ZEGA: my máme zatím jen hexavakcínu (všechny čtyři dávky). Doktorka akorát říkala, ať se nebojíme, že žádné větší reakce než teplotu děti nemívají (když jsem jí říkala, že jsem slyšela něco jiného, tak povídala, že se s tím zatím v ordinaci nesetkala). A ještě říkala, že v Práglu řádí černý kašel, tak by to doporučila neodkládat. Dítko bylo tehdy při očkování trochu nachlazené a říkala, že to nevadí.
Když jsme tam pak byli za nějaký čas na kontrole, tak se myslím zeptala, jeslti to po očkování bylo v pohodě. Zpětně jsem zjistila, že čtvrtá dávka není potřeba (netuším, proč je u nás ve zvyku ji dávat a mrzí mě, že jsem to nevěděla dřív, mudr. nám o tom nic neřekla).
Ohledně priorixu mi dopředu řekla, že je třeba, aby dítě bylo zcela zdravé, protože je to živá vakcína. A protože dítě šikovně vždycky onemocní vžycky před očkováním, tak jsme tam ještě nebyli.
Jo a o takových těch očkováním "navíc" nám doktorka říkala, že záleží na tom, jak moc a kam s dítkem cestuješ atd. a že to v zásadě není nutné. Konkrétně u pneumokoků řekla, že si myslí, že to lidi nechají dětem píchat, protože to mají zadarmo.