• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IORETHOčkování - pro a proti
    BARRUSHE
    BARRUSHE --- ---
    ATLAS: A prosímtě, u kolika pediatrů si byla osobně a mluvila s nimi o očkování?
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    BARRUSHE: A jak uz tu bylo nekolikrat receno, ty jako rodic nemas povinnost nechat dite ockovat, nemas povinnost se s lekarem bavit, povinnosti ze zakona ma jen tem lekar. Ten te musi informovat o ockovani vysvetlovat ti k cemu je to dobry atd. Pokud te obtezuje posloucaht poznatky mediciny zlozene na dukazech, tak to lekari rekni, dej mu papir, ze to posloucaht nechces, popr to rekni pred svedama a mas klid. Popr nejjednodusssi reseni, prevezni si od nej informace v pisemne podobe a podepis, ze sis je prevzala. Tim bude on chranen pred napadenim, ze ti informace neposkytl a ty budes mit klid. Nikdo te nenuti ockovat dite v dobe, kdy je to pro nej podle soucasnych poznatku nejvhodnejsi, ale lekar je povinne, ti informace podat. A pokud lekari reknes, ze neockujes z duvodu xy, tak v pripade ze duvod xy neni v souladu s poznatku vedy, tak ma lekar zase povinnost te o tom informovat. Ty se s lekarem sahodlouze dohadovet nemusi, on s tebou jo. Jsi to ty, kdo jedinny ma pravo sahodlouhou konverzaci utnout. on ma povinnost se s tebou sahodlouze bavit, pokud ty chces a konverzaci udrzujes.

MIC: Hematooencefalicka bariera vznika uz davno pred narozenim. V detsvi je nezrala, ale proc by to melo souviset s ockovanim, to mi teda vysvetli.

WAMP_ELF: A ty znas retardovany deti nasledkem ockovani?
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    TAPINA: Zvláštní věc, neznám jedinýho dospělího kterej by po očkování byl například retardovanej..

MISON: no tak doufám že jsi svoje děti nechal ve dvou měsících i očipovat, budou tím víc v bezpečí, věř mi!
    MISON
    MISON --- ---
    BARRUSHE: byl jsem ockovan i jako dvoumesicni .)
    MIC
    MIC --- ---
    TAPINA: ale zase už mají hematoencefalickou bariéru...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    BARRUSHE: Jo, je. Dospělí to obvykle hůře snáší.
    BARRUSHE
    BARRUSHE --- ---
    MISON: Řekla bych, že očkovat dvoumesíční miminko a dospělého je celkem rozdíl, ne?

A jak už se tady několikrát řešilo, většině lidem nejde o to neočkovat vůbec, ale mít možnost volby očkování o pár měsíců posunout a nemuset se s někým sáhodlouze dohadovat, když nechce třeba s očkováním začít ve dvou či třech měsících věku dítěte.
    MISON
    MISON --- ---
    Je to tak. Ockovani muzete v klidu odmitnout. Stejne jako jakoukoliv jinou lecbu. Od toho je konec koncu negativni reverz. Papir, ktery s panem doktorem-doktorou za pritomnosti svedka (vetsinou zdravotni sestra) podepisete. Lekar by vam mel vysvetlit rizika, ktera odmitnutim lecby (nebo ockovani) podstupujete a vy podepisete, ze vam to bylo vysvetleno a jste s timto srozumneni. Soudu bych se nebal, mam dojem, ze ho nedavno jisty rodic vyhral.

Ja osobne bych vsak zasadne doporucil minimalne vsechna ockovani ktera jsou povinna. Ja osobne bych svoje deti bez starosti vsemi temito naockoval. Ja sam jsem ockovan proti cele rade nemoci i z duvodu profesionalni expozice. Nemluve o tom, ze jsem ustal i jednu z nejhure snasenych ockovacich late proti zlute zimnici. A to mi pani doktorko "lupla" do druheho ramena hned najednou i ockovani proti meningitidam (jel jsem smer Izrael a nasladne Brazilie).
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    ORIKA: Zakon tvrdi, ze zakonnymi zastupci ditete, jsou rodice. Takze jsou to oni, kdo rozhoduji, kdy a jak bude dite ockovano. Maji pravo na informace od lekare, ale jsou to oni, kdo davaji k ockovani informovany souhlas. Pokud z nejakeho duvodu ockovani odmitaji, tak podle mne v CR zakon defacto povinnost neuklada. Prostuduj treba tady http://candigliota.blog.respekt.ihned.cz/c1-60355910-o-ockovani-rozhoduji-rodice-ne-lekar-ani-stat
    Neni v tomto clanku ale nijak diskutovao, co v pripade, ze se rodice neshodnou. Pokud by dite zalovalo sveho rodice, ze mu odeprel pravo na ockovani, tak by asi soud dal za pravdu diteti i kdyby mu byly 3 mesice. Zrovna tak maji pravo provozovatele ruznych akci pozadovat, aby ucastnici byli ockovani (skoly v prirode, detske tabory). Zakon jim uklada povinnost vyzadovat potvrzeni o zpusobilosti ucastnit se akci v pripade ze jsou splneny dve podminky - akce musi byt organizovana pro vice jak 30 deti (myslim) a zaroven musi byt delka planovane akce delsi nez 5 dni (taky myslim).
    takze ve zkratce - zakon se vhodnosti ockovani do nejakeho veku vubec nezabyva, vyhlaska stanovuje povinnsoti lekare a jak spravne pise MIC tak defacto ani ta vyhlaska nenarizuje tebou uvdenou hexu. (Ono je to opravdu pravne absolutni blbost, dokazes si predstavit, ze by zakon pozadoval od rodicu, aby ockovali hexou? Co by potom delali rodice deti v zahranci, kde hexa neni bezna? Utopie, co?)
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    ATLAS: mám na mysli kdy nejpozději je potřeba/nutnost dát první dávku...očkovat dvouměsíční miminko jsem rozhodně neměla v úmyslu a taky jsem to neudělala..nepovažuji za dobré tímto způsobem zatěžovat organismus takto malého dítě, navíc když měl zdravotní problémy a i nadále je značně "zvracecí" a hůře adaptabilní...naštěstí mám velice inteligentního a vstřícného pediatra, který s odkladem nemá problém, jen mě zajímalo, do kdy by bylo vhodné (dle zákona) tu první dávku dát
    MIC: díky, kouknu na to
    BERENIKEE: díky Veru :)
    FARIN: teb reverz to je doktor od doktora, po mě žádný reverz nechtěl a ani pediatrička u které je první syn, ho před 4 lety nechtěla, jen měla hafo blbých keců
    FARIN
    FARIN --- ---
    MIC: v ramci vyhlasky ma byt do 12 mesicu ukoncena primarni vakcinace, tj prvni davka by pak mela byt v 10.
    a reverz ti obvykle vnuti kdykoliv kdyz nebudes ockovat uz v 9 tydnech
    BERENIKEE
    BERENIKEE --- ---
    ORIKA: nase pediatrička tvrdí cca do 1,5roku,od 2let uz jsou pry deti moc velke a je lepsi hledat neco jineho.
    MIC
    MIC --- ---
    ORIKA: a abys to měla ještě složitější, tak moje informace je že vrchní hranice pro první očkování v rámci vyhlášky (bez reversu) je 12 měsíců (neplatí pro nedonošené a další jiné indikační skupiny).
    Nemusí to být hexa - GlaxoSmithKline si sice u nás udělal celkem monopol na vakcíny, ale je možnost i od jiných výrobců, např. Pediacel od konkurenční firmy, kterou si sice musíš zaplatit (protože VZP podporuje monopol Glaxa), ale obsahuje méně těch ehm "ošklivých" látek, viz. tabulka: http://www.vakciny.net/AKTUALITY/akt_2012_13.htm
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    ORIKA: Co myslis pod pojmeme hranice pro prvni davku? Pokud chces mit jistotu, ze dite neonemocni cernym kaslem, tak musis ockovat ve dvou mesicich. Coz je take prvni hranice ve smyslu, ze pred tim zase nema smysl ockovat, pokud nejsou vysetreney protilatky, ockovat se muzou i mladsi, ale pokud melo dite protilatky, ktere mizi v tech 2 mesicich, tak je to nejen nesmyslne, ale dost mozna i kontraproduktivni. Mam pocit, ze se to V CR nedela. Pak existuje jeste jedna hranice a to hrnice pouzitelnosti teto vakciny, ale o te nemam tuchu, ale bude to asi v pribalovem letaku. Typla bych tak 3 roky, ale je dost mozne, ze staci upravit davkovani a muze se tim ockovat i dospely. Fakt nevim. A pak je jeste v Cr ustanovena hranice 10 mesicu, coz je hranice, ktera je pro tebe jako rodice nezajimava, ale lekar muze mit problemy, pokud dite do te doby nenaockuje(svevolne0. Takze v tomto eku vyzaduji pediatri od neockujicich rodicu podepsany revers.
    MAGGIE: neni to tak, ze by dite bylo mene odolne a pripadna choroba probihala hur. Ty nejzakernejsi pneumokoky jsou ve vakcine obsazeny, takze proti tem nejzakarnejsim infekcim je dite chraneno. Pravda je ze ockovane deti maji sice snizene riziko nebezpecnych forem pneumokokovych infekci(vyvlanych temi zakarenjsimi pneumokoky), ale zvysene riziko tech banalnejsich. Ten efekt, ze neockovane deti maji ty ostatni infekce castejsi je videt az na starsich detech. Ale starsimu diteti (cca od 2 let) lze naockovat ten pneumo 23. Takze pokud mas z toho prevenaru ted zpetne divny pocit, tak si zjisti nejake informace o tom pneumo 23 a obecne o epidemiologii tech pneumokokovych nakaz.
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    ORIKA: nevím proč, ale v hlavě mám "první dávka nejdéle do 1,5 roku", ale to bude asi blbost - jsem zvědavá, co napíšou zasvěcenější osoby
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    MAIKOR: četla jsem knihu Očkování pro a proti (http://www.vakciny.net/AKTUALITY/akt_2010_05.htm), kde jsem se dočetla, že se sice naočkuje proti několika druhům (kmenům, nebo jak se to správně označuje), přitom vůči těm ostatním (a že jich jsou desítky) jsou ale pak děti mnohem méně odolné a případná choroba prý pak probíhá hůř, než kdyby dítě nebylo proti těm pár "kmenům" očkováno - snad si to vybavuju správně, za případné nepřesnosti se omlouvám; možná tam je uvedeno ještě něco, ale po přečtení této pasáže v dané knize jsem si pro sebe vyvodila závěr, že je to blbost a že jsem to dětem neměla dávat (bohužel jsem se o vše začala zajímat pozdě)
    plus mi tu pak několik lidí psalo, že jejich pediatři toto nijak zvlášť nedoporučují, pokud je dítě jinak OK, což naše děti (a snad to tímto nezakřiknu) dosud jsou
    tudíž za mne rozhodně ne a dala bych si pár facek, že jsem na to před časem kývla
    MAIKOR
    MAIKOR --- ---
    ATLAS: diky, je to tam napsano hezky srozumitelne. Necham ho naockovat tim prevenarem.
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    prosím vás, jaká je ta hranice pro první dávku hexavakcíny? (do kdy je potřeba naočkovat)
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    MAIKOR: Tady se slezaji hlavne obdivovatele nelogickych hlasek ruznych odpurcu ockovani. Takze ti poradi podle svych preferneci. Pokud te zajima muj nazor, tak myslim, ze je to dost jedno. Osobne bych hlasovala u sveho ditete pro Prevenar 13 (vsechny kmeny jsou konjugovane jen na jednu bilkovinu a pravdepodobne prave proto je ucinnost vetsi). ale nejlogictejsi by mi prislo hradit neockovanym detem ve dvou letech polysacharidove pneumo 23. Otazka byla diskutovanana na vakciny net. Si to tam dohledej.
    MIDORI
    MIDORI --- ---
    MAIKOR: nas ceka ockovani zejtra a stejnak do ted nevim, jak se rozhodnout, resp. co je nejlepsi. ale nejspis dame prevenar, rotaviry vubec... je to takovej kompromis mezi tim vsim
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam