• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IORETHOčkování - pro a proti
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    BALAENA: mladsi by prvni davku nedostal driv jak v lete 2016 kdy mu budou 3 roky, tak uvidime
    SARGO:
    ATLAS:
    diky za odpovedi a info, koukam, ze to sestru prilis nepotesi
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ORIKA: tak ta druhá MMR posunutá na sedm let se doporučuje zavést od 2016.
    ale je otázka, jak legislativní procesy dopadnou a co tam napíšou ohledně rozočkovaných dětí. necháme se překvapit.
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    ORIKA: Deti, ktere chytnou planata pred 8-9 mesicem je zpravidla dostanou jeste jednou, ty ktere je chytnou cca po roce az roce a pul uz maji pravdepodobnost infekce malou (stejnou jako ostatni). Nekteri detsti lekari rikaji, ze pokud se vytvori alespon jedna "hlubsi nestovice" (takova, po ktere zustane na kuzi dulek), tak uz imunita vznikla.
    Podle mne je pravdepodobnost toho, ze by mohlo byt kterekoli z dvojcat imunni, minimalni.
    Dokud maji deti vysoke hladiny materskych protilatek, tak tyto protilatky ze navazou na antigeny viru a vlastni imunitni system na to tedy nereaguje.
    SARGO: To mne prekvapuje. Ciste intuitivne bych spis ockovala co nejdriv, ale samozrejme se EBM mohla dopidit jinych vysledku. Jen bych je tedy chtela videt. A ty studie si precist.
    SARGO
    SARGO --- ---
    ORIKA: Schytali jsme to přesně takhle - mladší mimino chytlo neštovice od staršího - a bylo nám řečeno:
    33% doktorů: ano
    33% doktorů: ne
    33% doktorů: těžko říct :-D
    Ale shodli se v tom - když už jsme v tom fóru o očkování - že další očkování odložit. Začali jsme až po roce věku.
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    ATLAS: mam dotaz - segrin starsi syn (4 roky) donesl nestovice ze skolky..segra ma jeste dvojcata (v te dobe 4 mesice), pricemz holcicka to chytila, chlapecek nemel zadne pupinky ani jine projevy...
    vznikne imunita i pri prodelani v tak nizkem veku (a prubeh mela velmi mirny) ?
    je mozny, ze kdyz nemel chlapecek zadne projevy, tak to fakt nechytl a imunitu mit zatim nebude ?
    dekuju
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    LISTICKA: k tomu HiB se ti vyjadrim zitra.
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    KOCOURMIKES: Pokud dostane v tehotenstvi zena nestovice, ohrozi to plod na zivote, popr se rodi vazne poskozene deti. Velmi nebezpecne jsou i nestovice pro novorozeneta neimunnich matek. Takze muzete znat i pripad, kdy byl porod vyvolan zene, ktera neprodelala nestovice a jeji starsi syn na ne onemocnel, kdyz ona byla ve 25 tydnu tehotenstvi.
    Otazka je, jestli prodelane nestovice zajisti imunitu s vetsi pravdepodobnosti nez ockovani. Nebo co z toho bude dlouhodobejsi. Zatim to vypada, ze imunita vznikla ockovanim deti predpubertalnich (dve davky) je stejna jako imunita vznikla po onemocneni (s tim rozdilem, ze pri ockovani se virus nezapouzdri v gangliich, takze nehrozi tolik pasovy opar, ani to nekomplikuje napr. tehotenstvi udrzovane kortikoidy, pripadne transplantace a podobne radosti). Jsou znamy pripady, kdy nekdo dostal nestovice podruhe. Zpravidla je prubeh docela mirny. (Zatimco bezna primoinfekce v dospelosti je zavaznejsi nez bezne onemocneni v detstvi). Nevim, jestli se uz nekdy stalo, ze by zena dostala nestovice v tehotenstvi, kdyz je v detstvi prodelala. Osobne znam pripad, ze zena (v detsvi nestovice mela) dostala nestovice po druhe, kdyz mela 3 mesice po porodu (pravdepodobne od sve dcery). Mela tak desne prodromalni stadium, ze nechala hlidat toho trimesicniho syna aspon na den tchyni. A nakonec ji ho nechala 10 dnu. Syn to tedy nastesti nechytl. Mel nebo nemel protilatky? Nikdo to nezkoumal. Ona mela vlastni prubeh docela mirny, komlikovany pouze tim, ze se ji zaroven objevil velmi bolestivy pasovy opar.
    V praxi bylo vzdy normalni, ze si deti prodelaly nestovice a pri dalsim vyskytu v populaci se s onemocnenim zase setkaly a mohlo to dost mozna pusobit jako booster. Jenze posledni dobou se cim dal casteji stava ( a to ne az po te, co se zavedlo ockovani, ale je to bezne i u dnesnich padesatniku), ze se dite nesetka s nestovicemi ani jednou (nechytne je), natoz vickrat. Mne prijde asi nejrozumnejsi dite naockovat a nechat si normalne hrat i s pripadne infekcnimi detmi. Popr. udelat v 20 - 25 test.
    Ale moje deti si nestovice prodelaly jeste predtim, nez ockovani vubec bylo registrovane, pricemz v jednom pripade byl prubeh dost hrozny.
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    EDERA:
    LISTICKA: Pravdu díte, mám tu samou zkušenost. Ačkoli je mi používání titulů značně proti srsti a ve většině západní evropy se s tituly v občance člověk akorát zesměšní, u nás jsou občas k nezaplacení.
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    EDERA: Jo, máš pravdu. Kámoška si nechala dát titul(y) do občanky, aby s ní jednali slušně. Projevilo se to pak například i v porodnici. A naopak zase kamarádi lékaři si dali titul všude kvůli úředníkům a policajtům - ti se k nim pak taky chovají výrazně lépe.
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    TRISSIE: to ctu poprve s tema holkama, co na to Atlas ?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    EDERA: mé google-fu ve španěštině není tak dobré, jako v angličtině, takže mi možná uniklo něco podstatného... zásah natvrdo do práv rodičů své dítě nechat očkovat mi ale nepřijde úplně košer. Jakkoli sama tohle očkování dětem dát nehodlám (zvlášť ne holkám, u těch bych opravdu radši, aby si imunitu vybudovaly proděláním nemoci kvůli riziku, že vakcína přestane fungovat v době, kdy budou těhotné).
    EDERA
    EDERA --- ---
    TRISSIE: To ale zní poměrně rozumně, ne?

LISTICKA: Nepíšu to ráda, ale v komunikaci s lékaři mi už x-krát pomohlo, když věděli, jaké mám vzdělání. Ta proměna chování byla občas až nepříjemná. Takže jo, titul si tam piš.
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    No tak fajn, když jsem se zeptala Petráše na možnost dovozu vakcíny Infanrix Polio nebo jestli se dá u staršího dítěte jako třetí dávka použít k přeočkování některý z boosterů, odpověděl mi, že prý to vypadá, že hledám "způsob, jak svému dítěti ublížit". Ach jo. No a s tím, že by konjugované sacharidové vakcíny nebyly vhodné u starších dětí, mě taky poslal kamsi, že jsem "to asi popletla". Kurňa, jak se člověk moc ptá, hnedle je za hysterickou ezoalternativní lesanu. Asi si začnu psát všude titul a za na výpravy za lékaři si budu brát jako doprovod po pravici matku a po levici tetu, abych měla s sebou v týmu lékaře i mikrobiologa.
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    ATLAS: ten rozpis očkovacích dávek, které navrhuješ, to odpovídá asi vakcíně Infanrix IPV + Hib? (první dávka) a pak dvakrát Infanrix Polio (ta se ale do ČR nevozí)? Nemůžu najít jiné v ČR registrované vakcíny.
    Jinak které vakcíny obsahují konjugovanou složku, a které ne? Pokud by nebyly vhodné ty pro menší děti, je možné použít některé z těch, které jsou určeny jen jako boostery? Často jsou schváleny až od 5 let.
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    TRISSIE: No vida, díky za naservírování odkazů. Žijeme u Barcelony, Katalánsko je částečně autonomní, tak nevím, nakolik se tu dodržují španělská rozhodnutí ohledně očkování. Na stránkách toho prvního odkazu je varicela stále součástí katalánského očkovacího kalendáře. Na tom zakazovacím papíře ve španělštině bylo datum letošního ledna.
    Já jsem o očkování neštovic stejně neuvažovala, tak už jsem po tom tolik nepátrala, ale když mi to někdo strčí pod nos, tak to si to ráda přečtu, díky :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MORGAN: jde o rozhodnutí už z loňského roku, oficiálním důvodem je prý obava z toho, že vakcína chrání pouze omezenou dobu a nebude chránit dospělé (kdy je průběh nemoci horší než u malých dětí). Vakcína by měla být dostupná v nemocnicích na indikaci (neprodělání nemoci do 12 let nebo jiná zdravotní patologie).
    Tři regiony (Navarra, Ceuta a Melilla) tohle nařízení dosud ignorovaly (nejste v jednom z nich? Nepovedlo se mi s mojí už poněkud zaprášenou španělštinou dohledat, zda teď nově nedošlo ke změně v těchhle třech regionech).

Pro španělsky mluvící (či translátorem disponující):
    ¿Qué pasa con la vacuna de la varicela? | Comité Asesor de Vacunas
    http://vacunasaep.org/profesionales/que-pasa-con-la-vacuna-de-la-varicela
    Las claves para conseguir vacunar a un niño de la varicela en España – Salud – Noticias, última hora, vídeos y fotos de Salud en lainformacion.com
    http://noticias.lainformacion.com/...unar-a-un-nino-de-la-varicela-en-espana_UV7OQTDDvf7X4sb5t9lcw7/
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    ATLAS: Četla. Já byla i v parlametnu když se ty jednotlivé body přímo projednávaly. Ale zítra k tomu sednu.Nemám teď energii to znovu vyhledávat, ale určitě to nebyl "antivax" (fakt hnusný pojmenovávání, zvlášť když Rozalio třeba není proti očkování) kdo tam ty jednotlivé body řešil.
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    LAMIA: 1) Cetlas vubec ten navrh zakona? nebo mas jen informace, co tam bylo? Ja ano. Bylo tam jasne napsano, ze se to omozeni vztahuje na detse skupiny, ktere maji vic jak 12 deti. A bylo uplne jedno, jak to provozovatel nazve. Podle toho navrhu slo hlavne o to, aby takhle velke skupiny splnovali nejake hygienicke normy. Aby nekteri vykukove neprejmenovavali materske skolky na hlidaci koutky. Ale antivax zacal rvat, jak je to likvidacni, co je v navrhu za hruzy a lidi mu uverili, aniz by si navrh precetli. Jestli doslo v narhu zakona ke zmene, kde vypadlo tech 12 a zaroven tam je explicitne napsano, ze to neplati pro hlidani v domcnostech, tak doslo fakticky k velkemu zprisneni. Ale kdyz to antivax tak chtel. Kdo chce kam...
    2) Ja vnimam kolektivni imunitu presne v souladu s pozorovanim. To ze antivax (a nekteri tzv. provax typu Cabrnochova) roznasi o kolektivni imunite lzi a ignoruje fakta, neni muj problem.
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    ATLAS:
    ad 1. to teda nevím jak myslíš - vždyť teď udělali kvůli lobby pro změnu té novely, že je represivní, zmizel naštěstí zákaz péče o děti do 3 let doma což byl záměr, ale zůstaly jak hlídací koutky (kde určitě může být míň než 12 dětí) i na mateřský kluby (to samé). (Možná jsem to jen nepochopila)

K tvému názoru na mateřské centra to je velice subjektivní názor, nebudu komentovat.
    2. to je debata už jen o tom jak vnímáš kolektivní imunitu atd. Zas žádná fakta o chybách v petici.
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    ATLAS: Mluvily jsme o varicelle. Což jak koukám jsou neštovice plané. Zmínila se o tom, když nám nabízela priorix s tím, že na priorix tetra je v současnosti zákaz. Pak mi ukazovala ten papír. Kdybys o tom něco vyzvěděla, tak sem s tím :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam