BALAENA: Ke snížení proočkovanosti vinou různých špaldamatek došlo v některých oblastech USA i západní Evropy a áno, už dochází k lokálním epidemiím, kde, kpodivu, většina nemocných jsou neočkovaní, včetně nějakého toho úmrtí, naposled to bylo v Německu nějaké miminko, které ještě ani očkované být nemohlo. Jsem si jista, že jeho rodiče jsou nadšení z toho, kolik lidí si ochránilo svou tělesnou integritu před očkováním proti (tuším) spalničkám.
ALI_EN: zcela vážně: možno doložit konkrétní příklad v ČR, kdy prokazatelně došlo k poškození vinou očkování, a tím myslím poškození, ne, že Pepík byl dva dny unavenej nebo ňákej plačtivější?
KATIA: No právě. Já se obávám, že kdyby za to, že něčí dítě roznáší vysoce nakažlivé nemoci, nesl rodič zodpovědnost, stačilo by, že zaplatí přímé náklady - léčení, ušlý zisk, pohřeb..., a za chvilku by se očkovalo jak o život. Ona se v případě některých nakažlivých nemocí ta depistáž dělá tak jako tak, takže by se hygienici ani nenaběhali o moc víc.
Já mám jeden zážitek z toho druhého konce. Přijel mi do karavanseráje lyžák a asi za tři dny jeden z učitelů nonšalantně poznamenal, že už 15 děcek má střevní chřipku, že pár z nich si to už dovezlo a ostatní to od nich chytili. Samozřejmě, jakmile jsem se toho domákla, řešila jsem to s hygienou a nedošlo na nějaká drastická opatření, protože se to zachytilo včas a stačilo akorát všecko umývat furt dokola savem, ale když mi hygiena zavře putyku kvůli průjmové epidemii, tak zaprvé uprostřed sezóny budu mt dost zásadní problém, co s hostama, zadruhé, ono se rozkřikne, že to tu zavřela hygiena a už nikdo nebude příliš pátrat, jestli to bylo tím, že tu máme hnojník a vaříme ze chcíplých krys, nebo že sem přijela parta debilů s průjmem.