• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALRAUNEPetra Neomillnerová, zaklínači a jiná verbež
    Serie Zaklínačka Lota, Tina Salo, Písně čarodějky a všechno, co jste chtěli vědět a báli jste se zeptat.
    rozbalit záhlaví
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    TALPENNY: Ne. Přece jen šlo o soukromou konverzaci, nepokládám to za etické. Dal jsem to jen jako příklad, jak někteří lidi situaci vidí: Stahování je na stejné úrovn s vraždou.
    TALPENNY
    TALPENNY --- ---
    BORGDOG: Pošli link na fejsbůk ten moudré ženy :)
    ROBERT_PILCH
    ROBERT_PILCH --- ---
    BORGDOG: Ta ženská nemá pud sebezáchovy, nebo kecá. Snad každý člověk přemýšlí, co vraha přitahuje, aby zmenšil pravděpodobnost, že ho ten vrah zabije - minimálně já to dělám pokaždé, když se vracím pozdě v noci domů z hospody.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    Ono bohužel zdaleka ne všichni lidé v branži mají rozum. Dnes jsem měl hovor s jednou redaktorkou. Řeč přišla na toto téma a její postoje bych shrnul asi takhle:

    1.) Stažení je krádež.
    2.) Se zloději se nebudu o ničem dohadovat. Mám snad přemlouvat zloděje na ulici, aby mi laskavě nebral kabelku? Jednám jen se slušnými lidmi.
    3.) Nemám chuť řešit, proč kradou. Nebudu zkoumat jejich morální profil, ale to, jak je zavřít.

    A nejlepší: Nechci je chápat. Mám snad pochopit vraha, proč zabíjí, abych našla způsob, jak zmenšit pravděpodobnost, že mě zabije ???
    ROBERT_PILCH
    ROBERT_PILCH --- ---
    ALRAUNE: Ale jo... Taky se platí z kopírek a kopií, a lidi to vědí.

    ALRAUNE: Zatím to naštěstí vypadá tak, že když je zle, tak minimálně před Vánoci lidi kupují pod stromek místo drahé elektroniky knihy. Jen aby nám vydrželo.

    BORGDOG: Toho se bojím taky.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    ALRAUNE: Já se víc bojím touhy po "mediálním ohlasu" ze strany Dilie. Protože vždycky je prostor povolit nebo přitvrdit, jde jenom o to, vybrat si.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    obávám se, že pokud lidi nebudou mít peníze, nastane průser na všech stranách. Autoři budou tlačit na Dilii, ať s tím něco dělá, na druhé straně budou lidi víc stahovat, protože nebudou mít na knížky prachy :(
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    ALRAUNE: Ale pokud začnou podávat žaloby na ebookáře a chlubit se s každým chudákem, kterému slavně nechají zabavit počítač s Pratchettem, dosáhnou stejného výsledku. Tyto výstřelky jsou "slyšet" nejvíc.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    BORGDOG: Oni zas nemají tak moc možností, jako osa. Platí ze z kopií a platí knihovny, tam moc výstřelků není.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    BORGDOG: no a tenhle postoj zas sere me. Ale co s tim muzu udelat :-) Maximalne jit prikladem, knizky kupuju.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    ROBERT_PILCH: Pokud s tím nezačnou, "povzbuzeni zahraničními úspěchy." Co jsem četl vyjádření Srstky, tak bohužel myslím, že ta možnost je reálná.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    BORGDOG: Toho se taky bojím.
    ROBERT_PILCH
    ROBERT_PILCH --- ---
    ...a přitom je dost lidí, kterým nedochází, že knihy zastupuje Dilia, která se opravdu chová o dost jinak, než OSA.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    SHEALA: A to je ta psychologie. Čím tvrdší bude tlak, tím víc bude sílit postoj "Sere tě OSA? Ukaž jim to a stahuj co můžeš!" Že to "ukazují" lidem, kteří si to zaslouží nejmíň ze všech už bude oběma stranám fuk.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    SHEALA:Problém je, že autoři těch písní se honoráře nezřekli, no. Imho by to vyřešil dodatek ke smouvě o zastoupení, ale muselo by to přijít na jednací stůl.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    ALRAUNE: Ono to bylo spíš k smíchu - a naprostý vrchol, když se od toho musela distancovat i sama OSA a zoufale vysvětlovat, že takhle to fakt nedělá...
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    BORGDOG: Nojo. Znam spoustu lidi co jim zveda zluci prave to jak se chova OSA, a ne to ze si nemuzou stahnout Sherlocka Holmese.
    Osobne ozelim Sherlocka Holmese, ale budu rada kdyz OSA nebude chtit autorsky prava po muzikantech, kteri vystoupi na beneficaku pro handicapovane a zrekli se honorare.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    Já Ulici neviděla nikdy, v tomto ohledu jsem v klidu :)
    MICKI
    MICKI --- ---
    ROBERT_PILCH: Myslel jsem to právě a jenom u elektronické verze.
    Třeba jen jednu knihu pro ověření slepé cesty.

    Klasická Past na medvěda je za 99Kč. Bez státního "desátku" to je 80kč pro vás - jestli dobře počítám.
    .
    .
    .
    .
    .
    Je to blbost.
    .
    .
    .
    Skoušel jsem si tu nadhodit nějakou kalkulaci, kdy by tobě, Jyrkovi a dalším článkům v řetězci zůstaly podíly na stejné absolutní hodnotě - jako současně, a Petřin podíl by se přiblížil té hodnotě 90%, ale cena by se pak vyšplhala tak nahoru, že je to neprodejný.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    ALRAUNE: Připomenout jistě - problém je právě v té formě. Ono mám fakt poslední dobou pocit, že všichni papaláši v OSA, RIAA a spol. začali něco fakt silného hulit. Je to jedna větší bota než druhá, venku Megupload, tady "product placement" OSA v "Ulici" a trapné propagandistické masáže... i emzák z Aldebaranu by měl asi víc citu pro psychologii.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    Když jsem se dozvěděla, že tu dohodu podepsala i ČR, vyděsila jsem se, jenže když se pak začaly objevovat všechny ty hysterické komenty s absurdními požadavky, tak si říkám, jestli opravdo není na čase lidem připomenout (byť netouhle debilní formou), že vidět každý holywoodský trhák tři dny po premiéře není jeji ústavou garantované právo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam