• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IORETHOčkování - pro a proti
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    LAMIA: 1) Cetlas vubec ten navrh zakona? nebo mas jen informace, co tam bylo? Ja ano. Bylo tam jasne napsano, ze se to omozeni vztahuje na detse skupiny, ktere maji vic jak 12 deti. A bylo uplne jedno, jak to provozovatel nazve. Podle toho navrhu slo hlavne o to, aby takhle velke skupiny splnovali nejake hygienicke normy. Aby nekteri vykukove neprejmenovavali materske skolky na hlidaci koutky. Ale antivax zacal rvat, jak je to likvidacni, co je v navrhu za hruzy a lidi mu uverili, aniz by si navrh precetli. Jestli doslo v narhu zakona ke zmene, kde vypadlo tech 12 a zaroven tam je explicitne napsano, ze to neplati pro hlidani v domcnostech, tak doslo fakticky k velkemu zprisneni. Ale kdyz to antivax tak chtel. Kdo chce kam...
    2) Ja vnimam kolektivni imunitu presne v souladu s pozorovanim. To ze antivax (a nekteri tzv. provax typu Cabrnochova) roznasi o kolektivni imunite lzi a ignoruje fakta, neni muj problem.
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    ATLAS:
    ad 1. to teda nevím jak myslíš - vždyť teď udělali kvůli lobby pro změnu té novely, že je represivní, zmizel naštěstí zákaz péče o děti do 3 let doma což byl záměr, ale zůstaly jak hlídací koutky (kde určitě může být míň než 12 dětí) i na mateřský kluby (to samé). (Možná jsem to jen nepochopila)

K tvému názoru na mateřské centra to je velice subjektivní názor, nebudu komentovat.
    2. to je debata už jen o tom jak vnímáš kolektivní imunitu atd. Zas žádná fakta o chybách v petici.
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    ATLAS: Mluvily jsme o varicelle. Což jak koukám jsou neštovice plané. Zmínila se o tom, když nám nabízela priorix s tím, že na priorix tetra je v současnosti zákaz. Pak mi ukazovala ten papír. Kdybys o tom něco vyzvěděla, tak sem s tím :)
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    LAMIA: vsim
    Petice proti represivnímu přístupu státu v otázce očkování | e-petice.cz
    http://e-petice.cz/petitions/petice-proti-represivnimu-pristupu-statu-v-otazce-ockovani.html
  • V České republice jsou nařizována očkování proti 9 nemocem. Dosud za nesplnění této povinnosti hrozila rodičům pokuta a dítě nesmělo do mateřské školy. Nedávno se zákaz rozšířil i na dětské skupiny a podle předkládaného návrhu se má vztahovat už i na služby jako je hlídací koutek, mateřské centrum nebo dokonce péče soukromé chůvy.
  • Proc je ta informace ztoho navrhu zakona prekroucena? Ten prece jasne mluvi o tom, ze se ma to ma vztahovat na skupiny vetsi nez 12 deti. Obavam se, ze prave diky takovemuto prekrouceni nakonec dojde k vetsimu omezeni, nez navrh zakona predklada - reditele soukromych materskych skolek si zafixuji, ze maji povinnost mit prijate jen radne oockovane deti i v pripade, ze maji ve tride pouze 8-10 deti. A ty materske centra. V jednom jsem delala. neockovaci, kteri se tam zacli srocovat brzy defacto vyhnali normalni populaci. Prave pro MC je takovehle narizeni na miste. Prave to by melo byt misto, kam muze mam prijit se svymi dosud nenaockovanymi detmi. Nemuze. Diky neockovacum, kteri maji pocit, ze maji pravo se srocovat na mistech primarne urcenych pro mimina.
  • Pokud mateřská škola nebo provozovatel dětského koutku přijme byť jen částečně neočkované dítě, bude jim přímo za toto jednání hrozit pokuta až do výše 500.000 Kč.
  • Presne je to pokuta ve vysi 0-500 tisic. Ucel zakona je prece jasny - aby deti v MS meli narok na ochranu ockovanim i v pripade, ze maji trvalou kontraindikaci. Predstav si, ze reditel prijme 10 neockovacu a jedno dite s trvalou kontraindikaci. Nebo dite, ktere ani po nekolika davkach vakciny si nevytvorilo dostatecne mnozstvi protilatek. Diky sve imunodeficienci. Kazde ockovani bylo delane v nemocnici, rodice kvuli tomu slozite resili hlidani ostatnich sourozencu, vzdy byli i nezadouci ucinky, ktere se zvladali diky pobytu v nemocnici. Ma pravo chodit do skolky? Ma tohle dite pravo na to, aby bylo pouze mezi ockovanymi? Podle mne ano. A rediteli MS, ktery tohle jeho pravo porusi bych tu pokutu klidne naparila.

A muzu pokracovat vetu po vete. Blbost na blbost, nereflektujici skutecnost, bez fakticke znalosti problemu.

Ad tvoje Vidím hlavní problém v doktorské mentalitě, kdy vykročit z řady v ČR znamená profesní smrt. Ja myslim, ze se spis boji, ze by mohli zpusobit vic skody nez uzitku. Treba Prymula byl jednoznacnym zastancem dobrovolneho ockovani. Od chvile, kdy v CR nastoupilo antivax s roznasenim scestnych nazoru, rychle vycouval.
    MORGAN: No, a jak se tedy to onemocneni spanelsky jmenovalo? Popr o cem jste se bavili anglicky? Ja totiz mam pocit, ze jsem slysela ze v nejake state opravdu zakazali ockovat opravdove nestovice. Vim, ze jsem si chtela zjistit, jestli tam do te doby aspon byla dostupna nejaka vakcina, nebo co ten zakaz vyvolalo, ale uplne jsem to vytesnila.
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    EDERA: Bylo to ve španělštině. Bavily jsme se o tom anglicky.
    EDERA
    EDERA --- ---
    MORGAN: A v jakém jazyce to bylo? Ve španělštině to nemá úplně zaměnitelné označení.
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    ATLAS: Nemám ten papír u sebe, jen jsem ho viděla u doktorky, takže přesně už nevím. Nicméně byla to jedna stránka, poměrně krátké sdělení, že od začátku roku 2015 platí zákaz očkovat neštovice (nevím jestli pravé nebo plané) jakoukoliv vakcínou. Takže ani dovezenou odjinud. Ona se tomu právě dost divila, že podobný nařízení ještě neviděla. O důvodech ani slovo, ani o tom, že by to mělo být jen dočasný.
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    ATLAS: Čím ti ta petice přijde přihlouplá? Je obecná /to petice bývají/ ale jasná a aktuální dle mne.

No a to, že žaloby nemůžou být odborně pořádně udělané - je to tím, že žádný odborník s tím prostě nepomůže. Věnuju se dobrovolnosti v očkování opravdu intenzivně dlouhou dobu a ač jsem potkala hodně lékařů kteří zašeptali do ouška, že vědi, že je to celé blbě nastavené, prolobbované a represivní, nepotkala jsem nikoho kdo by s takovou žalobou pomohl či se jen veřejně za problematiku postavil. Vidím hlavní problém v doktorské mentalitě, kdy vykročit z řady v ČR znamená profesní smrt.
    (Abych negeneralizovala - Petráš se nebojí ač "proočkovač" stát za svým názorem, který jde proti proudu, ale toho zas sejmou, že je jen RNDr. a žádná "kapacita".)
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    DUFFKA: a jeste jeden drb o pediacelu primo ze sanofi. Maji nejaky problem s vyrobou (oficialni suskanda je ze s vyrobou pertusove slozky - minimalne se to smi rikat :-) ) takze budou mit vypadek v sarzi. Momentalni sarzi konci expirace v cervenci, a dalsi sarze bude az zacatkem roku 2016. Takze ockovani mozne je, ale musi se koupit obe vakciny pro zakladni ockovani dopredu , naockovat obe do konce cervence a doockovat az zase vyroba bude.
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    Uvodem Hemofilus influenze ma na svem povrchu sacharidove pouzdro, takze pokud proti nemu ma byt clovek imunni - mit protilatky - pomoci ockovani, musime mu do tela vpravit antigen, ktery tu tvorbu protilatek vyvola. "Sacharidovy" antigen ale u malych deti nema schopnost vyvolat tvorbu protilatek, proto se na nej konjuguje diftericky anatoxin. Tyhle vakciny jsou tedy na miru vytvorene malym detem. Ockovani starsich a dospelych stejnymi vakcinami je osidne, v kazdem pripade vyvolaa jinou odezvu, nez u malych deti. Po prvnim roce zivota se nedoporucuje preockovavani, po patem roce se zpravidla ani neockuje.
    Ale upozornuji na to, ze jsem nikdy moc studie na tema ockovani konjugovanymi vakcinami starsich deti necetla. Mam vuci tomuto ockovani urcite predsudky.
    V kazdem pripade je podle mne velkou chybou ze cesky ockovaci kalendar neresi ockovani deti, ktere nejsou ockovany od narozeni podle ceskeho ockovaciho kalendare. ATLAS: Tady ten ockovaci kalendar z Kanady http://www.phac-aspc.gc.ca/publicat/cig-gci/p01-12-eng.php#tab2
    Tabulka dve se tyka deti do 7 let, ktere nebyli ockovany (a ve vysvetlivkach jeste ruzruznene pro ruzne vekove kateorie). Mne se tam nelibi ockovani starsich deti konjugovanou pneumokokovou vakcinou. Na trhu je nekojugovana, pouzitelna pro deti od 2 let. Ale opet - neznam zadne studie, co je vyhodnejsi. Jen se mi nechce verit, ze je to konjugat. A neznam duvod, proc tedy je v ockovacim kalendari.
    MIKA: podle mne nejvyhodnejsi
    1 de-te-pe-polio- Hib - (HepB) plus nekdy MMR
    2 de -te -pe -polio- (HepB) - po dvou mesicich
    3 de -te -pe -polio- (HepB) - po cca pul roce
    casem druhou davku MMR
    KRISTY: jednu zalobu znam, dostala se k ustavnimu soudu a byla tak mizerne napsana, ze ji soud shodil ze stolu. Problem je ze se te problematice v cechach venuji lide typu Zuzana C a ty kvakaji odborne o ockovani takove kraviny, ze nemaji sanci napsat zalobu, kterou odbornici nestrhaji jako absolutni blbost. Navic oni o odborne nazory ani nestoji a sve nazory opiraji o exoty jako je ... Zrovna tak Rozalio. Ta silene prihloupla petice, kterou sepsali, ani komentovat netreba.
    MYS_USATA:
    Ockovat 4 davku pediacelu je vzhledem k obsahu HI uplna blbost. IMHO. Nevim, proc to prijde tve pediatricce jako dobry napad. Nehlede na to, ze je to absoltne zbytecne.
    Priorix obecne nejdrive po sesti tydnech, kdyz neco hrozi (vyskyt epidemie, hodne masivni). Urcite ne kvuli skolce. To tak po 3 mesicich.
    Jestli vymenit lekarku ti neporadim, muze byt v jinych ohledech uzasna, ale tohle s tebou bud chtela manipulovat (nasadi "prisna" pravidla a pak z nich slevi a bude hodna...) nebo tomu vubec nerozumi. Ale nemohu si pomoc, to ze se HI po druhem roce zivota nepreockovava je snad i v pribalovem letaku.
    Test na protilatky si klidne zaplat, zjisti si v jake tvoji nejblizsi laboratori ho delaji a za kolik a dojdi si tam sama. Lekarce muzes normalne jen donest papir. Ale v tvem pripade bych kontaktovala ockovaci centrum, protoze tva lekarka mi prijde k ockovani nezpusobila.
    MORGAN: A co presne na tom papire je? Mne napada, jestli po letech nezakazali ockovat proti nestovicim. Tedy proti skutecnym nestovicim, ne planatum.
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    MIKA: Mně z toho celého vychází jako alternativa k 3krát Pediacel tohle: buď 1x Pediacel a 2x Infanrix (DTP) + Imovax Polio. Nebo 2x Pediacel a 1x Infanrix (DTP) + Imovax Polio. A ještě 1 dávka MMR.
    Jinak fakt nevím. Některé další vakcíny, které by bylo možné použít, se do ČR nedovážejí.
    KRISTY
    KRISTY --- ---
    Achjo..doufam ze nekdo, komu nevezmou letos dite do skolky kvuli ockovani, poda zalobu na stat a nekam se to pohne, tohle je vazne hnus co se tady deje
    MIKA
    MIKA --- ---
    dite 3,5 let - neockovane... dohoda s doktorkou OK, skolka soukroma - Ok, diky "supr" zakonodarcum, jsme prinuceni nakonec dite ockovat kvuli skolce (boji se rizika a problemu), v budoucnu i kvuli skole... byl by tady nejaky navrh "nejmensiho zla" v ramci ockovani???... hexu odmitam, pediacel taky nenadchl... neco ve smyslu "aby se vlk nazral a koza zustala cela"...??? diky
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    MORGAN: porad tvrdim, ze spis nez o verejny zdravi jde proste o tohle, prachy a politika.

u nas se rado argumentuje napriklad snizenim ockovaci zateze jako duvodem, proc je v hexe hep b... a pritom se ockuje schematem 3+1 misto setrnejsim 2+1. takze je naprosto jasny, ze nikomu o zsdny snizeni zateze nejde, jen si nevidej do vlastni huby a myslej si, ze lidi to jako sezerou
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    EDERA: O nic :) Viděla jsem to to nařízení na papíře, důvody tam nejsou. Pediatrička někde na konferenci zaslechla drb, že se nepohodli politici a jde o jejich účty :)
    EDERA
    EDERA --- ---
    MORGAN: A ten zákaz opírají o co?
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    ORIKA: Schéma mi z toho docela jasně vyplývá jako 2+1. První v 8mi měsících, druhá dva měsíce po první a třetí 7 měsíců po druhé.

Jinak můj osobní postřeh - nedávno jsme se přestěhovali do Španělska a očkování tu není povinné. Pediatrička tudíž nijak netlačí, pouze doporučuje a poskytuje informace. Jaký je to rozdíl! Konečně můžu s někým normálně a bez hysterie mluvit o odložení očkování. Ta úleva, že se můžeme svobodně rozhodnout. A rozhodli jsme se, že očkovat nejspíš budeme, hexu v 2+1 máme z Čech a MMR dáme asi taky, ale asi až po třetím roce. Nebo možná ještě později. Mimochodem tu zrovna čerstvě platí zákaz očkovat neštovice.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MYS_USATA: tak teď už to zní jasněji. Vyměň ji.
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    MYS_USATA: Také hlasuji pro variantu vyměnit lékařku.
    MYS_USATA
    MYS_USATA --- ---
    ORIKA: V pondělí budu volat naší původní pediatričce, jestli by nás nevzala zpět.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam