MARTYYNO:: Nemám přímo doporučení, jen popíšu obdobnou zkušenost.
Zdědili jsme do kuchyně obdobu toho co píšeš, jen lepený buk z IKEA.
Povrch sice něčím nalakovanej, ale zrytej a počmáranej s různými naschlotinami a fleky.
Brousil jsem to v podstatě stejně, jako píšeš ty, a sundal všechen lak z plochy stolu a vybrousil škrábance.
Následně jsem to natřel vodou ředitelným lakem s klasifikaci "pro styk s potravinami" a po prvním nátěru ještě přebrousil tou 120.
Vypadalo to moc pěkně, ale s vystavením vlivu dvou dětí a covid-dobou (rozuměj všechno po mytí pro jistotu ještě desinfikovat) ten nátěr po roce - roce a půl začal lepit, a když to dostalo kreativní ránu od glitrů v zrnitosti prachu, kdy už nebylo cesty zpět, řešili jsme co s tím dál.
V mezičase jsem upravoval stůl pro dceru, rovněž masiv, stejně postižený.
Kdosi z rodiny přišel se syntetickým lakem na nábytek, ale v rámci rychloakce (musíme to stihnout za víkend, venkovní teplota pod 10°C) nebyl dodržený časový odstup pro zaschnutí jednotlivých vrstev, a pak stůl - přestože vypadal krásně - vysmrádal několik měsíců ve sklepě.
Když se ale vrátím zpátky do kuchyně - žena se po neúspěchu s dětským stolem a krátké životnosti vodou ředitelného nátěru obávala nejhoršího, a tak zvolila, i přes můj odpor, plastový ubrus s tolerovatelným neutrálním dekorem :-). Ten jsem po dvou letech měnil letos v létě. Ten ty samozřejmě nechceš.
Až na tu revitalizaci znova dojde, tak bych ten jídelní stůl znovu obrousil a ošetřil tvrdým voskovým olejem Osmo.
Klidně i za cenu, že se k němu budu častějc vracet.
O Osmu proběhla poměrně rušná debata "vedle v DYI",
[DO IT YOURSELF] hledej "Osmo".