• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IORETHOčkování - pro a proti
    Tento klub je určen k diskusi o očkování a také jako rozcestník důležitých informací.
    Diskuse by měla být podložena fakty, evidence based.
    Silné názory musí být odzdrojovány.

V současné době by měl také pomoci zorientovat se v problematice očkování proti covid-19.

Za šíření dezinformací a osobní útoky následuje RO, po recidivě banán.

rozbalit záhlaví
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    MIKA: takže ty se se svým egem vezeš na rozumnosti a poctivosti druhejch. To je od tebe ale hezké. A až budeš nezaměstnaná, tak to bude v klídku, protože dostaneš podporu, na kterou se ti ostatní složí, a tak.

EDERA: tak jestil si umíš spočítat, co může přijít na jeden obvod, aniž vytekly dráty ze zdi, jestli to umíš zasekat a nainstalovat a ani jednou sis nevrazila majzl do holeně a neutrpěla zásah proudem, máš můj těžký obdiv.

No, a na základě čeho si myslíš, že očkovací kalendář je příliš nadupaný a že je to špatné?

LILY: očkování není choroba, což se dá jistě najít i na wikipedii nebo v nějaké příručce pro matky, co skoro neumí číst. Váš argument je tedy invalidní.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    LILY: A proč je to podle tebe v nepořádku? Jenom proto, že to zní nebezpečně?
    LILY
    LILY --- ---
    ECLECTICA: a to, že se několikaměsíčnímu dítku šoupne rovnou šest či sedm různých chorob, ti taky přijde v pořádku?
    EDERA
    EDERA --- ---
    GENTIANA: To si piš, že do toho elektrikáři kafrám! Ale bohužel, ten, co dělal elektřinu u nás, měl podobný přístup, jako řada lékařů, tj. přece nebudu poslouchat, co mi tady nějaká pitomá amatérka vykládá (o dvou jističích). Následkem toho ještě patnáct let po jeho jeho práci u nás nemůžu zároveň prát a vařit vodu na čaj nebo ohřívat jídlo v mikrovlnce, protože to vyhodí pojistky. A v tom je celej ten zakopanej pes - elektrikář i doktor si můžou studovat svůj obor jak chtěj pečlivě, ale když nebudou poslouchat, co jim říkám o konkrétní kuchyni/konkrétním těle, tak to prostě nebude fungovat.

Já rozhodně nejsem odpůrce očkování. Ale myslím si, že současný očkovací kalendář mimin je zbytečně nadupaný a že to s sebou nese rizika. Spousta z těch očkování by se dala odložit na pozdější věk (ne, nemluvím o černém kašli, ale třeba o béčkové žloutence).
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    CORNELA: díky ,)
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    ZEGA: ale zrovna incidenci vysvětlit nepotřebuju ,)
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    CORNELA: hele je fayn že si odborník, jsem ráda za tyhle diskuze, ale možná bys mohla vysvětlovat ty odborný názvy rovnou ty.. ať si to naprostej lajk nemusí zlouhavě překládat.. (možná by se to hodilo i do budoucna, pokud budeš pracovat přímo s lidma).. nejsem studovaná, spoustu odbornejch názvů neznám a musim si to překládat (s čímž víceméně nemám problém), ale může u toho vzniknout i nějaký nedorozumnění.. dík
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    MIKA: ono to ale ma jeden hacek. inkubacni doba se tomu rika.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    MIKA: njn, ono to ockovani funguje az pri urcitem stupni proockovanosti obyvatel. Neni tu nejakej dokor aby tohle vysvetlil ?
    A jak rikam, to nenio obycejnej kasel, to je nemoc kde preziti muze znamenat dozivotni handicap, klidne i mentalni, a psat si s mamkama na www.postizenedeti.cz asi neni to co chces celej zivot delat. (Sorry za ty emoce :-)
    MIKA
    MIKA --- ---
    nastesti je skoro cely narod ockovany, tudiz chraneny, moje dcera ho doufam neohrozi ... pokud budeme mit nejakou chorobu - nebudeme vychazet a nemoc sirit - to kazdopadne nebudu delat ani kdyz budeme mit obycejnou rymu... to se proste nedela...sirit bacily v kolektivu
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    MIKA: Staci incidence?
    http://www.pmfhk.cz/WWW/HVD_2008/11_Fabi%C3%A1nov%C3%A1.pdf
    Strana 27, dale by mohlo zaujmout ze 85% umrtnosti jsou deti do dvou let veku.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    MIKA: Cerny kasel neni jenom kasel, muze lamat zebra, nebo zpusobit kylu.
    MIKA
    MIKA --- ---
    CORNELA: jak jsem jiz psala... riziko umrtnosti na cerny kasel se snizuje s vekem ditete... mas nekde statistiku kolik lidi - jakeho veku umreli na cerny kasel?
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    MIKA: jenze tady nejdes jen svou cestou, tou cestou strhavas ostani zejo. Protoze takle ohrozis treba ty co se z nejakyho duvodu NESMI ockovat, a jak rikam, mela bys v podstate neockovany dite izolovat, pokud to ma byt jen ta tva cesta.
    MIKA
    MIKA --- ---
    SHEALA: pro nekoho je riziko ockovat x pro nekoho je riziko neockovat... kazdy at si jde svou cestou...
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    MIKA: Sorry, ono to pri tom tvym ponekud konfrontacnim pristupu zapadlo. Z toho clanku nevyplyva ze se MA vakcinace posunout, tedy imho. Z toho clanku vyplyva IMHO ze ideal neexistuje, a vzdycky jen zvazujes rizika.

A cim pozdeji ockujes, tim pozdeji tvori dite protilakty, a cim mensi, tim je cerny kasel rizikovejsi, trvale nasledky horsi...
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    A podotýkám, že jsem taky kdysi byla mladá, hloupá a nevzdělaná a říkala si, že na tom Dänikenovi, homeopatii, čínský medicíně a vimjáčem něco je.
    MIKA
    MIKA --- ---
    SHEALA: to jsem ovsem napsala - muj prispevek 15:58:47 16.11.2011

vytazek z rozhovoru s vakcinologem Romanem Prymulou: http://ona.idnes.cz/on-line-rozhovor-s-vakcinologem-romanem-prymulou-fvt-/odpovedi.asp?t=PRYMULA4&strana=1

...OTÁZKA: Vážený pane profesore, chtěl bych Vás požádat o stručné vyjádření odborného experta k následujícím 4 otázkám: 1)Jaké jsou v České republice (epidemiologické) možnosti pro plošné posunutí začátku vakcinace malých děti za druhý rok životí kvůli minimalizaci vedlejších neźádoucích účinků vakcíny na nervový a imunitní systém novorozeného lidského organismu? Odpoved: ODPOVĚĎ: 1. Posunutí vakcinace na druhý rok věku není epidemiologicky žádoucí, protože riziko od 3. do 12. měsíce věku zejména u černého kašle, pneumokokových onemocnění, ale i ostatních je příliš vysoké. Zhlediska vyzrálosti imunitního systému, je sice nejlépe očkovat až po druhém roce věku, avšak to by mohlo být v řadě případů již pozdě. Proto zvolený interval a doba očkování je jakýmsi optimem ne však ideálem.

cerny kasel je velmi zavazny a az smrtelny zejmena u malych deti - 6 tydnu - dite ve veku 3-6 mesicu a vice tuto hnusnou nemoc prezije... po mem osobnim rozhovoru s odbornikem...obranne latky v tele nejsou ovsem utvoreny po prvni vakcine, ktera je aplikovana ve 3. mesici zivota ditete, ale az po 2. ci 3. davce... tudiz - nemuze (nemel-by) ohrozit na zivote...apropo muzete mi podlozit statistikou kolik lidi (ockovanych/neockovanych) umrelo na cerny kasel?

sam vakcinolog nepovazuje dobu ockovani za ideal ..nejrizikovejsi je udajne prave ten cerny kasel... resila jsem to s nekolika doktory... ktery teda prezijem a ockovane deti preci nenakazim ne?
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    CORNELA: nesnáším dobrovolnou blbost. Beru, že někdo neví, co jak funguje a opravdu si myslí, že teplota po očkování jsou spalničky light, ale spiknutí bílých plášťů a farmaceutické firmy si chcou akorát nahrabat a kdesicosi, to mě dost sere. Už proto, že to nemá logiku a odporuje to čemukoli příčetnému.

CORNELA: aha, tak to se asi nedostalo do zpráv, protože bylo nutno sdělit, že nějaká modelka si zlomila podpatek, když šlápla do kanálovýho víka.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    CORNELA: občas si říkám, že by to nějaké dětičko, co umřelo na černý kašel, chtělo i v Česku, protože co komu po Američanech nebo nedejbože nějakých špinavých divoších v džungli. Třeba by tyhle praštěný matky konečně sklaply.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    MIKA: no, a kafráš elektrikářovi do instalace pojistek, protože paní na pavlači povídala a na internetu psali? Nekafráš, prostě řekneš No tak to tak udělejte, vy jste odborník. Lékař utrpěl víc vzdělání a školení, ale kdejakej pakoš bude medicínu zpochybňovat, protože má nějakej pocit a kromě toho na internetu psali.

CORNELA: a zrovna na tohle někdo studii dělal:D
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    MIKA: já nemám rozjetej žádnej farmabyznys, ani nepopírám tvůj pocit, že ti pomohly cukrové pilulky - mimochodem, farmabyznys Boironu, hlavního výrobce homeopatik, ti nevadí? A nevadí ti, že za svou práci berou peníze učitelé, prodavači, elektrikáři, popeláři...? ale to je jedno. Prostě, naprostá většina homeopatik neobsahuje žádnou účinnou látku, neexistuje mechanismus, jakým by mohla fungovat, než placebo efekt (nic proti němu, ale ten je subjektivní a jaksi neřiditelný) a nikdo nikdy věrohodně neprokázal, že by homeopatika fungovaly líp než placebo.

Nejsem lékař ani nic podobného, ale prostě mě trochu zajímají přírodní vědy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam