• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IORETHOčkování - pro a proti
    Tento klub je určen k diskusi o očkování a také jako rozcestník důležitých informací.
    Diskuse by měla být podložena fakty, evidence based.
    Silné názory musí být odzdrojovány.

V současné době by měl také pomoci zorientovat se v problematice očkování proti covid-19.

Za šíření dezinformací a osobní útoky následuje RO, po recidivě banán.

rozbalit záhlaví
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    ALI_EN: Kam to povede? Ja doufam k uni-vakcine. Zadne smrtelne a devastujici infekcni choroby.
    A kdyz to pujde dobre, eradikaci - jako u nestovice (nebyt ruznych blbych nahod valek a antivakci-hysterie mohlo byt uz i polio)

Nebo je tu snad nekdo kdo by i treba pri 1% risku ze budu mit treba parezu leve ruky nesel do vakciny co mu zajisti dozivotni ochranu proti vsem infekcim? ( a to ockovani nyni maji ty rizika v radech desetin promile)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ALI_EN: na názor má právo každý, ovšem ne každý názor je správný (tj. je v souladu s vědeckými poznatky).
    ALI_EN: černý kašel probíhá u očkovaných zpravidla mnohem mírněji.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ALI_EN: u černýho kašle je zrovna kolektivní imunita klíčová. Očkování není zdaleka 100% a čím více se sníží počet dětí, které se jím nakazí, tím spíš se nebude šířit na ty, jimž očkování nevytvořilo dostatečnou imunitu.
    V rodině jsme to měli, 2 batolata, jeden 4 letý, já v 11 spíš ne nebo velmi slabě a ještě pár dětí ze sousedství. Jak to chytlo první z vnoučat, nakazili jsme všichni okamžitě naráz ještě dřív, než s prvním přišli od doktora s diagnózou. Díky, nechci.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    TAPINA: se jim (pokud jde o zdravotnictvi) sveruju z jinejch duvodu, a mam to s takovym tim, ze proste musim, ze oni jsou ti odbornici, a doufam. Vesmes je to pak padesat na padesat, kdy lituju a kdy ne. S tim ockovanim je to stejne.

ECLECTICA: No nerozumim tvy zarputily snaze se neco tim tvym stylem snazit vysvetlit nekomu, kdo ma trochu jinej nazor, z cehoz si vykladas, ze dotycny necemu nerozumi.

Ockovat proti nesmrtelnym nemocem by mela byt vvolba, ne povinnost. Takhle to chapu ja. Nejaka kolektivni ochrana je hezka vec a proto souhlasim s nejakym tim ockovanim, coz uz pisu pro slepy po asi ctvrty. Nechci si predstavovat, kam az to muze dojit snaha chranit vsechny za kazdou cenu, pokud na to existuje vakcina. A ted mi k tomu kamaradka vypravi, jak naockovany decka chytaj cernej kasel.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    EDERA: které to jsou? Napadá mě jen tetanus. Tam vidím obří benefit i pro stát v očkování všech a minimální rizika z očkování. (Neútočím, zajímá mě to.)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: OT to bys nevěřila, co všechno lidi vymyslí ve stavebnictví! Jenž etam jim úřad bez odborné bunážky nedá tu povolovací a basta.

Ale to je je přesně důvod, proč se spoléhám na radu odborníků, i kdyby to nevymysleli na 100% a i kdyby to nemysleli úplně čestně. Vím, že nic nevím. Jsem studovaná na tolik, že vidím, jak složitá medicína a farmacie je, že ani všechny nemoci, které teoreticky hrozí atd.

(Tuhle jedna alternativka nechtěla používat kypřící prášek, protože je v něm hydrogenuhličitan sodný. Místo něj radši vezme jedlou sodu. A takoví lidé chtějí rozhodovat o očkování sebe a svých dětí?)
    EDERA
    EDERA --- ---
    ECLECTICA: Znovu - v očkování jsou i nemoci z člověka na člověka nepřenosné. Jak v tomhle případě moje očkování ochrání někoho, kdo očkován být nemůže?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ALI_EN: Jenže v životě musíš v hodně věcem prostě někomu věřit, pokud nejsi schopna na špičkové úrovni vystudovat všechny obory. A kupodivu to lidem dělá problémy hlavně v tom zdravotnictví a ne třeba ve stavebnictví.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ALI_EN: ta Eleková byla použita jako pars pro toto.
    Co se táče toho ohrožování a škodění: je známo, že v populacích s nízkou/žádnu proočkovaností je incidence onemocnění, proti kterým se očkuje, významně vyšší. Tím pádem je vyšší i riziko, že se nakazí někdo, kdo se sám očkováním chránit nemůže. Čemu na tom stále nerozumíš?
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    ECLECTICA: trochu spatna domnenka, Elekovou jsem vzivote necetla ani neslysela ci jakym zpusobem jaka moudra roznasi.
    WITTGENSTEIN: tohle je oblibena veticka. Dost populisticka. Ty a tvoje deti treba mate i to ockovani na chripku, pocitam, abyste pripadne neohrozovali na svobode, nedejboze na zivote lidi, co by chripku nemuseli rozchodit. To chvalim, tuhle starost. Ja uprimne na ty vete nerozumim skoro nicemu. A vseobecne pocitam, ze se podle ty vety ti, co ji tak rozumi, ridi i v kazdodenim zivote. Jeste by me zajimala definice toho, kdy ohrozuje, nebo skodis ostatnim. Podle koho a ceho se nastavuje meritko. Ale klidne mi to vysvetli.

Jak jsem psala, my svy dite naockovat nechame, protoze to nepovaazuju za nejakej supervymysl a zbytecnost od zacatku do konce, ale jen zcasti. Ted budeme vybirat, cim naockujeme. Priusnice fakt ne. Napriklad tu hep B taky u novorozenat taky nechapu. Na druhou stranu, nevimjak detska vakcina, ale dospeli ji uz mivaji po trech davkach na cely zivot, ne jako driv na deset let, jak tu zaznelo. A pokud to nekomu nevadi, at si tim dite naockuje, kdyz pak bude mit lepsi spani.

Nam se ta hep B hodi z jinyho duvodu, z Cech spis driv nez pozdeji po porodu zase zmizime a do ty nasi destinace bysme hep stejne ockovali, takze nam se zrovna tohle hodi.

TAPINA: pod to bych se klidne podepsala, ale nejsem prave schopna stoprocentne verit onem kvalifikovanejm, kteri byli vybrani nebo se nekde ocitli kdovijak, jejich vyberu a podobne.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ECLECTICA: Já si to selektuju. Homeopatikům nevěnuju pozornost, Elekovou vypouštím, Vavrečku beru jako zajímavý úhel pohledu a zdroj k zamyšlení. Znám ho osobně roky, vím, že neplácá jen tak pro nic za nic a nepodloženě.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Vitalia přišla například s tím skandálním odhalením, že prášky do pečiva obsahují dvě soli kyselin, které najdete i v hasicích přístrojích či hnojivech.

I kdyby náhodou čerpali z relevantních zdrojů, jsou schopní omáčkou okolo informace zcela přetočit. A taky pochybuji, že dokáží posoudit důvěryhodnost zdrojů, které používají.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    EDERA: vitaliu nepovažuju za příliš důvěryhodný zdroj. Už třeba jen proto, že propaguje homeopatika, dává prostor Elekové, a ppravdě, Vavrečka, který se snad medicíně ani nevěnuje (jestli se nemýlím), taky žádným expertem na očkování není.
    EDERA
    EDERA --- ---
    TAPINA: Když já právě při vědomí toho, jakým způsobem probíhá rozhodování o jakékoliv veřejné zakázce, nedokážu věřit tomu, že kvalifikovaný předvýběr proběhl podle kritérií, která jsou jen v zájmu našeho zdraví. A nedokážu ani věřit tomu, že ten předvýběr dělaly ty správné kapacity.
    EDERA
    EDERA --- ---
    WITTGENSTEIN: A u čeho končí moje svoboda v případě očkování proti chorobám z člověka na člověka nepřenosných?

Bůh ví, že nejsem odmítač očkování, moje děti mají všechna povinná očkování a ještě i něco k tomu navíc. Ale podle mě fakt stojí trochu víc za zamyšlení, co a kdy očkovat a co z toho je fakt nezbytně nutné jako povinné hned u kojence.

Na nástěnce odkaz není, ale doporučuju k přečtení sérii článků MUDr. Vavrečky.
    Seriál Kauza očkování - humánní medicína, nebo byznys? - Vitalia.cz
    http://www.vitalia.cz/serialy/kauza-ockovani-humanni-medicina-nebo-byznys/#ic=serial-box&icc=more
    Zrovna třeba to o kolektivní imunitě: http://www.vitalia.cz/clanky/18-kauza-ockovani-kolektivni-imunita/
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    TAPINA: a co naplat, obzory každého z nás jsou omezené, neb není v lidských silách vědět vše. V dnešní době je nicméně důležité především orientovat se ve zdrojích informací a dokázat posoudit jejich důvěryhodnost. A co naplat, například ženskou, která se dodnes ohání už roky vyvrácenou studií, prostě za autoritu považovat nelze.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: ba, ba. Někdy mám té série voleb každý den plné zuby.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Můj životní styl je momentálně takový, že naprosto vše, co dělám a jak to budu dělat, je na mé vlastní volbě - včetně odpovědnosti za následky. Právě proto dovedu ocenit, že alespoň v některých složitějších otázkách za mě někdo kvalifikovaný provedl předvýběr a dovedu ocenit i tu povinnost, která eliminuje samostatné myšlení lidu. Protože jakkoli dokáže být jednotlivý člověk inteligentní a rozumný, lid je vesměs vždycky idiot.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    YEETKA: to je dost mylná dedukce. možnost volby máš, otázka je, nakolik je ta, ke které se přikláníš, rozumná.
    A domnívám se, že rozumnější je věřit imunologům, hygienikům a epidemiologům, než praktičce Elekové, která si ze svého tažení proti vakcinaci (a jak překvapivě, také z homeopatie) udělala byznys.
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    ZEGA: někteří lidi žijí ve světě, kde asi nejsou žádné možnosti, proto nemá moc smysl jim cokoliv vyvracet:D
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    TAPINA: To je tím, že většina takových lidí už něco podobného řešila, kdežto se smrtelnou nebo opravdu vážnou infekční nemocí se drtivá většina z nich ještě nesetkala (no mimo jiné také díky očkování).
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Když vidím ten boj za práva na svobodné rozhodování, tak nechápu jednu věc. Proč se ještě nikdy, ani jednou, ani na nejpitomějším fóru na internetu neobjevila touha po zrušení povinného ručení a převedení na dobrovolné pojištění? Je drahé, lidi, kteří jezdí málo, mají malou šanci, že někoho nabourají, každý se může pojistit dobrovolně a na povinném si pojišťovny jenom mastí kapsy!
    Je to smutné, že představa, že jim někdo nepojištěný naboří auto a oni z něj budou náklady náklady pracně samostatně páčit, odradí lidi spolehlivěji, než představa smrtelné nemoci.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    PTACOPYSK: Klasický problém černého pasažéra.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam