• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    WEWERKA: jak ji ale udržet "na místě", bez tlačení? když ji jenom lehce přidržuju, tak mi strašně rychle vyletí pryč. kdyby to byl komiks, poletím za ní vzduchem.

jinak jaký typ brusky je vhodný na věci, co člověk nechce zničit (ten piknikový stůl není tak stěžejní)? konkrétně okenní parapety a futra? na to by ta pásová asi nebyla? jde tentokrát spíš o zbroušení před novým nátěrem než třísky.
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    JOSEF_K: snažila jsem se je dát podle šipek, ale dám to někomu zkontrolovat při příštím pokusu, díky
    LOOKASH_II
    LOOKASH_II --- ---
    Mate s necim dobrou zkusnost pro osetreni venkovni prirodni lavicky z modrinove fosny aby zustala zachovana prirodni barva/charekteristika dreva? Osmo olej? Nejaky tvrdy vosk? Lak? Zachovani barvy je spis prani nez nutnost, asi by mi nevadilo kdyz to casem zesedne.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    JONEZ1: Hořet ti tam začaly nejspíš ty larvy červotoče. Ty v sobě mají nejvíc vody, a tudíž s mikrovlnkou budou interagovat určitě víc než to suchý dřevo. Každopádně srovnat bys to musel tak jako tak, takže je to více méně fuk.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    ANDREJKA: Navic borovice bude mekke drevo a to riziko poskozeni je IMO dost velke. Nejlepsi kdybys mela rotacni brusku.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    ANDREJKA: Pasova bruska priserne moc ubira. Nemela bys na ni tlacit, jinak si v materialu udelas ryhy.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ANDREJKA: Nejspíš skutečně dáváš pás obráceně. Na vnitřní straně pásu jsou šipky, jakým směrem musí ubíhat. Když ho dáš obráceně, tak rozlepíš ten spoj a stane se přesně to, co popisuješ. A zároveň bych taky úplně nevylučoval, že když už máš aušus brusku (parkside), tak budeš mít i aušus pásy, které pendrek vydrží. Ale zase že bych se potkal s nějakými, co by takhle praskaly, když se na ně špatně podíváš, tak to si nevzpomínám.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    ANDREJKA: nemas ten pas obracene? je tam taky myslim i nejake stelovani jak moc ma byt napnuty.
    jakou mas hrubost? ja bych zacinal asi 80.
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    prosím vás mám z vašeho pohledu úplně blbej dotaz, ale nutně potřebuju poradit, dotaz myšlen vážně!

chci obrousit starý dětský piknikový stůl s lavičkami, taková miniverze těch klasických stolů z hřišť nebo lesů, surové dřevo, asi borovice. hlavním cílem je zbavit se hrubosti/třísek, aby si kluci neublížili, pokud se mi podaří obnovit světlé dřevo, popř. to v kombinaci z těmi černými místy oproti černočernému povrchu, bude to přijemný bonus.

mám pásovou brusku (Parkside), včera jsem ji držela v ruce poprvé v životě a po pár okamžicích mi vždycky v tom spoji praskne ten pás (zkoušela jsem 3x). tlačím na to moc? nebo tam ten pás není správně? nebo co dělám blbě? předchozí rodinný uživatel tento problém nikdy neměl a netuší. (když tlačím míň, bruska letí v dál jako namydlený blesk.)

jinak ten stolek se té hrubosti dá zbavit i ručně (na barvu borovice se ale nedostanu), ale ráda bych se s tím obecně naučila zacházet i do budoucna a ocenila bych radu. můj muž je na jakékoli řemeslné práce úplně levej, a tak se ptám tady. díky moc!
    JONEZ1
    JONEZ1 --- ---
    :-) díky všem za komentáře. Jsem se poučil i pobavil zároveň.

Tělo hoblíku jsem dal dneska ráno na 5 minut, 700W do mikrowelle.
    Předtím jsem vysál a vyklepal z děr všechny piliny.
    Do 4:30 to vypadalo všechno dobře, cca v 4:40 se začlo kouřit ze shluku několika děr, kde začaly doutnat pravděpodobně nějaké zbylé piliny.
    Musel jsem to trochu zalejt vodou, tak to krapet nabobtnalo a zároveň se už tak zkroucené dřevo ještě víc zkroutilo :-).
    No, nechám to někde pod zátěží trochu narovnat a zajdu se podívat k vetešníkovi :-)).
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    JOSEF_K: Ale tak na tyhle dirky staci litr epoxidu max a to je 500-600kc imho..Jestli to ma nejakou sentimentalni hodnotu, tak je to mala castka :)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    KOUDY: Oba víme, že cena toho epoxidu je asi tak stonásobná ve srovnání s tím hoblíkem:)). Resp. ten poměr bude spíš horší, jelikož hodnota hoblíku je podle mě v červených číslech:)).
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    a prolej to hezky cirym epoxidem cely..stabilizujes drevo a zalejes dirky :)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    šmarja, je to červotoč, ne mimozemská civilizace ani nějaká superželvuška. Stačilo by ho dát i do normální trouby na 80 stupňů. Mikrovlny jsou 100% biocidní, nepřežije to ani omylem.
    PETD
    PETD --- ---
    JONEZ1: Hele pokud by mikrovlnka nestačila, můžu ti to na nějakou chvíli dát pod kobalt. Troška pořádné gammy s nimi udělá rychlý konec.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    JONEZ1: to je v poradku, akorat zrovna u techhle hobliku je ta otazka po smysluplnosti opravnena, pokud je teda nechce mit jen jako dekoraci. Diry po cervotoci nevadej, ale geometrie musi stymovat, a samozrejme hlavni je jak geometrie, tak ostrost noze. Dreveny rucni hobliky se daj u vetesniku kupovat na kila, da se mezi tim vybrat i kousky kde opravdu staci pouze srovnat a nabrousit noze. Ja mam podobnej rimsak z podobnyho zdroje uplne novej, nebyly na nem zadny znamky pouziti, stacilo jenom dat do poradku nuz.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    JONEZ1: Ruční hoblíky jsou krásný a dá se s nimi udělat fůra práce, když se s nimi naučíš. Což není zrovna jednoduchý, protože to není úplně intuitivní nářadí. Navíc zrovna římsovník patří k těm náročnějším a pokud jsi to nikdy před tím neměl v ruce, tak si to spíš znechutíš, což je škoda.
    JONEZ1
    JONEZ1 --- ---
    BLOWUP:: já vim.
    Tohle je takovej muj dlouhodobej projekt oživení tchánovo "dílny" u něj v garáži, kde posledních 15 let jen servisoval svojí motorovou pilu a brousil řetěz, a já jsem tam našel útočiště pro relaxaci a tak postupně dávám "do pucu" zapomenutý nástroje z různejch polic a šuplat.
    Momentálně jsem ve fázi broušení dlát a různých ručních nástrojů pro obrábění dřeva a ten hoblík se mi nějak připletl do cesty.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    JONEZ1: jinak teda.. tyhle hobliky se prodavaj v ruznejch vetesnictvich za hubicku, imho bys nasel i takovy ktery nijak restaurovat (krome srovnani geometrie noze a jeho nabrouseni) nemusis.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    JONEZ1: Mikrovlnka fungovat bude. Aby fungoval i hoblík, musíš srovnat plaz, nabrousit kudlu a umět to seřídit, což je u římsovníku trochu pakárna.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam