• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IORETHOčkování - pro a proti
    Tento klub je určen k diskusi o očkování a také jako rozcestník důležitých informací.
    Diskuse by měla být podložena fakty, evidence based.
    Silné názory musí být odzdrojovány.

V současné době by měl také pomoci zorientovat se v problematice očkování proti covid-19.

Za šíření dezinformací a osobní útoky následuje RO, po recidivě banán.

rozbalit záhlaví
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    VERONIKA22: A co si overovat trochu fakta? Napr. tenhle clovek to udelal. http://personal.tucna.net/mmr-zpusobuje-autismus-potvrzeno-soudem-ne/

NIENNA: Ten clovek placa pate pres devate a je to hrozne dlouhe, abych mela silu kazdou jeho blbost komentovat.
    Ve skratce
    A) Acylpyrin - pomineme fakt, ze spravne se rika, aspirin nebo kyselina acetylsalicylova, tak to neni latka na redeni krve. To je oblibna hlaska laiku, kteri netusi, co by to to redeni melo znamenat. Aspirin je ireverzibilni inhibitor cyklooxygenazy a kdyby v dnesni dobe nebyl znamy zadny jiny (tezko si to predstavit) tak by prosel registraci taky. Od jeho objevu ale uplynulo 100 let a zname mnohe lepsi, selektivnejsi bezpecnejsi atd, tak by dneska zadna firma samozrejme neinvestovala do klinickych zkousek.
    B) Uplatky - moralisty, kteri nadavaji tem co davaji uplatky miluji. nejlepe takove co sami zabou. Korumpovat jde pritom hlavne toho, kdo ty uplatky bere. Pokud je nikdo nebere, tak by nabizejici firma ( a je jedno jestli farmaceuticka, stavebni nebo jakakoli jina) spis nabizenim uplatku sama sobe uskodila.
    c) jeho predstavy o tom, jak funguje vyzkum, jsou uplne usmevne. Clovek z nej ma pocit, ze by uplne stacilo, aby firmy nebyli zle, ale hodne a uz davno jsme mohli ovladat teleporting. Ale samozrejme to neumime, protoze by na tom zadna firma nevydelala....
    D) "Žloutenka a nebo taková dětská obrna jsou velmi specifické choroby, které mají velmi specifické přenašeče. " O jakych to prenasecich ten pan mluvi? Jediny duvod, proc detska obrna jeste nebyla vymycena (bylo planovano, ze se tak stane do roku 2002), je ten, ze v nekterych statech se z jistych duvodu nepodarilo proockovat celou populaci. Fanatismu zdar!
    KUBIS: Vetsina neockujicich rodicu lekari podepisuje, ze proti nahlaseni nic nema. Obecne je logicke, ze by melo byt nejak zaruceno pravo na to, aby v pripade vypuknuti epidemie byli neockovane deti informavani o problemu (bavime se ted samozrejme hlavne o virvych infekcich). System ceskeho zdravotnictvi je ale politavanihodny a myslim, ze tam zadny takovyto princip neexistuje. Ale uz jsem mozna prilis dlouho mimo republiku, tak mne prosim nebrat doslova.

FARIN:, LISTICKA: , XSEDKA:, OSCURO: No tak podle mne dost velke slataniny - Jaksi se neobtezuje dohledavnim faktu a problematice rozumi asi jako gymnasista. Na maturitni praci (ktera se za nas psala bez pristupu k primarnim zdrojum) by to bylo dobe a zajimave. Ale jeho vyvozovani zaveru z toho, co si o nejakych breberkach on mysli, aniz by si o nich neco opravdu zjistil je fakt k popukani. Pomineme fakt, ze neovlada formalni logiku.
    KATIA: LAMIA: tenhle clanek asi patri co se tyce faktu k tomu nejslabsimu - jednou jsem se tu s nekym o tetanu bavila - zkuste si to dohledat a porovnat informace z odkazovanych clanku s jeho "znalostmi".

OSCURO: Stejne jako ULILIA by mne zajimalo o jake pravni norme to mluvis.
    ULILIA: Obecne - Lekar ma povinnost pacienta pravdive a dostatcne innformovat o lecbnem postupu a pacient s nim ma vyjadrit souhlas, jinak lekar nema pravo lecebny postup aplikovat. V pripade ockovani - lekar tedy (mozna) teoreticky nepotrebuje podepsany informavany nesouhlas, ale potrebuje dukaz o tom, ze rodicum podal vycerpavajici informace a ze si overil, ze je chapou. V praxi by tedy asi bylo vyhovujici, kdyby jim prokazatelne predal nejake ucelene informace v pisemne podobe a prokazatelne overil to, ze to rodice pochopili. Tezko si ale predstavit, ze by takovy rodice pak odmitali ockovani....
    OSCURO: Problem je v tom, ze v pravnim state o tom, jak vykladat zakon nerozhoduji pravni oddeleni, ale soudy. Kdyz si prectes nalez ustavniho soudu v pripade IK (jejiz pripad byl pravnimu oddeleni podolske porodnice i pravnimu oddeleni ministerstva absolutne jasny), tak si dovolim tvrdit, ze by i jakztak inteligentne vyjadreny informovany nesouhlas byl shledan jako dostatecny. Jen dany lekar v pripade sporu jaksi riskuje perzekuci po dobu nekolika let na pude lekarske spolecnosti diky jejim zarucene bezchybnym pravnim nazorum. Cim by se po tu dobu takovy lekar soudy tahany zivil, tezko rict.
    Mimochodem. Momentalne jsem o jednom relativne zajimavem pripadu neockovani a soudniho sporu mezi neockujicimi a lekarkou v Cechach informovana a vypada to, ze to doputuje mnohem vys. Takze jestli budou rozsudky soudy verejne dostupne, tak vam to sem hodim. Ale predpokladam pri rychlosti soudni prace v CR, ze driv nez za rok to nebude...
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    KATIA: no to bylo ještě než jsem si o tetanu našla víc. přišel mi jedinej smysluplnej s tím, že máme chalupu na místě kde žilo spousta hospodářskejch zvířat a není to tam uplně bezpečný. Každopádně to bylo jediný co i teď po roce zvažujem - ale tak za rok. Tyhle informace všechny vim a proto si taky nemyslim, že by to bylo extra nutný protože u dítěte nejde pořádná rána přehlídnout.
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    LAMIA: ještě abych doplnila: že prý není žádná zahraniční tetanová vakcína pro mimča registrovaná v ČR což je podmínka. Ale myslím, že moje doktorka nemá uplně správný informace. Nakonec jsme to stejně posunuli i s tetanovkou, tak jsme po tom nepátrali dál.
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    MIKA: bohužel my taky chtěli jen tetanus a pro malé děti neexistuje prý možnost bez záškrtu ... ale v rozaliu mi tvrdili že to není pravda tak nevím:(
    MISON
    MISON --- ---
    MIKA: Proc jste hexavakcinu zavrhli ? Proc ses na vazkach a proc bys to radsi ozelela ? Homeopatie neockuje, ta funguje uplne jinak. Jak to myslis vakciny ze zahranici ? A jak si myslela "stacil by mi tetanus" ?
    MIKA
    MIKA --- ---
    dcera 2 roky 2 mesice, prozatim neockovana... dala jsem odklad do 2 roku, ted nas doktorka povolala k ockovani, ja jsem hodne na vazkach a musim priznat, ze bych tu vec naprosto ozelela..., hexu jsme zavrhli, chci neco "setrnejsiho" kdyz uz, co ten pediacel? co nejake homeopaticke ockovani? co vakciny ze zahranici (stacil by mi tetanus)... ??? dik
    MISON
    MISON --- ---
    WAMP_ELF: Sedis za pocitacem a pijes u toho pivo s kofolou. Vzpamatuj se ;)
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    Tak co super ta civilizace ne?
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    ULILIA: Hlavne-kde neni zalobce, neni soudce. Takze se jde vzdy snad rozumne dohodnout o uprave kalendare.
    ULILIA
    ULILIA --- ---
    MISON: OSCURO: Dobre, vdaka za namet na premyslanie. Preberiem to pri najblizsej preventivke s nasou pediatrickou, som zvedava, ako to vidi ona (ma v evidencii viacero rodicov, ktori neockuju podla standardneho kalendara, pripadne neockuju vobec).
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    WAMP_ELF: Asi me tez nyx skodi. Vetsinou nepotkavam hulvatske burany s nastartovanou pesti a mozkem trpicim akutni nedokrevnosti, co nejsou schopni udrzet myslenku, ale resi vsechno kolem, obzvlaste ve chvili, kdy jim dojde argument. Pusti uz sem vazne asi kazdeho.
    Nebudu te uz tedy zdrzovat od orby, kydani hnoje, cteni intelektualnich autoru typu Elekove ci jine zavazne dusevni cinnosti. A jelikoz je me fetisizace cestiny u zadele, tak me tim tez neurazis, nabodenicka se bohuzel z pocitacu s cizozemskou klavesnici pisou dost blbe.

MISON: Dale posta, at to tu nespamujem.
    MISON
    MISON --- ---
    WAMP_ELF: Taky se mej :) diky za odborny prispevky na urovni vesnickej baliku !
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    MISON:
    OSCURO: ano asi jsem primitivní omezenec protože vždycky když slyším rétoriku - já nic já muzikant, mám chuť řečníkovy rozbít držku. Nicméně máš pravdu v tom že mi nyx škodí, mám totiž na práci důležitější věci než vést tu řeči s povýšeneckou samozvanou hlásnou troubou vědy.
    (příspěvky si po sobě většinou čtu, to že občas přehodím slovo je to kvůli tomu že mezitím dělám víc činností ale aspoň mi náš jazyk stojí za to, abych psal s diakritikou, ).
    Tak se tu mějte vy měšťácký nýmandi.
    MISON
    MISON --- ---
    OSCURO: Stromerovou ? O co jde ?
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    ULILIA: Opravdu je to tak, v CR podepises informovany souhlas a i pres to se jde vykroutit tim, ze clovek nebyl dostatecne ci adekvatne informovan, ci podepsal v akutnim stresu. (viz. napr. pripad umrti pri domacim porodu. Stromerovou upekli presne na tomhle a ne zadni zli lekari, ale ta rodina).

WAMP_ELF: Urazky urazky... Stale jen dokazujes bud svou omezenost, nebo mozna jsi jen rebel bez priciny, a jsi proti vsemu kolem protoze "system je spatny...Aaaano."
    Timto koncim s reakci na tebe. Doporucuji uklidnujici nekolikamesicni pobyt v centralni Africe, jiznim Sudanu ci pralesich jizni Ameriky. Pokud mas potomstvo, doprej mu nadheru a krasu roussouovsky neznicene prirody a divoskesko zivota bez zasahu te zle mediciny a farmakoncernu. Uzij si, jake to je videt dite, co ti umira na tetanus za plneho vedomi v desivych bolestech, jenom proto ze saman veri ze novorozenci je nejlepe na luzku z kravskeho trusu. Pote mozna pochopis co se tady v euroatlanticke spolecnosti jen diky racionalite, vede a zaslapani nabozenskych hysterii podarilo vybudovat za zazrak. Neni to raj a je tu neuveritelne moc spatneho, ale proti tomu co by mohlo byt (a s timhle pristupem co mas ty brzy bude) si jeste zkusim uzivat ten zbytek luxusu evropske civilizace a mediciny.

Ze to chce dobry dozor nad bezpecnostni ockovani a mediciny vubec, v tom se shodnem. Ze do mediciny pronikaji ekonomicke vlivy, to je jasne. Ale bojovat proti slendrianu a tomu aby se za medicinou neschovaval byznis nejde prece tim, ze budem podporovat a vyhledavat slendrian jeste vetsi, jen "alternativni" (napr. duo byznismenek Elekova/Strunecka)
    MISON
    MISON --- ---
    ULILIA: Kdyz pediatr podepise s rodicema informovanej souhlas, ze ockovani nechteji a dite pak zemre na zaskrt a rodice se rozhodnou pediatra zalovat, ze je dostatecne neinformoval, existuje zde velmi realna moznost, ze toho pediatra odsoudej. V takovy my zijeme zemi. Je to absurdni, ale je to tak ;)
    MISON
    MISON --- ---
    WAMP_ELF: bud se budeme bavit o ockovani obecne anebo se budeme bavit o ockovani proti rotavirum obecne nebo se budeme bavit o konkretnim farmakologickym preparatu .. vyber si ;) Jsou to vsechno 3 naprosto odlisny diskuse. A znova te vybizim k tomu, aby ses uklidnil ;) Precetl sis nekdy po sobe neco ? Budes nam tady nadavat a pouzivat sprosty slova ? Dobra argumentace - tleskam ti. S pralesem sem se evidentne neposral. Je videt, ze by ti prospel. V moderni spolecnosti se ti zjevne nelibi. Dokonce i ten NYX ti nedela dobre.
    ULILIA
    ULILIA --- ---
    OSCURO:
    MISON: Zaujimave. Takze pediater ma zo zakona povinnost vykonat povinne ockovania (idealne vakcinami a v terminoch, ktore su dane konkretnou vyhlaskou), ale pokial sa rodic rozhodne, ze ich dietatu dat nechce a pediatrovi toto rozhodnutie pisomne potvrdi, tak pediater je napriek tomu zodpovedny za to, ze ockovanie nevykonal? To znie dost zvlastne.

Este ma k tomu napada - nekryje ten papier lekara napr. pred hygienou, ktora vykonavanie pov. ockovani kontroluje?

A len pre info, ktory zakon OSCURO: si mal prosim na mysli? Zakon o ochrane verej. zdravi? Dik.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    KOTENCE: a co chceš dělat v případě, že kauzální léčba neexistuje? Nechat nemocného trpět, dkyž lze alespoň zmírnit/odstranit symptomy?
    A RS není dědičná, když už jsme u toho.
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    OSCURO: Vytáčet mě se z čeho? Nátlakově jak?
    Přestaň se už ohánět tou racionalitou jako slepej hůlkou, protože na lidský společnosti není racionálního ale vůbec ale vůbec nic.
    Víš mě taky stačilo pár příspěvků abych si o tobě udělal obrázek ty fundovanej experte, dopředu ti říkám že už se ani ale nemusíš namáhat, než si stihnul pochopit ty dva řádky co jsem tu napsal tak tady arcivakcinář
    MISON: my vysvětlil o čem jsi mluvil.

MISON: Vyste v jádru fakt všichni stejně sebestředný tupci- kdes mě viděl abych někoho vybízel ke klidu???
    K tý moderní společnosti- jak se vůbec opovažuješ to sem zatáhnout, uvědom si laskavě o čem mluvíš, jestli je pro tebe očkování proti rotavirům výhoda moderní společnosti tak je mě líto tebe. Mimochodem s tím pralesem jsi se fakt už posral ne, vždyť bych se tam musel pořád bát kdy mi tam přijedou moderní výhody značky caterpillar, přivezou cocacolu a hiv. to jsem si myslel že jsem tady já ten drzej fracek.

Tahle diskuze víceméně nemá smyl protože poslouchat doktory jak tu bračí ve strachu před nátlakovejma skupinama, chtěj "doma-rodky, neočkovače" postavit mimo zákon a pokud možno vyhostit ze státu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam