buková pracovka)...dík za upozornění.. veškere "loužičky" třeba setřít...

    Jinak teda masivní pracovka je fajn,ale chce to šetrné zacházení a pravidelný servis
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    8Z4S: Jenom bacha s těmi třemi nátěry, mají se dávat jenom dva. Nevím, jakou s tím máš zkušenost, ale když jsem dělal dubovou spárovku (pracovku), tak dva nátěry vypadaly skvěle s hezkou medovou barvou, pak jsem dal třetí a udělalo to mléčný povrch, trochu jak kdyby to dřevo bylo bělený, v barvě toho Osma. Předpokládám. že to bylo prostě přesycený a nezvládalo dostatečně vysychat. Na omak to suché bylo a pravděpodobně to postupně vyzrálo a zmizelo, ale zákazník se úplně netvářil. Jenom dvě vrstvy mají i v návodu:
    Top olej | OSMO - ochrana dřeva a přírodní nátěry na dřevo
    https://www.osmo.cz/barvy-na-drevo-uvnitr/nabytek-stena-strop/top-olej
    8Z4S
    8Z4S --- ---
    MERISCZ: osmo na kuchyňské desky..3natery..a pak cca každý půl rok..dle potřeby
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam