Uvodem Hemofilus influenze ma na svem povrchu sacharidove pouzdro, takze pokud proti nemu ma byt clovek imunni - mit protilatky - pomoci ockovani, musime mu do tela vpravit antigen, ktery tu tvorbu protilatek vyvola. "Sacharidovy" antigen ale u malych deti nema schopnost vyvolat tvorbu protilatek, proto se na nej konjuguje diftericky anatoxin. Tyhle vakciny jsou tedy na miru vytvorene malym detem. Ockovani starsich a dospelych stejnymi vakcinami je osidne, v kazdem pripade vyvolaa jinou odezvu, nez u malych deti. Po prvnim roce zivota se nedoporucuje preockovavani, po patem roce se zpravidla ani neockuje.
Ale upozornuji na to, ze jsem nikdy moc studie na tema ockovani konjugovanymi vakcinami starsich deti necetla. Mam vuci tomuto ockovani urcite predsudky.
V kazdem pripade je podle mne velkou chybou ze cesky ockovaci kalendar neresi ockovani deti, ktere nejsou ockovany od narozeni podle ceskeho ockovaciho kalendare.
ATLAS: Tady ten ockovaci kalendar z Kanady
http://www.phac-aspc.gc.ca/publicat/cig-gci/p01-12-eng.php#tab2
Tabulka dve se tyka deti do 7 let, ktere nebyli ockovany (a ve vysvetlivkach jeste ruzruznene pro ruzne vekove kateorie). Mne se tam nelibi ockovani starsich deti konjugovanou pneumokokovou vakcinou. Na trhu je nekojugovana, pouzitelna pro deti od 2 let. Ale opet - neznam zadne studie, co je vyhodnejsi. Jen se mi nechce verit, ze je to konjugat. A neznam duvod, proc tedy je v ockovacim kalendari.
MIKA: podle mne nejvyhodnejsi
1 de-te-pe-polio- Hib - (HepB) plus nekdy MMR
2 de -te -pe -polio- (HepB) - po dvou mesicich
3 de -te -pe -polio- (HepB) - po cca pul roce
casem druhou davku MMR
KRISTY: jednu zalobu znam, dostala se k ustavnimu soudu a byla tak mizerne napsana, ze ji soud shodil ze stolu. Problem je ze se te problematice v cechach venuji lide typu Zuzana C a ty kvakaji odborne o ockovani takove kraviny, ze nemaji sanci napsat zalobu, kterou odbornici nestrhaji jako absolutni blbost. Navic oni o odborne nazory ani nestoji a sve nazory opiraji o exoty jako je ... Zrovna tak Rozalio. Ta silene prihloupla petice, kterou sepsali, ani komentovat netreba.
MYS_USATA:
Ockovat 4 davku pediacelu je vzhledem k obsahu HI uplna blbost. IMHO. Nevim, proc to prijde tve pediatricce jako dobry napad. Nehlede na to, ze je to absoltne zbytecne.
Priorix obecne nejdrive po sesti tydnech, kdyz neco hrozi (vyskyt epidemie, hodne masivni). Urcite ne kvuli skolce. To tak po 3 mesicich.
Jestli vymenit lekarku ti neporadim, muze byt v jinych ohledech uzasna, ale tohle s tebou bud chtela manipulovat (nasadi "prisna" pravidla a pak z nich slevi a bude hodna...) nebo tomu vubec nerozumi. Ale nemohu si pomoc, to ze se HI po druhem roce zivota nepreockovava je snad i v pribalovem letaku.
Test na protilatky si klidne zaplat, zjisti si v jake tvoji nejblizsi laboratori ho delaji a za kolik a dojdi si tam sama. Lekarce muzes normalne jen donest papir. Ale v tvem pripade bych kontaktovala ockovaci centrum, protoze tva lekarka mi prijde k ockovani nezpusobila.
MORGAN: A co presne na tom papire je? Mne napada, jestli po letech nezakazali ockovat proti nestovicim. Tedy proti skutecnym nestovicim, ne planatum.