LISTICKA:
Par bodu:
1) Ve svem prispevku (
ATLAS) jsem udelala chybu. neni pravda, ze se pri vyrobe vakciny proti HiB na jeho sacharidy konjuguje dneska diftericky anatoxin. Takhle se to vyrabelo kdysi, dneska (pokud vim) tak se pouziva zasadne tetanicky. Sla jsem to opravit, hned jak jsem to dopsala a uvidela jsem to, ale odklikla jsem to i na podruhy blbe a doslo mi to az ted.
2) Pokud je mi znamo, neni na trhu nekojugovana vakcina proti hemofilovi. Z tohoto soudku jsou dostupne jen nekonjugovane vakciny proti pneumokokum.
3) Existuji dva typy vakcin proti trojici Di-Te-Pe (s acelularni pertusi): pediatricka DTaP = difterie, tetanus, (acelularni) pertuse a Tdap = tetanus, redukovana difterie a redukovana (opet acelularni) pertuse. Infanrix polio a quadracel jsou pediatricke vakciny.
3) Standartni ( a vyzkouseny) zpusob plosneho ockovani proti HiB je, ze se ockuji deti mladsi jednoho roku a mezi 1. a 2. rokem zivota dostavaji booster. Oboji spolu s pediatrickou formou Di-Te-Pe. Pokud nejsou do roka ockovany, tak se dava standartne jen jedna davka. Je overeno, ze ani v tomto veku nevadi tuto
jednu davku podat zaroven s ockovanim proti trojici difterie, tetanus, pertuse. Dalsi davka ale neni potreba. A standartne se neockuji deti starsi peti let. Takze standart je pro takhle stare dite napr. 1x pediacel, za 2 mesice napr. quadracel, a ten znova jako booster. A k tomu twinrix. (hepatitida A+B).
4) Ockovani proti hemofilovi se neprovadi jen plosne ale i u ohrozenych starsich osob. Standartne se v takovem pripade neockuje zasadne drive nez za rok po posledni davce. Toto ockovani se poskytuje velmi vyjimecne, neni my znam zadny duvod, proc by normalni dite nebo bezny dospely mel dostat tuto vakcinu. Nevidim duvod, proc tim napr. ockovat zdravotniky nebo pedagogy starajici se o male deti. Neni mi ani znamo, ze by se to nekde delalo.
Takze shrnuto a podtrzeno. Neni mi znam jediny duvod, proc ockovat dite starsi jednoho roku vice nez jednou davkou HiB. Pochybuji, ze tedy byla nekdy delana studie, ktera by analyzovala vysledky testovani, kde by takoveto ockovaci schema bylo pouzito.
LISTICKA Abych ja osobne povazovala nejake ockovani za vhodne, musela bych znat duvod, proc to delat a popr. studii, ktera by to analyzovala. Mozna oboji Petras zna, mozna ma jina kriteria vhodnosti ockovani. Jak jsem psala, ja jsem studie na tohle tema nikdy necetla, prijde mi divne, ze by se delaly, protoze nevidim duvod, proc by se delaly. Ale znovu upozornuji, ze se v tomhle oboru nepohybuji do takove miry, abych mohla zarucit, ze ty studie a duvody neexituji. Navic je potreba vzit v uvahu, ze, jak jsem psala, ma vuci konjugovanym vakcinam pro ockovani starsich deti a beznych dospelych predsudky. Racionalni duvody v tom nehledej.
Mne by urcite neurazilo, kdyby mi nekdo na to, co tady pisu o konjugovanych vakcinach, napsal, ze jsem to asi popletla. (mam tak trochu pocit, ze jsi Petrasovi prezentovala defacto me nazory.) Samozrejme se muzu mylit. A slovnik, ktery pouziva on, pokud si mysli, ze nekdo ma v necem chybu, je mi sympaticky. Muze se mylit i on, ale kdyz ho zadas o radu, tak jak ma odpovedet, kdyz si mysli neco jineho?
Kdybych ja stala pred rozhodnutim, jestli ockovat takto stare dite konjugovanou vakcinou, tak by (doufam, ono s predsudkama se pracuje obecne spatne) mi stacily ty duvody proc to delat a studie, ktere by mi dokazaly, ze navrzene schema je lepsi nez jine. Tedy v tomto pripade - lepsi nez ockovat jen jednou davkou HiB (popr napr. v pripade tech pneumokoku - lepsi nez ockovat nekonjugovanou vakcinou). U toho hemofila je IMHO problematicke se zabyvat vhodnosti konjuovanych & nekonjugovanych vakcin, kdyz se ty nekonjugovane vubec nevyrabi a navic si nedovedu predstavit jejich prakticke vyuziti.