• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    IMOLOL: [GHOSTDOGG @ Dřevo]

    Běžně se taky používají klasický CADy (seženeš warez) nebo SketchUp (ten je free a poměrně hojně využívanej, má všelijaký banky atd., asi nejlepší software zadarmo). Pokud chceš něco, co ti zároveň umí udělat i potřebný materiál, tak to musí umět generovat nářezáky (kvůli prořezům atd.), a to běžný nespecializovaný programy imho neuměj, a když uměj, tak rozhodně nejsou zadarmo. Pokud bys něco našel, dej vědět, rád si rozšířím obzory.
    IMOLOL
    IMOLOL --- ---
    VODNIK: to zase ne, jen něco kde si budu moct poskládat třeba tu žídli, abych věděl kolik metrů čeho bude potřeba a jak to zhruba bude vypadat.
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    IMOLOL: To úplně netuším co si představuješ. Jako že si naskicuješ židli a vyleze ti z toho materiálový výkres včetně dlabů a čepů?
    IMOLOL
    IMOLOL --- ---
    zdarvím, nemá někdo tip na (ideálně free) software na navrhování konstrukcí ze dřeva? Konkrétně nábytek a podobné.
    CUKI
    CUKI --- ---
    WEWERKA: Část je venku, ale co tam je, to se podle mě mění, jak to vyjde. Většina tam podle mě tak dlouho nestojí. Ceny za mě bezkonkurenční. Jezdím tam 50km přes celou Prahu.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    BERRUNA: vic nez jednoho, ale asi budes chtit nekoho ze stejneho mesta, moje kristalova koule mi rika, ze z prahy.
    BERRUNA
    BERRUNA --- ---
    Máme tady nějakého fajn truhláře, který by mi vyrobil bílou velkou polici na hrnky, prosím?
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    INOX: Super, diky. Ta 12 se krouti docela bezne, ale 18 byva rovna hodne. Hlavne, ze to uz nemaji venku a vsechno do vrtule.
    INOX
    INOX --- ---
    WEWERKA: Bral jsem tam naposledy asi před dvěma lety jak březovou překližku tl.18 mm a pak celobukovou 12 mm. Ta bříza byla v pohodě rovná pěkná, ta celobuková byla taková zvlněná. Přisuzoval jsem to buku, který se rád kroutí a také té síle 12 mm. Pro moje výsledný účely to naštěstí nemělo zásadní vliv.
    Mám také pocit, že se zkroutila až později, když byla odtížená. Bylo to už v té Veleni u Prahy. To co jsem bral já už měli uskladněné v hale v regálech, ale hala byla otevřená a nevím zda je nějak uměle větraná či vytápěná.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    Tak mi zkrachoval muj oblibeny obchod, kam jsem chodila na preklizku :( Drevobis na Libusi. Ted je tam misto toho opravna aut.

    Ciste nahodou nebyl jste nekdo posledni dobou kupovat preklizku u Kaplana? Potrebuju celobuk do interieru a zajimalo by me, zda to porad stejne spatne skladuji venku a jestli jsou preklizky zprohybane? Mela jsem s nima tuhle zkusenost jeste kdyz byli v Hostivari.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    RESTINPEACE: doporučím tenhle web guide:

    The Treehouse Guide - Reduce tree damage
    https://thetreehouseguide.com/treedamage.htm

    The Treehouse Guide - Dangerous tree house design and safety issues
    https://thetreehouseguide.com/constructiontutorials/dangerous.htm

    Plán mimo není, akorát nechceš vázat, ale vrtat. Na tenhle strom stačí i nějaká pevná konstrukce, a nemusíš se trápit flexibilníma, nikam se to hejbat moc nebude. Lana jsou dlouhodobě pro strom peklo, odřou mu kůru i při relativně mírným zatížení. Je daleko humánější mu tam vrznout jeden dvoucentimetrovej vrut, co při správný instalaci a péči zaroste a nebude dál škodit, než mu takhle oholit celej prstenec kůry. Existujou na to speciální vruty, možná budou někde v obchodech pro myslivce, nebo určitě v německejch e-shopech pod jménem Baumschraube. Pokud bys jo potřeboval něco věšet, dělaj se i varianty s hákem místo závitu
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    strom se hybe ve vetru, tramek se hybe kdyz tam decka rajtuji, imo par dobre navrranych kotevnich sroub bude lepsi nez kura odrena od vecneho soupani.
    VONY
    VONY --- ---
    RESTINPEACE: Taky jsem to řešil a to cos vymyslel, je asi nejlepši (pro strom). Začal jsem roštem, ten dal do roviny a pak dodělal zbytek. Já to teda stavim vlastně každý rok znova, jak děti rostou :)
    Lana z Lidlu 30m za 150,-

    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    RESTINPEACE: uplne mimo nejsi, provazem nevo objimkama se to pripevnit da taky, akorat teda mam pocit ze ta sakura na ten domek je svoji velikosti trochu nevhodna, no. Idealni jsou vetsi stromy ktery maji alespon tri silny vetve nebo rozdvojeni v priblizne stejny urovni, a taky uvnitr koruny maji nejaky misto na to tam neco zridit. Tady ta plosina ktera by tam mela misto bude asi hodne mala a hlavne nad ni budes muset hodne vetvi ubrat, aspon to tak pusobi.
    RESTINPEACE
    RESTINPEACE --- ---
    A jelikoz mi zbylo dost materialu, tak se obracim s dotazem. Chtel bych udelat stromovej domek v korune tehle sakury. Mate nekdo zkusenost s podobnou konstrukci? Vsechno co jsem totiz nasel drzi bud na nosnych kulech (treba na betonovych patkach) nebo je vrtany do kmenu. Ani jedno z toho se mi nechce delat. Moje predstava je treba privazat nosny tramy na vetsi vetve, nejak to hodit do roviny a k tomu pak pridelavat dalsi prvky (rost pro podlahu, svisly kuly pro zabradli).
    Je to dobrej napad nebo uplne mimo? diky
    RESTINPEACE
    RESTINPEACE --- ---
    konecne jsem komplet dodelal terasu
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    Vracím se ještě k dotazu, čím natřít roubenku (do červena), je to renovace, takže starej nátěr dolů a novej.

    Dostal jsem tip na toto:
    Stálá olejová barva - závěrečný nátěr - Kreidezeit
    https://www.kreidezeit.cz/produkty/ochrana-dreva/ochrana-dreva-v-exterieru-a-interieru-oleje/9-stala-olejova-barva-zaverecny-nater

    nebo klasicky Osmo:
    Osmo SELSKÁ BARVA 0,75L 2308 nordicky červená + dárek dle vlastního výběru k objednávce - Barvy na dřevo.cz - Specialista na nátěry dřeva
    https://www.barvy-na-drevo.cz/osmo-selska-barva/osmo-selska-barva-0-75l-nordicky-cervena/

    a ještě porovnávám tu falunskou červeň:
    Falu Rödfärg – nejosvědčenější barvy na dřevo ve Švédsku
    https://falu.cz/

    Je dobrý se něčemu z toho vyhnout nebo naopak je něco mnohem lepší?

    Osmo má mít ideálně 2 vrstvy a pod něj impregnaci proti škůdcum, Kreidezeit se dle instrukcí dávají tři různé nátěry (fermež, řidký, hustý), Falunská červeň by měla být 1 vrstva a hotovo přirozeně proti škůdcům. Ta mi z toho vychází nejlíp, i cenově.

    A druhý dotaz, v trámech roubenky jsou místama usídlení různí hmyzáci, je dobré to něčím třeba injektovat nebo je to spíš zbytečná práce? Díky za rady.
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    Neměl byste někdo zájem o dubovou spárovku, namořenou na tmavší odstín (asi ořech)? Je to rozebraná postel, tl.40mm, 2ks 50x220cm, 2ks 50x168 + plus je k tomu ještě čelo postele o tl.25mm 51x284cm. Asi by z toho šla i zpátky ta postel (na bočnicích jsou přivrtané latě na rošt). Upozorňuju, že je to těžké jak ... domácí zvíře, takže pochybuju že to půjde dát třeba na střešní nosič.

    Praha Uhříněves, asi ne úplně za odvoz, ale třeba za nějaké pitelné víno.
    KADERAS
    KADERAS --- ---
    BLOWUP: V CZ normálně v prodeji www.falu.cz . Uvažovali jsme nad použitím na chalupě, po diskusi s NP jsme to zavrhli, moc by to zářilo.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam