HITOMI: V těch postavách je velký problém podle mě nesmyslná dlouhověkost, co jim autorka dala. Kdyby měly "normálně lidský" věk, dalo by se to snáze spolknout, bohužel ve chvíli, kdy si uvědomím, že Saetanovi bylo už před "smrtí" nějakých pár tisíc a v Pekle vládne aspoň dvakrát tolik... no, tak si stačí představit, že by se podobně choval Anomander a je konec. Ten tah s dlouhověkostí podryl už tak vratkou psychologii postav, nevím, proč to Bishopová udělala, protože v ději to podle mě žádnou výraznou roli nehraje. U Daemona pak myslím měl být výsledkem týpek z příbuzných Jacka Rozparovače, ale občas je to spíš schizofrenik.
Druhý díl zvládneš, pokud snášíš "červenou holčičí knihovnu." To "holčičí" zdůrazňuji. Zatímco první měl v sobě ještě určitou syrovost světa, kde je naprosto samozřejmé někoho zabít, "vyholit," znásilnit, apod. a většina i kladných postav se podle toho chová, ve druhém dochází k "totálnímu vyměknutí," jako by se Bishopová lekla, že to přehnala a honem se snaží zmírnit. S výsledkem, že k chybám prvního dílu přidává všechny obvyklé chyby těchto románků. Ve třetím se pak snaží o jakousi syntézu obou, ale prostě to neudrží pohromadě.
Navíc je pointa celé té trilogie založena na "magickém triku," který jsem prostě nepochopil. Možná, že ten systém "magie drahokamů" někomu smysl dával, ale mně ne. Třeba Jaenelle má od narození černé, které jsou nejsilnější a opakovaně se tvrdí, že ŽÁDNÉ známé dítě Čisté krve je nemá. Pominu otázku, odkud se ty drahokamy vůbec berou (od koho a jak je ty děti dostávají???), tak naprosto nechápu, proč s ní potom její rodina zacházela jako s pomatenou - přece tohle MUSELI vědět. Všichni navzájem věděli, jaké drahokamy nosí, věděli to i u jiných dětí - tak proč ne u ní? To samé platí o společenském zřízení toho světa. Muži jsou tam v postavení otroků, ale přitom nedělají nic, aby se to zlepšilo. Řada z nich jsou dost silní čarodějové, přitom čarodějek jako Hekatah je tam relativně málo, řádově desítky a třeba Daemon by nejspíš obrátil na prach půl města, kdyby se "rozjel" - a NIC. Žádné vzpoury, odpor, nanejvýš remcání. Takhle má vypadat tyranie? Na mě to působilo spíš jak nějaká BDSM-seance, kdy otrok naříká, když mu domina mydlí záda a přitom má v kapse papírek se stopkou. :-)
Ale nevím... třeba jsem to prostě jenom nepochopil...