• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOMKETTOMMalazská Kniha padlých

    Teď, když už popel vychladl, otevíráme starou knihu. Na stránkách ztuhlých špínou je zapsán příběh Padlých, příběh vyčerpané říše, slova, jež nezahřejí. Oheň uhasl, jeho záře i jiskry života jsou jen vzpomínkami.

    ***UŽITEČNÉ ODKAZY***
    MalazPedie, Malazan Wiki, Malazan Empire, Malazan Reread of the Fallen, Life as a Human - Steven Erikson, Ceska stranka o malazu, Fantasy mapy, Malazska Rise

    ***ČEKÁME NA***

    spoiler zapište takto: <table><tr><td bgcolor="#000000"><font color="#ffffff" size="2"><b>spoiler:</b> ( #ceho_se_spoiler_tyka# ) </font> <font size="2" color="#000000"> #zde_vlozte_spoiler# </font></td></tr></table>
    rozbalit záhlaví
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    BORGDOG: ja si myslim, ze tam ty bocni linie smysl mely :)

    co se jinak nejoblibenejsi knihy tyce, vaham...Dan pro ohare mi opravdu sedla, i kdyz to i predchozi dil :))
    budu to muset dat cele znovu, az vyjde desitka a pak se rozhodnu :)
    momentalne jsem za 1/4 devitky (zas to ctu jen v mhd, protoze swtor :)) a zacina se to opravdu zajimave rozjizdet. fakt se nemuzu dockat zaveru, jsem zvedava, jak se autorovi podari vse poskladat

    v pauze mezi osmickou a devitkou jsem aspon precetla mmj Cernou legii, ta inspirace z ni je opravdu markantni :) a vubec je to taky skvela serie, spis odpocinkova (narozdil od SE, ackoliv to je asi tak nejak vsecko), ale potesi :)
    ULRIK
    ULRIK --- ---
    BORGDOG: Jesus!

    "že některé boční linie (Harllo, Nimanderovo putování) tentokrát nezapadají do celku stejně jako v minulých dílech a kdyby v knize vůbec nebyly, nic zvláštního by se nestalo" - stalo, staloooooo! :) RAFO :)

    Já doporučuju druhé přečtení...za nějaký čas...původně jsem měl občas vatovitý dojem...teď je to moje nejoblíbenější kniha od SE:)
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    Tak, osmý díl úspěšně pokořen. :-) Pár dnů na nádech a jde se na devítku.

    Steven Erikson evidentně nechce ustrnout na místě, snaží se opět mírně změnit nebo aspoň vyzkoušet jiný styl. Způsob vyprávění částečně z pohledu Kruppeho, což je asi nejvýraznější změna, funguje překvapivě dobře, jeho vsuvky a osobní postřehy jsou mnohdy precizní a jeho postavu autor myslím od prvního dílu, kde byl Kruppe občas dost otravný, „dotáhl“ takřka k dokonalosti. Také oceňuji snahu nenuceně připomenout, co bylo dřív, jenže to už dle mého tak docela nefunguje. U hlavních postav jako Karsa je to zbytečné, pamatoval jsem si je a jejich činy dost dobře, zatímco tam, kde by to potřebné bylo (dění na Drift Avali, Andarist) žádné pořádné shrnutí není.

    Také nutno říct, že na kritice vznesené dříve komentujícími něco je. Daň pro ohaře je výrazně více filozofická, než dřívější díly, tématem je tentokrát převážně morálka, pojmy jako spravedlnost, věrnost, ale také náboženská víra, vykoupení nebo smíření s vlastními činy. Erikson občas uhodí bolestivě přesně, jenže stejně často balancuje na hranici únosnosti. K tomu se navíc přidává fakt, že některé boční linie (Harllo, Nimanderovo putování) tentokrát nezapadají do celku stejně jako v minulých dílech a kdyby v knize vůbec nebyly, nic zvláštního by se nestalo – ne, čtou se příliš dobře na to, aby se daly označit pojmem „vata,“ ale na Eriksonovy standardy je to přesto krok zpět. Také vysvětlení v závěru je o dost komplikovanější než jindy a plno věcí zřejmě dostane smysl až v posledních dvou dílech.

    V případě Daně pro ohaře jsem byl poměrně dlouho rozhodnutý poprvé snížit hodnocení na 90%. Nakonec jsem to neudělal – každá kniha, která mě přiměje číst do půl páté do rána a pak si teprve všimnout, že padám nevyspáním, anebo se chvílemi cítit dost mizerně (Erikson opět nemilosrdně pobijí postavy, včetně jedné skutečně hlavní, kterou jsem měl rád) a v další vybuchovat smíchy („souboj“ Iskarala Pusta s Kruppem, „bělovlasá císařovna“), těch 100% prostě dostat musí. Přesto myslím, že Daň pro ohaře je zatím nejslabším dílem cyklu a doufám, že jde jen o nadechnutí před úžasným finále.
    IDLE
    IDLE --- ---
    HATOR: Zmatenost si úplně nevybavuju, ale to je možná tím, že jsem v Malazu stejně zvyklá nemít úplně ve všem jasno. :) Uvidím, kdy se dostanu k dalším.
    ULRIK
    ULRIK --- ---
    HATOR: Jde literárně nahoru... což neznamená, že ROTCG není pořád v mnoha ohledech...nedostatečná...:) Ale Stonewileder je fajn, ne jako SE, ale...:)
    HATOR
    HATOR --- ---
    IDLE: Mně přišla Night of Knives dost zmatená na to, že to má bratru 200 stránek, tak jsem docela zvědavá na další - konečně snad budu mít čas si to aspoň přečíst.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    HATOR: Žel Padlého, nikoliv. :-)
    IDLE
    IDLE --- ---
    ULRIK: Já od ICE stihla zatím jenom Night of Knives, takže si netroufám cokoliv odhadovat. :)
    ULRIK
    ULRIK --- ---
    Už ani ne tři týdny, jsem zvědav... TtH je best od Eriksona, jestli se mu bude ICE aspoň blížit :)
    Orb Sceptre Throne (Malazan Empire 4): Amazon.co.uk: Ian Cameron Esslemont: Books
    http://www.amazon.co.uk/gp/product/059306450X
    HATOR
    HATOR --- ---
    BORGDOG: A sehnals? :)
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    IDLE: Jo - a další ráno by nejspíš nic hned tak nepřekonalo. :-)
    IDLE
    IDLE --- ---
    BORGDOG: Říkáš, že když slavit tak ve velkém, jo? :)
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    Tak jsem uvažoval, jaké pití by mohli Malaz-fani pít na silvestra. Dnešní čtení MKP8 mi dalo odpověď - akorát sehnat v našem světě quorlí mlíko by mohlo být poněkud komplikované. :-)
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    Zajimavy rozhovor se Stevenem :) repast z hofy

    Pat's Fantasy Hotlist: Steven Erikson interview
    http://fantasyhotlist.blogspot.com/2011/04/steven-erikson-interview.html
    HATOR
    HATOR --- ---
    ULRIK: :)))
    Já jen aby si někdo nemyslel, že si na Esslemontovi sedím a nechci ho nikomu dát. Ostatně je to čistě jen záležitost nakladatele, kterého lze nanejvýš pouze ukecávat.

    A jak se kdesi kdosi zmiňoval, že MKP je v Levných knihách. Pokud vím, byl tam jen první díl (maximálně dva, ale myslím, že jen MZ), protože se to zpočátku vůbec neprodávalo a Talpress uvažoval o tom, jestli vůbec pokračovat ve vydávání, nebo ne. Stejně to bylo s Pratchettem - to se zlomilo až při čtvrté knize (akorát že ty byly tenčí a tenkrát ještě nechtěl Terry tolik za práva a byla nižší daň a tak vůbec). To je se sériemi obecně problém - taky nerada kupuju, pokud nemám jistotu, že vyjde i zbytek, ale zase když všichni čekají až na vydání posledního dílu (někdy i 10 let), tak se na to nakladatel vykašle po druhé knize, protože se mu to prostě nevyplácí.
    ULRIK
    ULRIK --- ---
    To je desny, komunikovat 2x :) nakladatele - prekladatele, ale to uz jsi mi vysvetlila vedle, kde je problem :)
    HATOR
    HATOR --- ---
    ULRIK: Tak Krejčová to samozřejmě dělat nemusí, ani se do toho nějak zvlášť nehrne. Nicméně nakladatelé, pokud nejsou mrchy, si obvykle do svých sérií nelezou.
    ULRIK
    ULRIK --- ---
    Proboha co je to za blbost? Tak to nemusí překládat Krejčová...a nakladatelů je dost...navíc Esselmontův jazyk je jednodušší.
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    ale tohle uz tak dobra zprava neni :(
    "Vzhledem k tomu, že nemůžeme najít překladatele, který by doplnil Danu Krejčovou a překládal dílo Iana C. Esslemonta, rozhodli jsme se práva na jeho knihy zatím nekupovat."
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    ULRIK: jojo, jen si rikam, jestli si k tomu nekoupit rovnou i knizku v originale :) slyset to a cist by bylo mozna lepsi. Dobre je, ze zacatku dokonce i ja celkem dobre rozumim, coz me tesi :)
    ULRIK
    ULRIK --- ---
    HITOMI: Dík, už poslouchám GotM:) Na usínání super, jen to musím včas vypnout...;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam