• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOMKETTOMMalazská Kniha padlých

    Teď, když už popel vychladl, otevíráme starou knihu. Na stránkách ztuhlých špínou je zapsán příběh Padlých, příběh vyčerpané říše, slova, jež nezahřejí. Oheň uhasl, jeho záře i jiskry života jsou jen vzpomínkami.

    ***UŽITEČNÉ ODKAZY***
    MalazPedie, Malazan Wiki, Malazan Empire, Malazan Reread of the Fallen, Life as a Human - Steven Erikson, Ceska stranka o malazu, Fantasy mapy, Malazska Rise

    ***ČEKÁME NA***

    spoiler zapište takto: <table><tr><td bgcolor="#000000"><font color="#ffffff" size="2"><b>spoiler:</b> ( #ceho_se_spoiler_tyka# ) </font> <font size="2" color="#000000"> #zde_vlozte_spoiler# </font></td></tr></table>
    rozbalit záhlaví
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    HITOMI: Právě. :-) Daemon jen praštil pěstí do zdi, ve vzteku a nejspíš půl sídla spadlo. :-) Co by asi udělal, kdyby se do toho VÁŽNĚ dal? A pavučiny se ve druhém díle aspoň trochu vyjasní (aby se to srovnalo, tak tam Bishopová natahá pro změnu jednorožce a draky), ale s těmi drahokamy vážně nevím. Nejde jen o ten počet, vůbec jsem nepochopil KDE se berou, to především. A u Jaenelle jsem pochopil "jádro problému" s její magií v tom, že díky své síle není schopná dělat "malá kouzla" jako děti svého věku, asi jako bagr neuzvedne krabičku sirek, aniž by ji rozmačkal. Dobře - ale co by se dělo, kdyby se taky "utrhla ze řetězu?" Pořád jsem měl za to, že to právě k tomuhle spěje, že na konci bude něco jako finále Carrie a ze Šípova i se všemi "strýčky" nezbudou ani dva kameny na sobě. A ono noc. Navíc mi nejde z hlavy - tak jak je to podáno, jí její rodina nechtěla škodit "úmyslně." Sice to byli parchanti, ovšem v tomhle případě vážně věřili, že je pomatená - ale přece museli vědět, jaké drahokamy má. U všech jiných dětí to věděli, i dospělí to mezi sebou (většinou) věděli. Takže... přece museli pochopit, KDE je problém a co z Jaenelle má jednou vyrůst. Nebo byli tak neskutečně tupí???

    Z toho jsem měl spíš dojem, že Bishopová dělá blba ze mě...
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    BORGDOG: No vsak on Daemon v jednu chvili neco spustil a jestli jsem to pochopila spravne, dost lidi tam zarvalo :) zas nejak pres ty posahany drahokamy a pavuciny. kdyby to aspon autorka porad nepouzivala jinak, podle toho, jak se to zrovna hodi. Nebo jsem na tom stejne jako ty a vlastne jsem to vubec nepochopila :) stejne tak, proc ma Jaenelle tech sutru tri prdele. Jako chapu, ze mohla od narozeni dostat treba jeden cernej, pac je dle vseho opravdu desne vyjimecna, ale celou sadu + hromadu cernych? proc?

    Hmm, divci knihovna...asi to tedy necham na nekom jinym, myslim, ze uz jsem trpela dost :) to uz se ted radeji vrhnu na Zastupce noci od Glena Cooka

    A s tou dlouhovekosti postav mas pravdu. Je to tam asi jen na efekt, pac mit tisice let zijici rasy je preci cool, stejne jak ti jedni s kridlama :) A Anomander vypoustejici z ust takovy blaboly a valici se smichy po zemi...je mi zle :DD
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    HITOMI: V těch postavách je velký problém podle mě nesmyslná dlouhověkost, co jim autorka dala. Kdyby měly "normálně lidský" věk, dalo by se to snáze spolknout, bohužel ve chvíli, kdy si uvědomím, že Saetanovi bylo už před "smrtí" nějakých pár tisíc a v Pekle vládne aspoň dvakrát tolik... no, tak si stačí představit, že by se podobně choval Anomander a je konec. Ten tah s dlouhověkostí podryl už tak vratkou psychologii postav, nevím, proč to Bishopová udělala, protože v ději to podle mě žádnou výraznou roli nehraje. U Daemona pak myslím měl být výsledkem týpek z příbuzných Jacka Rozparovače, ale občas je to spíš schizofrenik.

    Druhý díl zvládneš, pokud snášíš "červenou holčičí knihovnu." To "holčičí" zdůrazňuji. Zatímco první měl v sobě ještě určitou syrovost světa, kde je naprosto samozřejmé někoho zabít, "vyholit," znásilnit, apod. a většina i kladných postav se podle toho chová, ve druhém dochází k "totálnímu vyměknutí," jako by se Bishopová lekla, že to přehnala a honem se snaží zmírnit. S výsledkem, že k chybám prvního dílu přidává všechny obvyklé chyby těchto románků. Ve třetím se pak snaží o jakousi syntézu obou, ale prostě to neudrží pohromadě.

    Navíc je pointa celé té trilogie založena na "magickém triku," který jsem prostě nepochopil. Možná, že ten systém "magie drahokamů" někomu smysl dával, ale mně ne. Třeba Jaenelle má od narození černé, které jsou nejsilnější a opakovaně se tvrdí, že ŽÁDNÉ známé dítě Čisté krve je nemá. Pominu otázku, odkud se ty drahokamy vůbec berou (od koho a jak je ty děti dostávají???), tak naprosto nechápu, proč s ní potom její rodina zacházela jako s pomatenou - přece tohle MUSELI vědět. Všichni navzájem věděli, jaké drahokamy nosí, věděli to i u jiných dětí - tak proč ne u ní? To samé platí o společenském zřízení toho světa. Muži jsou tam v postavení otroků, ale přitom nedělají nic, aby se to zlepšilo. Řada z nich jsou dost silní čarodějové, přitom čarodějek jako Hekatah je tam relativně málo, řádově desítky a třeba Daemon by nejspíš obrátil na prach půl města, kdyby se "rozjel" - a NIC. Žádné vzpoury, odpor, nanejvýš remcání. Takhle má vypadat tyranie? Na mě to působilo spíš jak nějaká BDSM-seance, kdy otrok naříká, když mu domina mydlí záda a přitom má v kapse papírek se stopkou. :-)

    Ale nevím... třeba jsem to prostě jenom nepochopil...
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    BORGDOG: no dneska jsem se o tech dalsich knihach a povidkach ze stejneho sveta doslechla :) docela me ta predstava desi. Hlavne fakt, ze za tohle snad ziskala i nejakou literarni cenu.
    A i v popisu Daemona, pripadne Saetana imo dost pokulhavala, nejak mi neprisli moc uveritelni. Hlavne ve chvili, kdy napr. popisovala scenu jak Saetan spadl ze zidle a zacal se smichy valet po podlaze, uplne jsem v tom videla scenku jak z nejakyho pritroublyho anime. A takovych podobnosti jsem tam predevsim u techto hrdinu videla vic. Hlavne to bylo zrejme na dialozich, ktere byly v lepsim pripade jen usmevne. A dat Daemonovi ukrutnou nenavist vuci zenam ciste krve (tedy, kdyz se to hodi) a obdarit ho soucitem k veskeremu sluzebnictvu, aby se teda ukazalo, ze je to vlastne ozivly sen vetsiny pubertalnich divek (drson s velkym srdcem na spravnym miste), to taky nebylo moc uveritelny :)
    Tedka se mi tu jeste pred monitorem vali druha cast a nejak nevim, jestli jsem opravdu natolik masochista, abych ho zvladla :))
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    HITOMI: Četl jsem a jen ze zvědavosti jsem přečetl i zbylé dva díly. S většinou, co jsi napsala souhlasím. Osobně vidím "inspirativní zdroj" hlavně v temných elfech drowech, z knih o Drizztovy (mnohé podobnosti jsou až moc nápadné - pavoučí bohyně, matriarchální vláda, celé pojetí magie i vlády...) a ve snaze, napsat "něco podobného," zasazeného do zcela "amorálního" světa. Nebo spíše světa, kde je morálka nazírána úplně odlišnými měřítky. Autorka je celkem dobrá, pokud jde o "černější" charaktery jako Daemon, ale bohužel celková koncepce se jí rozpadá do naprostého chaosu. Nebe, Peklo, říše, kouzla, všechno tam lítá jak rýže na svatbě, nejen bez vysvětlování, ale většinou bez hlavy a paty. Systém "magie drahokamů" jsem třeba nepochopil vůbec. S Eriksonem to vážně zrovna nelze, ani v psychologii, a rozhodně ne ve stavbě světa, to je skutečně tak sto pater výše.

    Co se týče dalších dílů, přišly mi ještě MNOHEM horší než první, protože Bishopová tam otočí kormidlo směrem k "holčičí" růžové knihovně i s poníky (jednorožci) a pejsky (vlky), což naprosto zruinuje "temnotu" světa i postav, které budovala. Navíc přepálením schopností titulní hrdinky se vytrácí veškeré napětí, protože se z ní stává super-čarodějka prakticky neomezené moci, a celé to graduje nevěrohodným a nesrozumitelným finále v poslední knize. První díl by u mě byl tak na 50%, poslední s bídou na 10%.

    Jo, a třeba tě "potěší," že autorka pro velký úspěch napsala z toho světa ještě asi další dvě trilogie. :-D
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    Tak jsem behem minuleho tydne precetla Dceru ciste krve od Anne Bisho, o ktere kdosi napsal, ze jde o "cernocervenou knihovnu ve stylu Eriksona". K cetbe jsem byla (nasilim! :)) donucena take kamoskou, ktera jiz mela "tu cest".
    Opravdu netusim, kde dotycny sebral prave srovnani se Stevenem, ale tahle kniha byla to nejvetsi peklo, jake se mi kdy dostalo do rukou. Mozna jsem jen mela velke stesti, ze jsem si nevybirala tak sileny braky, ale stejne...
    Tak nejak jsme se na tom s kamoskou shodly, ze hur to snad uz ani neslo. Netusim, kolik je autorce let a pro koho je vlastne kniha urcena - cele mi to prijde jako nejaka masturbacni fantazie stare panny :)) aby to bylo asi drsnejsi, dockame se zminek o znasilovnani malych holcicek, zenske obrizce a lehcich S/M technik. Byt to aspon nejak dobre popsane, stezuju si o neco mene :) na cem ovsem cela kniha pada, jsou postavy. Uz od prvnich stranek jsem si prala, at vsechny chcipnou, vsechny byly stejne pitome a nudne. Autorka tez nejak moc nezvlada praci s moci/magii. Je tu proste nejaky pitomy carovani skrze drahokamy a pavuciny, ktere vubec nedava smysl a s jeho pomoci jsou postavy schopne takrka cehokoliv - predevsim se dostat na misto, kde je autorka zrovna potrebuje. A ze to jsou kolikrat silene osli mustky. Jedine pozitivum, ktere jsem na knize nasla je fakt, ze se cte fakt "rychle a snadno", takze ma clovek to utrpeni celkem rychle za sebou.
    Akorat teda nektere vety z hlavy asi jen tak nedostanu, stejne jako konovo sarkasticky zvednute oboci. A uz zmineny popis zenske "obrizky", to byla teprv literarni lahudka :) Vyhnete se tomu, nebo to kupte nekomu, koho opravdu nemate radi. S SE to ma spolecny asi jen dovolavani se "Matky Noci", coz v teto knizce taky parkrat zaznelo. Jinak je to totalni odpad, kterej vubec nedrzi pohromade.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    HITOMI: Paráda! :-)
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    Konecne nejakej poradnej fanart!
    Tool, Toc the Younger a Baaljaag


    http://th07.deviantart.net/fs70/PRE/i/2012/183/1/9/an_artist__s_hands_by_junalesca-d55on6r.png
    IDLE
    IDLE --- ---
    HATOR: No, vzhledem k tomu, kolik toho už napsal a kolik jsem toho od něj zatím přečetla, stejně ještě nějakou dobu potrvá, než by to mělo smysl. :)
    HATOR
    HATOR --- ---
    IDLE: Zkus mu napsat - rozhodně by mu jich pár navíc prospělo :)
    IDLE
    IDLE --- ---
    ULRIK: Ať si řekne, já mu klidně něco betapřečtu. :)
    ULRIK
    ULRIK --- ---
    IDLE: Já tím myslím, že nezná míru, nemá odhad, nemá úplně úžasné redaktory, beta-readery :)
    IDLE
    IDLE --- ---
    ULRIK: Že magor, to by bylo v pořádku, ale zrovna z tohohle úplně nadšená nejsem.
    ULRIK
    ULRIK --- ---
    IDLE: ICE je v tomhle dost magor...:)
    IDLE
    IDLE --- ---
    Grrr, čtu Return of the Crimson Guard a kromě toho, že se trochu ztrácím v jednotlivých liniích, tak se mi ještě pletou jména. Chord a Choss, Skinner nebo Shimmer, kdo si je má všechny pamatovat... člověk by řekl, že si na takovéhle věci během čtení Malazu zvyknu, ale pořád ještě úplně ne. :)
    SID311
    SID311 --- ---
    BORGDOG: Zdraví mrtví, no nevím. Jako celkem ujdou, ale přijde mi, že Erikson cítil potřebu vyřídit si to s konkrétními osobami (oněmi "lifestyle fascists", které na úvod varuje, aby to nečetli), které pak satirizuje zbytečně zjevně a těžkopádně. Když jsem k tomu četl shrnutí na obálce, zdálo se mi, že to zní dobře, ale novela mě pak spíše zklamala.
    IDLE
    IDLE --- ---
    SID311: Ohledně toho hodnocení novel s tebou souhlasím - taky z nich nejsem extra nadšená a taky mě Lees of Laughter's End bavila nejmíň. Akorát ke Crack'd Pot Trail jsem se ještě nedostala, po nenadšení z těch předchozích tří jsem úplně zapomněla, že ji mám taky. Takže díky za to vyzdvižení, přihodím ji zase do pořadníku.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    SID311: Na Crack'd Pot Trail se opravdu těším. Mně přišli jako nejujetější a nejlepší Zdraví mrtví - u těch jsem se fakt řezal, ale na druhou stranu, četl jsem jen ty dvě, co vyšly česky.
    HATOR
    HATOR --- ---
    SID311: Díky za informace - ještě jsem se nedostala ke čtení, takže překlad názvů netuším - a děsí mě to předem :) S verši teda nemám radost už vůbec, ona už ta jeho básnická tvorba v próze se překládá pěkně blbě!

    Já ty dva nekromanty moc nemusím, jsou fakt oškliví a nemají rádi draky. Jenže mou nejoblíbenější postavu už mi autor zabil a kromě těch bláznivých dvojčat od Anomandera mi ty ostatní postavy obecně nepřirostly moc k srdci :)))
    SID311
    SID311 --- ---
    HATOR: Mě osobně novely Bauchelain and Korbal Broach moc nebraly. Lees of Laughter's End (na kterou ta připravovaná přímo navazuje) je ze všech čtyř vydaných asi nejslabší.

    Jako výjimku bych vyzdvihl Crack'd Pot Trail (a jak přeložit tento název?), která je až brilantní ve své vyšinutosti. Bauchelain, Korbal ani Emancipor v ní skoro nevystupují, ale to filozofování je něco výjimečného. Erikson svůj styl dovádí do extrému, až to působí přímo jako parodie sebe samého. Cerně humorná parodie.

    A je v ní báseň (resp. píseň, ale v próze je to jedno), která hodně svérázným způsobem převypravuje (ve skutečných rýmech, v Eriksonově poezii něco takřka nevídaného) jednu významnou událost z konce Deadhouse Gates.
    HATOR
    HATOR --- ---
    CLAUDE: Pracuje se na ní, měla by být jako obvykle koncem roku. Doufám :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam