• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IORETHOčkování - pro a proti
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    KOTENCE: to co píšeš mi připomíná příběh muže, který se o záplavách utopil a vyčítá bohu proč jej nezachránil. Bůh odpoví - poslal jsem ti souseda, odmítl jsi ho, poslal jsem ti hasiče na člunu, odmitl jsi je, poslal jsem ti vrtulník ani do něj jsi nenastoupil. Tak co ještě chceš.
    Je to o vlastní zodpovědnosti, budu-li cukrovkář od dětství na inzulínu, nebo budu mít roztroušenou sklerózu .... od patnácti má člověk občanku, to znamená, že je zodpovědný za své činy.
    Velká část lékařské vědy z přírody vychází a já osobně jsem ráda, že například digitalis na léčbu srdce v současnosti umí dávkovat přesně a pacient není tak jako před sto lety odkázán na pití čaje z náprstníku (digitalin se z něj získává dodnes, stejně tak léky na vysoké tlak se vyrábí ze jmelí).
    MIC
    MIC --- ---
    SOLEI: alergie není důvod pro změnu indikační skupiny ani pro odklad. A dle alergologa nemá alergie s očkováním ZCELA nic společného. Taky jsme zkoušeli...
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    MIC: to je pravda omezuje, ale pořád je tam jakési trošku volnější místo, a zatím věřím tomu, že když napochoduju k doktorovi a řeknu, že děcko je momentálně silně ohroženo protože já jsem alergik a otec je alergik a oba máme alergii na podzim tak to snad na to jaro usmlouvám.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    SOLEI: já zase čím víc vím a klasický medicíně, tím víc se od ní odkláním. A jako důvod je pro mě třeba i to, co ty máš jako výhody - léčba neplodnosti a podobný zásahy, kdy už si hrajeme trochu na bohy a nerespektujeme přírodu jako tu "moudřejší", nemáme pokoru a upřímně si myslím, že nemáme dost znalostí a nevíme, s čím si zahráváme.
    Nemám nic proti sádrování zlomenin, ale pořád hledám tu hranici, kam až to nechat zajít. Těžko se v tom byznysu zorientovat a zjistit ty pro a proti (krom toho pro, že na tom někdo vydělá)
    MIC
    MIC --- ---
    SOLEI: tak, ale najít rozumnou střední cestu mezi fanatickou a marketingovou není tak snadné... a rozmyšlení vhodnosti termínu docela dost omezuje vyhláška...
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    tak něco asi trochu navíc je, ale tak nějak mi pořád přijde lepší očkovat než pak zjistit, že dítě má tuberu, obrnu, tetanus a takhle bych mohla dále pokračovat. Spousta z nás je na světě jen díky lékařům a lékařské vědě (od úmrtnosti novorozenců, plodnost rodičů, přes zranění v dětství, až po děti rodičů, kteří vědomě šíří negativní genetické dispozice jako RS). S přílivem cizinců ze zemí kde není populace proočkovaná vidím jako rozumnější nespoléhat na kolektivní odolnost populace a vzhledem k tomu, že prostě MŮŽU tak hodlám využít veškerý komfort jaký mi současná lékařská věda nabízí (byť si třeba rozmyslím, vhodnost termínu očkování).
    MIC
    MIC --- ---
    KOTENCE: to samé třeba rotaviry nebo neštovice a velká spousta dalších... (nepovinných očkování)
    tématu očkování jsem se začal hlouběji věnovat když se mě na to krom x lidí opatrně zeptal dokonce i finanční poradce (naočkovali úplně úplně všechno co bylo dostupné aby klukovi dopřáli co nejlepší péči a ochranu, měli těžké problémy a prý si to dodnes vyčítá že začal zjišťovat informace až pozdě)
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    Já jsem se dneska o Elekový doslehla poprvé a ještě nic nevim. Ale zároveň zírám, co všechno se dnes očkuje a přijde mi to trochu přehnaný. Třeba spalničky jsem považovala za běžnou dětskou nemoc a teď se mi zdá, že zmutovaly v nějakej zákeřnej zabijáckej virus..
    MIC
    MIC --- ---
    ... stejně se divím že ještě neexistuje náboženství (uměle vymyšlené) jehož jedno z hlavních přesvědčení je že se nesmíš nechat očkovat jinak tě sežehne plamen pekelný a bůh tě nebude chtít do nebe... Pak už se stačí ohánět listinou základních práv a svobod... :-)
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    KOTENCE: většinový názor na mudr Elekovou je takový, že titul si vytiskla doma na tiskárně. Je to demagog, který používá jen takové argumenty jaké se mu hodí a zkresluje údaje. Vím je o jednom člověku, který neočkuje, zatím má jen velké byrokratické problémy a dítě mu odmítají vzít do školky.
    MIC
    MIC --- ---
    KOTENCE: kamarádi (pár) neočkujou vůbec. Záchranář a zdravotní sestra btw... Problémy s doktorkou, papírovani, vysvětlování na hygieně, všechno už absolvovali... Všechno odůvodnili dostatečnou zásobou odbornejch znalostí (zdaleka převyšující znalosti např. doktorky) a zatím žádnou pokutu nedostali, neočkují dál.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    Je tu někdo, kdo vůbec neočkuje? Zrovna mi kolega v práci povídal nadšeně o tý Elekový a říkal, že nejvíc jsou slyšet ti blbci zmasírovaný farmaceutickym marketingem :-)
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    MIC: jojo je to na analýzu docela zralý ...
    MIC
    MIC --- ---
    LAMIA: pořád dokola to samé... "studie neexistují", "Prokázat zda to bylo skutečně vakcinací je obtížné"
    ... jsem zvědav kolik let ještě bude trvat, než se to posune někam kupředu. Už jsem z toho těžce znechucen, boj s větrnými mlýny :-(
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    v reakci na článek elekový udělali o to horší článek z chlíbkem a dnes spustili onlinechat
    http://ona.idnes.cz/na-ockovani-se-ptejte-mudr-romana-chlibka-fpz-/odpovedi.asp?t=CHLIBEK
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    Testing the hypothesis that diphtheria–tetanus–pertussis vaccine has negative non-specific and sex-differential effects on child survival in high-mortality countries
    http://bmjopen.bmj.com/content/2/3/e000707.full?sid=5dc0d732-d103-464e-9a92-8770ae6630a5
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    TORUVIEL: Přesně tak...mám podobný poznatek: čím iteligentnější člověk s většími zkušenostmi a znalostmi, tak tím skromnější, v názorech méně jednoznačný...pokornější... Bohužel nejvíc slyšet jsou tím pádem ti druzí... A taky to momentálně nemyslím na nikoho konkrétně.... (i když Eleková na mě moc super dojem neudělala) :-)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    NIENNA: A z mojí zkušenosti, jsou bohužel vždycky víc slyšet ti blbci, protože si holt víc věří, nemají pochyby (to samozřejmě nemyslím konkrétně Elekovou, o té nic moc nevím).
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    TESSS: Bohužel v každé profesi a povolání se najdou dobří fachmani...průměrní...a vrtáci.... Platí to u lékařů, zedníků, učitelů...prostě u všech... Blbé je, když je vrták iniciativní a ještě navíc je slyšet... :-(
    TESSS
    TESSS --- ---
    MIC: ja ji neznam, ja jen, ze pak je to tezky si udelat nejaky nazor, kdyz v mediich dostavaji prostor takovyhle lide. Ona je lekarka, takze by jeden predpokladal, ze vi, o cem mluvi.
    Ta cast o pravych nestovicich...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam