• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    RESTINPEACE
    RESTINPEACE --- ---
    Nevim jestli to sem uplne patri, ale zeptam se. V souvislosti s vyhlaskou na regulaci pajasanu, je nejakej doporucenej postup jak ho likvidovat? Mam ve vnitrobloku mozna trilety strom, vyrostl mezi dlazdicema, vytrhnout to uz nejde. Nechci ho tam, ale neudelal jsem to vcas a ted nevim jestli staci uriznout tesne nad zemi nebo jestli se to musi zahubit nejak jinak. Rozebirat dlazbu a vykopavat se mi to uprimne moc nechce. Pripadne muzou se na to objednat nejake technicke sluzby, pripadne jina autorita (v Praze)? dik
    CUKI
    CUKI --- ---
    CHARON: Bacha na to uvnitř bejvají dost často dutý, jeden z nejhorších stromů ke kácení.
    CHARON
    CHARON --- ---
    Budeme kácet hodně velkej pajasan v Praze. Nabízíme palivové dřevo zdarma za odvoz. Kdo má zájem pište do pošty.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PAWLEEQ: Bob je skvelej. Rozhodne ho doporucuju.
    PAWLEEQ
    PAWLEEQ --- ---
    Ahoj, kdyby to někomu vadilo, klidně to smázněte. Ale pokud byste chtěli někoho obdarovat kurzem, kde se naučí pořádně nabrousit nářadí a něco hezkého si vyrobí tak za Roberta Malého dám ruku do ohně. Kurzy na rok 2024 jsou k výběru na www.roubenkyasruby.cz
    MARTYYNO
    MARTYYNO --- ---
    Jeste me zaujalo ze jede youtuber dost propagoval neco cemu v US rikaji "Lacquer". Ale dost mozna to je jenom nejaky syntaticky lak, i se to tak preklada.

    Konkretne mluvil o tomto produktu: https://www.amazon.com/Watco-63141-Lacquer-Finish-Semi-Gloss/dp/B000C018Y0?th=1 , technicky list zde: https://www.rustoleum.com/-/media/5F9F1B5B8939487F8DD137E2C4F77A8D.ashx

    strasne to vychvaloval jak je to vysoce odolne, vydrzi dlouho, chemicky stabilni a jak pri natirani se kazda dalsi vrstva "spoji" s tou predchozi a vytvari kompaktni, vysoce odolny povrch...

    ... no, me prijde ze to je klasicky synteticky lak, nebo to je opravdu neco trochu jineho, treba i lepsiho?
    MARTYYNO
    MARTYYNO --- ---
    JONEZ1: taky jsem jeste kouknul na yt a jistil jsem ze typek, ktereho sleduji uz delsi dobu, so tomu venuje dokonce ve 2 videech:

    https://www.youtube.com/watch?v=6zpJJri1XOM (sirsi test)
    The only finish woodworkers need
    https://www.youtube.com/watch?v=SWLm-3_iogw


    a tady to Osmo nedopadlo uplne blbe... vicemene jsem se vlastne uz rozhodl ze pujdu timto smerem, koupim nejaky z tech tvrdych vosku, dost mozna to Osmo, ale podivam se jeste na par videi abych se definitivne rozhodl, ktery produkt.


    BLOWUP: diky, rozumim, ale pro me je varianta kde to neosetrim opravdu no-go :) fakt me drasa ze do sebe ten stul vsechno natahne, ted se tam vysypalo trochu chipsu ktere na tom stole lezely treba pul hodiny a pod kazdym chipsem mastnej flek...
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    MARTYYNO: Ja te svoji odpovedi nepotesim: mam taky stul s deskou z dubu a taky jsem ho nicim neosetril. Je flekatej, mastny fleky stridaj cerny krouzky kde mi cajova konvice z litiny reagovala s tim dubem. Ted k prilezitosti stehovani se do dokonceny casti baraku tu desku prebrousim, ale opet ji nicim neosetrim. Teda, mozna olejem. Olej dokaze odrazet takovy ty akutni katastrofy jako blijici dite celkem dobre, kdyz to obcas obnovis, tak to zustane pekny docela dlouho. Lakovat mi prijde skoda.
    MARTYYNO
    MARTYYNO --- ---
    JONEZ1: diky, doma pak kouknu, taky jsem mel v planu po te diskuzi taky projet jeste yt, tak dekuju zes udelal prevyber :D

    Ja vlastne vim ceho bych chtel docilit, je to docela jednoduchy... mam doma stary, cca 15 let, stul z ikey, je to masiv, je to necim namoreny do tmava a nalakovany... a ten povrch vydrzel do ted. Jasne, je tam za ty roky par der, to nepocitam, ale ta povrchova uprava priste drzi a je stabilni i po tech letech a vsem co se na to vylilo a nasledne cistilo (jidelni stul). Kdyz to umi ikea u budget nabytku, tak si rikam ze doma s pouzitim "premiovych" produktu to snad nejak pujde taky.
    MARTYYNO
    MARTYYNO --- ---
    GHOSTDOGG: tak ja z toho nevyrabim uplne nabytek do obyvaku, delam z toho veci do dilny, a ta skrin kterou jsem zminoval, je vlastne jedina vec, ktera se realne da nazvat nabytek (jinak z toho mam pracovni desku na jednom stolu, desky na stenu na naradi, policky, ruzne zakladny pro ruzne veci/pomucky/nastroje atd...)

    vzhled se mi celkem libi, ale do bytu bych si to nedal :D ale treba manzelka tvrdi ze se ji to fakt libi a chtela z toho neco udelat prave do bytu, ale to jsem ji rozmluvil ze na to jsou lepsi materialy...

    jinak na tu skrin jsem to pouzil protoze jsem kupoval vice celych desek abych z toho udelal police do takoveho kumbalu kde mam zahradni techniku a spousta mi toho zbyla, zaroven jsem potreboval udela tu skrin do dilny, takze to proste tak vyslo ze jsem sahnul zrovna po tom OSB... navic je to levny (v bauhausu mam slevu a kupuju OSB3 2500*1250*18 za asi 620kc nebo tak nejak), neni na tom vetsinou videt pripadny mensi poskozeni, ten material je uz v zakladu do nejake miry "osetreny" a "vodeodolny"...
    JONEZ1
    JONEZ1 --- ---
    MARTYYNO:: tohle bych bral já jako vstupní produkt pro svojí další zkušenost s ošetřením jídelního stolu, ale žádnou zkušenost z bojiště s tím nemám.
    Teď jsem se na základě tvého dotazu jal zkoumat nějaké recenze na YT a skončil jsem tady u zátěžového testu :-).
    Docela mě překvapila neodolnost, viz https://youtu.be/0BpnyFBXVcw?si=OaDpgT9p_EOlqcyQ&t=514 , což tak nějak potvrzuje co píše GHOSTDOGG.
    Ale možná jsem to vzal příliš rychle na první dobrou a ten testovaný produkt je ještě nějaká jiná produktová řada.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    MARTYYNO: Určitě je odolnější PUR lak, ideálně 3-4 vrstvy s jemným mezibrusem na rozrušení povrchu a strhnutí chlupu (po poslední vrstvě už nic). Olejem taky nic nezkazíš, ale musí se víc udržovat a imho je to na takhle exponovaných plochách méně odolné.

    Btw jakou máš motivaci si vyrábět nábytek z OSB, to je kvůli vzhledu? No offence, vážně mě to zajímá.
    VONY
    VONY --- ---
    MARTYYNO: Mám to Osmo na buku, dostává zabrat a drží. Ale po nějakém větším čištění bych to radši (aspoň místně) přetřel. Děti desku už několikrát pokreslili lihovkama a posledně když jsem to čistil, některá místa už byla na přetření... třeba se k tomu i někdy dostanu ;)
    MARTYYNO
    MARTYYNO --- ---
    JONEZ1: ok, takze tohle? https://www.barvy-na-drevo.cz/osmo-tvrdy-voskovy-olej-original/tvrdy-voskovy-olej-orig--0-75l-bezbarvy--hedvab--polomat/

    a to realne fakt udela tak odolny povrch, ze kdyz se mi na to vyleje vypek z kachny tak to jenom setru a nic tam nezustane? a kdyz to zena vezme desinfekci (savo na povrchy bez chloru), tak to je taky ok?

    ja se pak dival treba jeste po tomhle https://eshop.colorlak-barvy.cz/produkt/bezbarve-laky-na-drevo/synteticke/jachtlak-lak-s1006-0-6-l-0000-bezbarvy-polomatny/ , neco malo uz jsem s tim lakoval.. .akorat jsem se primo v bezpecnostnim listu nedocetl zda to je vhodne treba na hracky nebo na nabytek, pisou ze to je proste na drevo do interieru)
    MARTYYNO
    MARTYYNO --- ---
    WEWERKA: ok, tak takhle divokou zkusenost zatim nemam - nejvetsi vec co jsem z toho zatim delal je ta skrin s botnikem, ktera ma 160*130*45cm z 18mm OSB (nejdriv jsem to cele zbrousil a pripravil, pak sesrouboval a slepil korpus, nalakoval jsem to jako celek strikanim a pak k tomu dodelal police a dvirka) a zatim to drzi a je to krasny :D ted jsi me trochu vystrasila, kdyby se mi to zacalo nekde loupat, to bych byl smutny...

    jsem si nejak naivne myslel, ze kldyz nekdo prodava neco co se jmenuje "lak na OSB", ze to domyslel...
    JONEZ1
    JONEZ1 --- ---
    MARTYYNO:: Nemám přímo doporučení, jen popíšu obdobnou zkušenost.

    Zdědili jsme do kuchyně obdobu toho co píšeš, jen lepený buk z IKEA.
    Povrch sice něčím nalakovanej, ale zrytej a počmáranej s různými naschlotinami a fleky.
    Brousil jsem to v podstatě stejně, jako píšeš ty, a sundal všechen lak z plochy stolu a vybrousil škrábance.
    Následně jsem to natřel vodou ředitelným lakem s klasifikaci "pro styk s potravinami" a po prvním nátěru ještě přebrousil tou 120.
    Vypadalo to moc pěkně, ale s vystavením vlivu dvou dětí a covid-dobou (rozuměj všechno po mytí pro jistotu ještě desinfikovat) ten nátěr po roce - roce a půl začal lepit, a když to dostalo kreativní ránu od glitrů v zrnitosti prachu, kdy už nebylo cesty zpět, řešili jsme co s tím dál.

    V mezičase jsem upravoval stůl pro dceru, rovněž masiv, stejně postižený.
    Kdosi z rodiny přišel se syntetickým lakem na nábytek, ale v rámci rychloakce (musíme to stihnout za víkend, venkovní teplota pod 10°C) nebyl dodržený časový odstup pro zaschnutí jednotlivých vrstev, a pak stůl - přestože vypadal krásně - vysmrádal několik měsíců ve sklepě.

    Když se ale vrátím zpátky do kuchyně - žena se po neúspěchu s dětským stolem a krátké životnosti vodou ředitelného nátěru obávala nejhoršího, a tak zvolila, i přes můj odpor, plastový ubrus s tolerovatelným neutrálním dekorem :-). Ten jsem po dvou letech měnil letos v létě. Ten ty samozřejmě nechceš.

    Až na tu revitalizaci znova dojde, tak bych ten jídelní stůl znovu obrousil a ošetřil tvrdým voskovým olejem Osmo.
    Klidně i za cenu, že se k němu budu častějc vracet.
    O Osmu proběhla poměrně rušná debata "vedle v DYI", [DO IT YOURSELF] hledej "Osmo".
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    MARTYYNO: Mela jsem v dilne krasne zbrousenou OSB podlahu a nalila na to Polyurex (taky vodou reditelny). Vetsina podlahy byla ok, ale v na par mistech se to uplne odlouplo a odpadlo. Vedet to tenkrat, tam tam hodim nejakou syntetiku.
    Dneska uz je to jedno, protoze tam je stejne spousta der po tom jak mi neco spadlo. Ale tenkrat to bylo tmave namoreny a vypadalo to moc dobre.
    MARTYYNO
    MARTYYNO --- ---
    WEWERKA: jj, asi se to v nejake male mire realne deje, ale z principu OSB pouzivas tam, kde takovouhle presnost prave nevyzadujes... nebo alespon ja to tak mam, nevim co z toho vyrabeji ostatni
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    MARTYYNO: Vodou reditelny lak ti udela to, ze ti kazdy kus te OSB desky nakyne trosku jinak. Prave z duvodu, ze je to mix vsechno mozneho.
    MARTYYNO
    MARTYYNO --- ---
    JONEZ1: delam vzdy excentrickou bruskou, je to hned, uz jsem s tim delal i uplne obly rohy (delam si s z OSB vetsinu veci do dilny, ted treba naposledy skrin s botnikem...)

    kdyz to chci mit hezky a trvanlivy, tak pak lehce zbrousim i ty desky samotne a lakuju to timhle https://www.bauhaus.cz/sokrates-movipur-osb-lak-na-parkety-23622003 , kdyz si das zalezet a poctive natres (napustis) i rezy tak je to hezky zaceli, prestane se drolit a stane se relativne kompaktni...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam