• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IORETHOčkování - pro a proti
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    MAR_TINA: ty cisla umrtnosti deset procent jsem netvrdila ja, zopakovala jsem Tapinu :).
    pises o zemich nam podobnych, ted nevim presne ktere myslis. kazdopadne kdyz se epidemie spalnicek sirila nekolik let treba Francii pred par lety, ta se rada citovala protoze zemrelo uz nevim jestli 20 lidi treba behem par let, tak tam slo z velky casti o mista, kde byly treba zhorseny zivotni podminky (z naseho pohledu :) jako romsky gheta, vic lidi nez byva bezny. to jsou zase ruzny informace skryty za vystupama. stejne jako je s tou umrtnosti jak jsme se bavily predtim, a ted informace nemam ale jen predpokladam ze i pripadny tezky prubehy nemoci budou mit podobny zaklad - postihne to lidi se zhorsenou imunitou treba.
    myslim teda, ze pokud uz nekdo dela nejakou studii, mela by uvadet i informace tohodle typu, protoze je to vlastne zaklad pro to, jaky dusledky ta ktera nemoc ma.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ALI_EN: z doby před padesáti lety pochází poslední informace o šíření nemoci v našich podmínkách před očkováním. Použiju-li nakažlivost z neproočkovaných zemí, budu zcela mimo, jelikož se jedná o země rozvojové, s naprosto jinými podmínkami než máme my. A naopa, země nám podobné jsou proočkované.

Jiné průzkumy ukázaly, že zatímco ve vysvělém světě klesala úmrtnost, nakažlivost se držela a drží na stejné úrovni. Proto pro úmrtnost beru mně nejdostupnější data - USA konec 20. století. U nás v 50. letech byla vyšší. To je to, co se snažíš tvrdt výše a máš v tom jakýsi zmatek - nemoci už nezabijí 10% populace, ale počet / procento nakažených v ohrožené skupině je přibližně stejné dokud se nezavedou opatření - karanténa, očkování. Průběh díky dostupné péči bývá mírnější a následky menší. Stále ovšem není o co stát.

Nám nejblíž je aktuální epidemie spalniček v Rumunsku. http://www.vaccinestoday.eu/vaccines/romania-measles-outbreak-kills-two-children/ 2 úmrtí potvrzená, třetí pravděpodobné.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: prostě, snížená úmrtnost na infekční choroby, před nimiž se dnes bráníme očkováním (a kolektivní imunitou, protože vždycky bude někdo, u koho očkování nezabere, ale pokud se nemocný bude setkávat primárně s imunními, nemůže svou nákazu nijak efektivně šířit), se objevila už PŘED zavedením očkování, ale PO zlepšení životních podmínek a zpřístupnění lékařské péče obyvatelstvu, protože léčené nemoci mají vždycky lepší prognózy, než neléčené.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TAPINA: myslím, že A. do toho motá ještě fakt, že třeba v 17. století podvyživená populace namačkaná ve městech bez kanalizace, léčená tak možná bylinkama a pouštěním žilou, samozřejmě padala za oběť jakékoli epidemii ve velkém, a to jak při šíření nemocí, tak co se týká následků. A v 20. století se najednou začala projevovat ta kolektivní imunita (neb není až tak těžké neonemocnět, když jsou nemocní efektivně izolovaní na infekčních odděleních, kde mají k dispozici minimálně léky na horečku, a navíc je populace je celkově zdravější, protože má dost jídla).
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    TAPINA: jsme porad u spalnicek, zardenek, priusnic?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ALI_EN: Některé nemoci i víc.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    TAPINA: no, nezkosi to deset procent obyvatel :)
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    IOM_NUKSO: neprokazany.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    TRISSIE: nemyslim. vezmi si ty priusnice, co probihaly. v ockovany populaci. neni to tim, ze ockovani prestava ucinkovat a pak lidi nejsou chraneni?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    A jo, tak ony by se vlastně infekční nemoci kolem roku 1970 nebo tak nějak vespolek sebraly a šly do paďous, protože odteď už jsou lidi dostatečně kolektivně imunní (přestože doposud záhadně nebyli).

Ano, když se neočkuje, nemoci probíhají ve vlnách. Přijdou, zachvátí populaci a pak odezní, protože naroste imunita. A pak zase imunita klesne, nemoc zase přijde, zkosí deset procent obyvatelstva a za nějakou dobu odezní. No a nebo se očkuje a žádné vlny nechodí.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ALI_EN: a nepleteš si to takhle náhodou s větší dostupností lékařské péče ve 20. století?
    Ono dost těžko se totiž taková celosvětová dědičná imunita u nemoci, která byla mnoho set let smrtelná pro část pacientů, objeví z ničeho nic během jedné dvou generací - a némlich ještě současně s veřejně dostupnou zdravotní péčí.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    MAR_TINA: jinak tim, ze lidi ty nemoci prozili, ze vytvarela imunita, dneska treba nekym zahrnovana do te tzv. kolektivni imunity. spalnicky byly tim padem na ustupu i bez ockovani.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    ALI_EN: hluboko s tou logikou nejdes.. zdravy mlady organismus se urcite vyporada i s tim ockovanim..
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ALI_EN: I teplota vyšší než 39,5 se v dnešní době řeší podáním Nurofenu a nazdar. Stovka mrtvých dětí ročně na následky nemoci se řeší trošku hůř. Jenže když se neočkovalo, nebyl internet, aby se mámy mezi sebou globálně vyděsily popisem hrůz, které zažívají, takže prostě nemáme srovnání. A lidi už nevěří na závažnost nemocí.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    MAR_TINA: davas za priklad dobu pred padesati lety
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    TAPINA: to pro tebe klidne zopakuju. psala jsem skoro jako. nevim, jak tem slovum rozumis, asi moc ne. a specialne pro tebe po druhe, nikoliv zvysena teplota, jak pises, ale vyssi nez 39,5. uvadene jako caste. jinak ona nejaka bronchitida, a tak dal jsou samozrejme srandy, ze jo. ja se treba s temahle srandama potykam pomerne casto. o vaznejsich nasledcich jsi samozrejme nikdy neslysela, to je mi jasny. navic vzhledem k tomu, ze kazdy pediatr reakce hlasi, cisla budou taky zkreslena.
    AKUKA
    AKUKA --- ---
    BALAENA: Podle prezentace výzkumu se ptali na černej kašel, ale na tom asi tak úplně nezáleží. Je mi jasný, že většina rodičů neví, co jejich děti obědvaj ve škole, nebo co je v rámcovejch vzdělávacích programech, ale u toho očkování mě to prostě zaujalo..
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    AKUKA: otázka zní, jestli se jich ptali na pertusi, nebo na černý kašel
    a pediatr je doktor v nemocnici na dětském oddělení, na středisko s angínou, na prevenčky a pro očkování se chodí k praktickému lékaři pro děti a dorost, tam je to v pořádku
    AKUKA
    AKUKA --- ---
    To sem si taky řikala, že možná nebyli schopni vyjmenovat všech devět..A v tom rozhodování samozřejmě záleží na míře důvěry k ošetřujícímu lékaři (88% dotazovaných uvedlo, že informace o očkování získává od svého praktického lékaře nikoli pediatra, což doufám je jenom zmatek pojmů v interpretaci výzkumu) a ta je v ČR dlouhodobě na velmi vysoký úrovni. A skutečně informovaný rozhodnutí neni snadná věc- proto tušim třeba existuje tohle forum? - Jenom si představuju, že dospělej čověk u lékaře si taky nenechá naočkovat cokoli, aniž by alespon tušil CO to je, tak bych považovala za samozřejmý (a o to víc pokud se jedná o moje dítě) vědět před čím bude chráněný, jak dlouho má očkování účinnost a jaký jsou možný nežádoucí účinky apod. (..polovina dotazovaných si například myslí, že se u nás nevyskytuje pertuse..)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TRISSIE: Já jsem teď z fleku vymyslela pět a ta šestá mi nešla a nešla. To ještě jde, ale i když se lidi v práci ptají, proti čemu se očkujou psi (taky šest nemocí), tak to složitě doluju z hlavy a počítám na prstech a to mám být ta autorita, která v tom má jasno. Tohle jsou věci, které se prostě berou jako celek a jednotlivosti se za normálních okolností neřeší.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam