• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IORETHOčkování - pro a proti
    Tento klub je určen k diskusi o očkování a také jako rozcestník důležitých informací.
    Diskuse by měla být podložena fakty, evidence based.
    Silné názory musí být odzdrojovány.

V současné době by měl také pomoci zorientovat se v problematice očkování proti covid-19.

Za šíření dezinformací a osobní útoky následuje RO, po recidivě banán.

rozbalit záhlaví
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    ALI_EN: Reakce muzou byt u nekterych deti horsi, nez ten nejmirnejsi prubeh nemoci. Ale jen hodne naivni rodic si mysli, ze jeho dite, ktere melo ten prubeh horsi by prece melo ten nejmirnejsi prubeh. Normalni rodic, kdyz vidi ne prilis standartni reakci na ockovani, tak je safra rad, ze dite bylo ockovano nevirulentni vakcinou v dobe uplneho zdravi, nez aby chytlo skutecnou infekci v dobe nahodne. Vetsine dojde, ze by ten prubeh tezko byl mirny...
    ALI_EN: "Pokud by lidi nespolihali na to, ze stat a kolektivni imunita jejich deti ochrani"
    Vakcinovaci na kolektivni imunitu spolehaji jen v pripade jeste malych deti (u kterych ockovani neni mozne z duvodu protilatek od matky) . A konstatuji, ze se bohuzel na kolektivni imunitu nemohou spolehnout pacienti, kteri by to potrebovali. Naopak antivax je ten, co doporucuje rodicum, se na kolektivni imunitu spolehnout.
    Hadej odkud je tohle?
    "1. Než se rozhodnete, zda vůbec chcete očkovat, ujasněte si, které nemoci jsou pro Vás skutečně nebezpečné svým průběhem, reálným počtem komplikací, výskytem nebo možností přenosu (výskyt infekčních nemocí v ČR http://www.szu.cz/publikace/data/infekce-v-cr nebo v ročních shrnutích infekčních nemocí na webu ÚZISu http://www.uzis.cz/katalog/zdravotnicka-statistika/infekcni-nemoci-drive-prenosne-nemoci ) Důležitý je i fakt, zda je možné dané onemocnění vyléčit a jaká je náročnost léčby pro dětský organismus.
    2. Zjistěte, jaké vakcíny jsou u nás proti danému onemocnění k dispozici, co obsahují, které mají co nejmenší množství toxických přídavných látek a jak časté jsou na ně negativní reakce. Všechny příbalové letáky vakcín schválených Ministerstvem zdravotnictví ČR najdete na webu Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) www.sukl.cz, nebo přehledně a komlpexně na adrese www.vakciny.net Při výběru porovnávejte pravděpodobnost nežádoucích reakcí po očkování s pravděpodobností onemocnění a jeho případnými komplikacemi."
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    ALI_EN: Pekna blbost to "vic NU po ockovani nez s nemoci"
    KATIA
    KATIA --- ---
    ALI_EN: k tomuto podle mě nemáš důkazy: porad ma vic lidi nasledky po ockovani, nez po prodelane nemoci
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    KATIA: taky nejaky smysl v tom vidim, proto se nepocitam mezi uplne odpurce ockovani. Jen se bojim, ze je naduzivany, nebo mozna lip receno ze jsou pouzivany spatny nastroje k tomu, aby si stat prosadil to, jak vysokou ochranu vyzaduje. Ty nasledky samozrejme jsou spatne, ale porad ma vic lidi nasledky po ockovani, nez po prodelane nemoci. I dozivotni. Pokud by lidi nespolihali na to, ze stat a kolektivni imunita jejich deti ochrani, mozna by se vic venovali svymu zdravy a spravnymu vyvoji svejch potomku. To se bohuzel moc nedeje.
    KATIA
    KATIA --- ---
    ALI_EN: netřeba to dramatizovat. osobně zvýšené riziko vidím a je pro mě reálné. většina lidí, co vím já, kteří MMR nedají, počítají s tím, že to dítě nemoci prodělá. (tedy ne, že se jim zcela vyhnou). a očkování tedy pouze odsouvají do věku, kdy se z relativně zvladatelné dětské nemoci stává nemoc s potenciálně doživotními následky.
    jistě, očkování budí jakousi falešnou iluzi, že se nemůže už nic stát, což je samozřejmě blbost, těch rizik je nespočetně více. i tak u něj jistý smysl teda vidím.
    KATIA
    KATIA --- ---
    NEMESISS: rozhodně souhlasím, že informace si je potřeba zjišťovat a bohužel často i poměrně základní.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    KATIA: to, ze nebudu mit trilety dite naockovany MMR nebude mit na prilis maly deti o nic vetsi dopad nez to, ze mam rocni dite nenaockovany MMR. Aspekt mozny nakazy je pro me hodne imaginarni pojem. Nesouhlasim s tim, co si kdo vymyslel, ze pusti do verejnyho povedomi, a jak epidemie nas vsechny a hlavne nebohy miminecka a starousky vyvrazdi. A nebavi me strachovat se o sebe, natoz o cizi deti. Mozna to zni necitlive ale az tak to neni. Myslim ze degenerace tyhle doby je hlavne se vic starat o vsechny kolem na ukor sebe a to sorry, to me taky moc nebere. A prehazovat odpovednost za svy deti na nekoho jinyho uz vubec ne.
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    Je tady někdo, kdo očkoval dítě twinrixem (hep.A+B)?
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    KATIA: no a to jsme právě u toho, zda se vyplatí vždy spoléhat POUZE na odborníky, mně toho pediatrička taky říkala minimum, než pochopila, že nebudu očkovat tak, jak je to ve vyhlášce, jen proto, aby měla méně práce s vysvětlováním a hledáním nevyšlapaných cest. tím ji nechci po odborné stránce nijak hanit, jen nespoléhám, že mi vždy poskytne kompletní informace. překvapilo mě ale mile, jak posléze sama vyrukovala s tím pediacelem, mnoho známých o té možnosti od svých dr nevědělo...
    KATIA
    KATIA --- ---
    ALI_EN: jenom prosím vezmi do úvahy, že tvoje rozhodnutí o tom, že tvoje dítě nemoc prodělá, má taky aspekt možné nákazy dětí cizích - například dětí příliš malých na to, aby byly očkované. nebo mladšího sourozence... obávám se, že tenhle aspekt prostě zaznívat musí dokola. fakt to není rozhodnutí jenom o vás.

jinak pokud vím, tak reakce na MMR jsou silnější, protože je to živá vakcína. ale štve mě, že jsem nevěděla dřív o té možnosti posunu druhé dávky, naše pediatra nic takového neříkala...
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    MAR_TINA: jinak díky za připomínku ověření záležitostí s pojišťovnou, to mě doteď nenapadlo a je to důležitý. naštěstí tam je zdravotní péče docela dobře dostupná (to řešim třeba v případě tý vztekliny, tam to musí být snad do 24 hodin), takže proto uvažuju o vynechání tý vztekliny.

já právě, protože jsem úplný laik, nevím, jak je která nemoc vážná (viz. ten případ otce dítěte - prodělal záškrt v dětství, lehký průběh a bez následků) a nechci se 100procentně spoléhat jen na vyjádření lékařů (nechci se tím nikoho doktnout), prostě to vnímám tak, že je jejich úkolem spíš to všechno dramatizovat (samozřejmě chápu, že musí být opatrní, s tím, jak věci formulují, chrání se atp.)..
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ALI_EN: zarděnky
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    NEMESISS: to jsou priusnice, ale ne v pripadem ze to chyti malej kluk. Problem to zacne bejt daleko pozdeji a da se to vyresit treba prave zase ockovanim, pokud se toho bojis. U zenskejch zase muzou byt nebezpecny spalnicky, pokud je chytne, kdyz je tehotna (mozna i kdyz chce otehotnet, to nevim)
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    ALI_EN: Jasně, dobře a logicky vysvětleno. Jen mě děsí (a teď teda fakt nevim, zda se nemýlim), že snad jako následek jedný z těch nemocí může bejt mužská neplodnost...? Opravdu nevím, zda si to s něčím nepletu. Brrr taky se mi do tý vakcíny nechce.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    NEMESISS: MMR jsem nekonzultovala. Oduvodnila jsem si to tak, ze ty negativni reakce byvaji o hodne silnejsi a to i u deti, ktery hexu snesly bez problemu, mam ve svym okoli hned dva pripady tezkych reakci a nedoockovani MMR. Hlavne ale to nejsou nemoci, ktery ohrozujou cloveka na zivote. Povinny ockovani povazuju za dobry nastroj v pripade, ze se tim zamezi ohrozeni zivota. Nepovazuju zajem verejny ochrany ruku v ruce jdouci s vystavenim statisicu kojencu silnejm vedlejsim ucinkum za adekvatni duvod a radsi si s miminem odkroutim pripadnou nemoc... Kdo do ditete radsi napere ockovani, at si to tak udela.
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    ALI_EN: jj, já právě slyšela, že někomu dávali ještě pri 2+1 dávku obrny (snad na lžičku) extra, ale nemám to nějak podložený a je to teď asi fuk.
    To vynechání MMR jste s někým konzultovali, nebo je to čistě Vaše rozhodnutí? Nám třeba to MMR naše pediatrička dost zdůrazňuje, že to je důležitý, ale může jít i o oblast...
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    MAR_TINA: "plán" cestovat začínáme projednávat teď. aby bylo jasno, neřeším tady pro a proti hexavakcíny, řeším, jak se lidé, kteří cestují s malými caparty, staví k jejich očkování. Hexavakcínu již opravdu neřeším, jen dovysvětluji, protože se tady toho někdo chytil.
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    KATIA: jak jsem psala, nikoli "kamarádky pediatrička", ale moje kamarádka, která je pediatrička, slyšela mého syna plakat (po telefonu) a označila to za encefalytický pláč. pediatrička mého syna plakat neslyšela (bylo to v noci a volat jsem jí neměla jak) a přístup má, jaký má. žádnou žádanku mi nenabídla a já se jí nedožadovala, naštěstí nedělá problémy s odmítnutím či odsunem očkování. Pediacel mi nabídla jako alternativu taky ona. jak píše ORIKA, je to o lidech. než abych stresovala syna i sebe a chodila po specializovaných ambulancích v jeho ani ne 4 měsících, postavila jsem se k tomu tak, že jsem další dávky hexavakcíny odmítla. je snad jasné, že při konzultacích dalšího očkování tuhle reakci budu hlásit, popř. se dovolám konzultace s opravdovými odborníky. a ptám se tady proto, protože tady očekávám širší repertoár názorů a zkušeností než mezi doktory, nikoli odbornější pohled na věc ( i když věřím, že tady jsou i lidi, který - narozdíl ode mě - tomuhle po odborné stránce rozumí).
    ORIKA: jo, je to na zbláznění, hádat se, zda byl pláč encefalytický, nebo nikoli a zda trval dostatečně dlouho na to, aby stálo za to hlásit to národnímu očkovacímu centru (nebo jak se to jmenuje) a zda je tedy "už" kontraindikací k dalším dávkám vakcíny nebo "ještě ne"
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ORIKA: dítě mělo onen záchvat pláče po očkování ve 4 měsících a zdá se, že se to řeší 4 měsíce poté v diskuzi na nyxu.
    Na místě bylo tu situaci řešit HNED s lékařem, který očkoval, případně dalšími odborníky a to s ohledem na plány cestovat.
    KATIA
    KATIA --- ---
    ORIKA: jak už tady napsalo víc lidí - pak bych ale opravdu řešila další odborníky, specializovanou ambulanci a může to vést k celkovému odsunu očkování...
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    KATIA: plačtivost je reakce snesitelná, ale v případě Nemesiss to obyčejná plačtivost nebyla...náš pediatr to, co ona popisuje, teda řeší a rozhodně ani půlhodinový takto šílený pláč/řev nepovažuje za normální reakci na očkování...všechno je to o lidech, některým pediatrům jsou holt ty děti šumák, naočkují a jakoukoli reakci prohlásí za normální a "netřeba řešit"...a některým na těch dětech záleží a nepovažují za zbytečné to řešit a pomoct...
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    NEMESISS: po hexe byl celkem v pohode, max byl lehce nesvuj. Pediatricka mi 2+1 uznala v pohode, ja doktorku vybirala podle toho, ze jsem vedela, ze se s ni v tomhle ohledu da mluvit. Navic jsem ji postavila pred hotovou vec, proste jsem rekla ze budu ockovat 2+1 a at mi navrhne terminy. Jelikoz jsme potrebovali stihnout vsechna nami vybrana ockovani do pristiho jara, nechala jsem prvni hexu dat malymu ve trech mesicich, kdybysme nemeli cestovatelsky ambice, pockala bych minimalne do prvniho pulroka ditete s prvni davkou.
    Detska obrna je soucaasti hexy.
    KATIA
    KATIA --- ---
    NEMESISS: v asii snad víc než od psů hrozí vzteklina od opic a osobně si myslím, že zejména dítě se v tomhle docela blbě hlídá a drží zpátky...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam