• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IORETHOčkování - pro a proti
    Tento klub je určen k diskusi o očkování a také jako rozcestník důležitých informací.
    Diskuse by měla být podložena fakty, evidence based.
    Silné názory musí být odzdrojovány.

V současné době by měl také pomoci zorientovat se v problematice očkování proti covid-19.

Za šíření dezinformací a osobní útoky následuje RO, po recidivě banán.

rozbalit záhlaví
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    KATIA: tady se obecne pocita, ze vsechny deti chytnou vsechny nemoci a po spalnickach ohluchnou, takze se veri, ze mmr nas spasi a budme vdecni.

v podstate me nebavi tyhle debaty vest dokola, tak to pisu okrajove. spousta veci, ktery ja povazuju za argumenty, mi tady zadnej urputnej zastance typu oscuro nebo eclectika nevyvratili - treba duvod, proc se hexou ockuje 3+1, ptam se tu na to snad posedmy. zadna rozumna odpoved neni. aspon ne takova, ktera by nepodryla duveryhodnost tech, co za ockovacim kalendarem stoji. a samozrejme pokud tady udelali soudruzi chybu, mohli ji udelat i jinde a to by pak clovek musel otevrit oko a to radsi ne.. hlavne ale pri vysvetlovani nepouzivejte svuj rozum, pouzijte rozum tady nasich geniu, co nasi medicine oni to tak maj radi.

svy rozhodnuti podlozeny mam padne, deset let zpravodajsky prace, k tomu pridany vhled ze zakulisi pojistovny v revizi financi i lekaru, kdo chce verit, ze jako pacient je z pohledu statu dulezity, at si veri a dela, co se po nem chce.

mimoto souhlasim s nazorem, ze cim vic ockovani se do lidi napere, tim mensi je pak prirozena imunita a to i z dlouholetyho a generacniho hlediska.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    KATIA: tak ono se vseobecne pocita, ze vsechny deti by dostaly vsechny ty nemoci a proto je vlastne mmr bohudiky ochrani. tohle si nemyslim. pomerne taky souhlasim s tvrzenim, ze cim vic se bezhlave ockuje, tim vic se nici prirozena obranyschopnost organismu. ale fakt nikomu nechci tvrdit, at neockuje, je mi to fost jedno.

jinak o jakych emocich pisu? v podstate me nebavi tyhle debaty vest dokola a tak to fakt neberu zevrubne. spousta veci, ktery ja povazuju za argumenty, mi tady zadnej urputnej zastance typu oscuro nebo eclectika ani na moje opakovany dotazy nevyvratili - treba duvod, proc se hexou ockuje 3+1. zadna rozumna odpoved neni. aspon ne takova, ktera by nepodryla duveryhodnost tech, co za ockovacim kalendarem stoji. hlavne ale pri vysvetlovani nepouzivejte svuj rozum, pouzijte rozum tady nasich statem zastitenych geniu, oni to tak maj radi.

hele ja svy rozhodnuti podlozeny mam padne, deset let zpravodajsky prace mi pohled utribilo, k tomu pridany vhled ze zakulisi pojistovny v revizi financi i lekaru, kdo chce verit, ze jako pacient je z pohledu statu dulezity, at si veri a dela, co se po nem chce.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KATIA: spalničky mohou způsobit poškození sluchu nebo zraku nebo intelektu.
    KATIA
    KATIA --- ---
    ALI_EN: důkazy jsou zdravý selský rozum, prostě mít rozhodnutí něčím podložené. ty píšeš o nějakých emocích, odůvodněném či neodůvodněném strachu.

máme za sebou čerstvě neštovice. žádné drama, ale taky nic zásadně příjemného. blbý je, že s postojem - běžná nemoc, ať si to prodělá - trochu zanikl fakt, který jsem se dočetla až pozdě - že zatímco u nemoci hrozí zapouzdření a pásový opar jako druhotná infekce, u očkování toto není. to, že má po několika měsících stále se léčící pupínky v obličeji, to je fakt kosmetická záležitost... nicméně příště očkuju. a jestli mmr ušetří s velkou pravděpodobností 3x jiné obdobně závažné onemocnění, tak za mě je to docela dobrý deal. nemám důvod svoje dítě zbytečně chránit před nástrahami světa, ale taky ne ho zbytečně vystavovat něčemu, co nemá nějaký zásadní význam samo o sobě.
    TARI
    TARI --- ---
    NEMESISS: chřipka je celkové horečnaté onemocnění, na které se umírá-na španělskou chřipku umřelo hodně lidí...to, co se mezi většinou lidí nazývá chřipkou, je běžné nachlazení...
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    ALI_EN: A tohle je teda taky perla-prave z toho selskeho rozumu a logiky vychazi veda. I ta o medicine. Z ceho asi jineho by lezla prosim te?
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    ALI_EN: Pekna blbost to "vic NU po ockovani nez s nemoci"
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    *mi tam vypadly slova.. oproti tomu ockovani budi... tam melo stat
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    KATIA: dukazy :] na to se proste hodne jede.. hlavne cisla a co nejodbornejsi vyrazy. A zdravej selskej rozum jde uplne stranou. Tak treba spalnicky byly uplne bezna detska nemoc, rodice spis vitali, ze to dite prororodela a vvybuuduje si dlouhodobou imunitu. Oproti budi ve spouste rodicu vetsi hruzu nez prodelani te nemoci. Boji se reakci a pripadnych nasledku - ockovani, ne nemoci. Ja jsem proste presvedcena o tom, ze ty reakce muzou byt horsi, nez sam prubeh nemoci, ktere byvaji vetsinou bez nasledku.
    KATIA
    KATIA --- ---
    ALI_EN: k tomuto podle mě nemáš důkazy: porad ma vic lidi nasledky po ockovani, nez po prodelane nemoci
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    KATIA: taky nejaky smysl v tom vidim, proto se nepocitam mezi uplne odpurce ockovani. Jen se bojim, ze je naduzivany, nebo mozna lip receno ze jsou pouzivany spatny nastroje k tomu, aby si stat prosadil to, jak vysokou ochranu vyzaduje. Ty nasledky samozrejme jsou spatne, ale porad ma vic lidi nasledky po ockovani, nez po prodelane nemoci. I dozivotni. Pokud by lidi nespolihali na to, ze stat a kolektivni imunita jejich deti ochrani, mozna by se vic venovali svymu zdravy a spravnymu vyvoji svejch potomku. To se bohuzel moc nedeje.
    KATIA
    KATIA --- ---
    ALI_EN: netřeba to dramatizovat. osobně zvýšené riziko vidím a je pro mě reálné. většina lidí, co vím já, kteří MMR nedají, počítají s tím, že to dítě nemoci prodělá. (tedy ne, že se jim zcela vyhnou). a očkování tedy pouze odsouvají do věku, kdy se z relativně zvladatelné dětské nemoci stává nemoc s potenciálně doživotními následky.
    jistě, očkování budí jakousi falešnou iluzi, že se nemůže už nic stát, což je samozřejmě blbost, těch rizik je nespočetně více. i tak u něj jistý smysl teda vidím.
    KATIA
    KATIA --- ---
    NEMESISS: rozhodně souhlasím, že informace si je potřeba zjišťovat a bohužel často i poměrně základní.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    KATIA: to, ze nebudu mit trilety dite naockovany MMR nebude mit na prilis maly deti o nic vetsi dopad nez to, ze mam rocni dite nenaockovany MMR. Aspekt mozny nakazy je pro me hodne imaginarni pojem. Nesouhlasim s tim, co si kdo vymyslel, ze pusti do verejnyho povedomi, a jak epidemie nas vsechny a hlavne nebohy miminecka a starousky vyvrazdi. A nebavi me strachovat se o sebe, natoz o cizi deti. Mozna to zni necitlive ale az tak to neni. Myslim ze degenerace tyhle doby je hlavne se vic starat o vsechny kolem na ukor sebe a to sorry, to me taky moc nebere. A prehazovat odpovednost za svy deti na nekoho jinyho uz vubec ne.
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    Je tady někdo, kdo očkoval dítě twinrixem (hep.A+B)?
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    KATIA: no a to jsme právě u toho, zda se vyplatí vždy spoléhat POUZE na odborníky, mně toho pediatrička taky říkala minimum, než pochopila, že nebudu očkovat tak, jak je to ve vyhlášce, jen proto, aby měla méně práce s vysvětlováním a hledáním nevyšlapaných cest. tím ji nechci po odborné stránce nijak hanit, jen nespoléhám, že mi vždy poskytne kompletní informace. překvapilo mě ale mile, jak posléze sama vyrukovala s tím pediacelem, mnoho známých o té možnosti od svých dr nevědělo...
    KATIA
    KATIA --- ---
    ALI_EN: jenom prosím vezmi do úvahy, že tvoje rozhodnutí o tom, že tvoje dítě nemoc prodělá, má taky aspekt možné nákazy dětí cizích - například dětí příliš malých na to, aby byly očkované. nebo mladšího sourozence... obávám se, že tenhle aspekt prostě zaznívat musí dokola. fakt to není rozhodnutí jenom o vás.

jinak pokud vím, tak reakce na MMR jsou silnější, protože je to živá vakcína. ale štve mě, že jsem nevěděla dřív o té možnosti posunu druhé dávky, naše pediatra nic takového neříkala...
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    MAR_TINA: jinak díky za připomínku ověření záležitostí s pojišťovnou, to mě doteď nenapadlo a je to důležitý. naštěstí tam je zdravotní péče docela dobře dostupná (to řešim třeba v případě tý vztekliny, tam to musí být snad do 24 hodin), takže proto uvažuju o vynechání tý vztekliny.

já právě, protože jsem úplný laik, nevím, jak je která nemoc vážná (viz. ten případ otce dítěte - prodělal záškrt v dětství, lehký průběh a bez následků) a nechci se 100procentně spoléhat jen na vyjádření lékařů (nechci se tím nikoho doktnout), prostě to vnímám tak, že je jejich úkolem spíš to všechno dramatizovat (samozřejmě chápu, že musí být opatrní, s tím, jak věci formulují, chrání se atp.)..
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ALI_EN: zarděnky
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    NEMESISS: to jsou priusnice, ale ne v pripadem ze to chyti malej kluk. Problem to zacne bejt daleko pozdeji a da se to vyresit treba prave zase ockovanim, pokud se toho bojis. U zenskejch zase muzou byt nebezpecny spalnicky, pokud je chytne, kdyz je tehotna (mozna i kdyz chce otehotnet, to nevim)
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    ALI_EN: Jasně, dobře a logicky vysvětleno. Jen mě děsí (a teď teda fakt nevim, zda se nemýlim), že snad jako následek jedný z těch nemocí může bejt mužská neplodnost...? Opravdu nevím, zda si to s něčím nepletu. Brrr taky se mi do tý vakcíny nechce.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    NEMESISS: MMR jsem nekonzultovala. Oduvodnila jsem si to tak, ze ty negativni reakce byvaji o hodne silnejsi a to i u deti, ktery hexu snesly bez problemu, mam ve svym okoli hned dva pripady tezkych reakci a nedoockovani MMR. Hlavne ale to nejsou nemoci, ktery ohrozujou cloveka na zivote. Povinny ockovani povazuju za dobry nastroj v pripade, ze se tim zamezi ohrozeni zivota. Nepovazuju zajem verejny ochrany ruku v ruce jdouci s vystavenim statisicu kojencu silnejm vedlejsim ucinkum za adekvatni duvod a radsi si s miminem odkroutim pripadnou nemoc... Kdo do ditete radsi napere ockovani, at si to tak udela.
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    ALI_EN: jj, já právě slyšela, že někomu dávali ještě pri 2+1 dávku obrny (snad na lžičku) extra, ale nemám to nějak podložený a je to teď asi fuk.
    To vynechání MMR jste s někým konzultovali, nebo je to čistě Vaše rozhodnutí? Nám třeba to MMR naše pediatrička dost zdůrazňuje, že to je důležitý, ale může jít i o oblast...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam