• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IORETHOčkování - pro a proti
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ALI_EN: Kolektivní imunita je nesmysl tak možná v tom kontextu, v jakým ho ty chápeš. V kontextu, v jakém je skutečně používaný, je to naprosto fungující a snad i pochopitelný jev.

PERSEEIDA: Co si budeme povídat - jediný rozdíl oproti dřívějším a dnešním vakcínám, který jde PROTI těm dnešním, je v tom, že o nežádoucích účincích těch starých neplkali všichni se všema na netu.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    BLONDYNKA: zajimavy mi prijde, ze vetsina zapadni evropy se zvladla v oblasti hygieny vyvinout i bez tak silenyho ockovaciho kalendare...
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    ALI_EN: Odhlédnouc od grafu, který postovala TRISSIE, tak například zavedení plošného očkování také patří mezi ony faktory "pokroku, kterej udelaly treba lekarska veda a zmenam hygienickym standardum", žeano.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ALI_EN: sice naprosto netuším, co má tento výkřik do tmy společného s tím, co jsem psala, ale asi - není zač?
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    TRISSIE: aha no pravda je, ze mi v pristupu doktoru obcas prijde, ze jsem nekde v roce 70. dik za potvrzeni
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    MAR_TINA: to neni znamka toho, ze nekomu jde o kazdy zivot. to je proste pokrok v ramci cely spolecnosti. kdyby spolecnost nemela vrozeny tendence se vyvijet, lezem furt po stromech. proti tomu stavim to, ze ja zdravotnictvi povazuju za byznys jako kazdej jinej. takze (ironie) ja, vyrobce leciv chci vylecit, sice prijdu o zakaznika, ale jsem uprimne rad, ze je zdravej. nechci ho radsi lecit do konce zivota nehlede na dalsi ucinky leku, ktery vyrabim, protoze vlastne vubec nechci ty penize, co mi to prinese.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ALI_EN: tvá neochota nebo neschopnost interpretovat tvrdá data je fascinující...

co přesně si myslíš, že se změnilo tak drasticky v dostupnosti medicíny mezi lety 1965 a 1972? Krom toho, že se začalo očkovat?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ALI_EN: ne? Nevidělas to zdravotnictví pro každého? Ty osvětlené přechody pro chodce a kontroly rychlosti na silnici? Bezpečnostní předpisy na každou stavbu, únikové východy, požární hlásiče? Balené hygienické potraviny? Pitnou vodu a kanalizaci? Bezpečnost na ulicích, i v noci, té si taky nevšímáš?
    Nebo jsi dneska ráno šla pro vodu do špinavý kašny a zrovna tam mafie postřílela půl náměstí?
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    TRISSIE: zase jsi zminovala dobu pred 50ti lety. to je podle me uplne mimo realitu. nehlede na to, ze spousta zdroju tvrdi, ze ty nemoci byly samovolne na ustupu uz pred zavedenym ockovanim. jinak to, ze pises, ze zacnou umirat stovky lidi rocne. zase asi vychazis z doby nekdy hluboko minule bez prihlednuti k pokroku, kterej udelaly treba lekarska veda a zmenam hygienickym standardum. takze nepovazuju tvoje argumenty za relevantni.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    MAR_TINA: z globalniho pohledu - toho jsem si nikdy nevsimla :))
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Ono kdyby neočkovaly jednotky % rodin, nestalo by se celostátně tolik, dokud proočkovanost neklesne pod těch 95 % (90 %). Riziko ale nestává u sdružování takových lidí. Jakmile se neočkování stane řekněme filosofií rodičů, kteří jsou i jinak alternativní, sejdou se třeba v bydlení v kolektivní vesnici nebo dají děti do netradiční školky, může tam neočkovanost rázem stoupnout na 50%. A pak stačí jedno dítě, které si pohraje na hřišti s malým Albáncem nebo poletí na dovolenou do Jižní Ameriky a přinese nemoc do školky a už se rozjede mimiepidemie školka - rodiny - škola (starší sourozenci) a přestává to být marginální záležitost.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ALI_EN: a ano, je potřeba očkovat statisíce dětí, aby nedocházelo k tomu, že začnou umírat stovky ročně. A nejen dětí - z těch tří mrtvých v Británii byly dvě děti a ten třetí byl dospělý chlap, který se nakazil od svého dítěte.
    TARI
    TARI --- ---
    KOTENCE: ty jsi hodně drsná. Když bys měla zánět slepého střeva, taky na to radši umřeš, abys "pročistila" genom? Ještě v 19. a začátcích 20. století smrtelná záležitost, v současné době vícrméně sranda výkon. Je snadné takovéhle věci tvrdit, dokud se to člověka nezačne týkat osobně...ale třeba tak tvrdá jsi i k sobě, možné to je..
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ALI_EN: žijeme ve společnosti, která si cení i jednotek životů.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ALI_EN: Anglie, i bez povinného očkování, je stále vysoce proočkovaná země. V roce 1967, tedy rok předtím, než se s vakcinací začalo, se zarděnkami nakazilo 460,407 lidí a 99 z nich zemřelo. Od roku 2000 ale proočkovanost mezi dětmi klesá a nemoc se vrací (což je logické), a vrací se také úmrtí s tím související. A každým rokem, pokud bude proočkovanost klesat, bude umírat víc a víc lidí.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A stačí, aby zemřel jeden 40letý muž, vysokoškolák, s nadprůměrným platem, ženatý s dvěma dětmi na příušnice (což se stane, u dospělých mužů je průběh extrémní). Finančně stát zahazuje všechno, co do něj vložil (školy, zdravotní péče), proplatí pár dní na intenzivní péči, ztrácí budoucích 30 let dovodů a daní a platí vdovský důchod a sirotčí důchody.

Jeden přeživší chlapík "zaplatí" s přehledem očkování celému ročníku.

KOTENCE: Vyděláváme na tom všichni. Stát to stojí méně, než neočkovaná společnost. Zisk jde samozřejmě výrobcům, zadarmo to dělat nebudou. Když si koupím oběd nebo počítač, taky dám někomu vydělat, tak to je.

Pro jednou si zkus uvědomit, že člověk, včera zdravý a silný, nakažený virem závažné nemoci, je právě teď nemocný a může se stát, že bude nemocí navždy poškozený anebo taky umře.

Už jsem tu někde dodávala zdroj na splaničky v USA (nepodezíráme je, že jsou slabí, hubení a začervení, že ne). Je to na wiki. 3 mrtví na 1000 nakažených.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    TRISSIE: ta druha stranka se mi v mobilu nenacte, ale z toho co citujes. chapu to dobre, ze v prubehu 12. let zemreli tri lide. lide - nevime, jestli deti. takze kvuli tomu je fakt nutny plosne ockovat dalsi statisice deti?
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    TRISSIE: A kolik zdravych a silnych deti? A vubec, je spravne, aby vsichni prezili? Ja myslim, ze ne. Chapu, ze v tomhle se (obzvlast s tebou) neshodnem. Kolik milionu umrelo? Dobre tak. Sakra, vzdyt se premnozujeme!! Zachranujeme takovy, ktery by se nenarodili zivy, ktery by neprezili zardenky, dokonce vyrabime deti, ktery by nebylo mozny prirozene pocit. Mne to proste pripada prehnany do extremu.
    MAR_TINA: To mas pravdu, vydelavaj na tom pojistovny. A vyrobci vakcin. A mozna nekteri konkretni politici.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KOTENCE: pro stát je epidemie třeba spalniček finanční rána. Rodiče nemocných nejdou do práce (neplatí daně a pojištění, když neobdrží plat), u vícedětných rodin se to natáhne na mnoho týdnů. Karanténa ve školce nebo škole - další rodiče doma (hlídají děti v karanténě), opatření taky něco stojí. Ordinace oddělená pro děti s podezřením na tuhle nemoc, pro děti jinak nemocné, pro děti zdravé. Léčba příznaků od teplot (pár korun) po encefalitidu (tisíce denně). Nedáváná epidemie v Rumunsku zabila 3 děti. To máš třikrát zaplacená péče o těhotnou, porod, porodné, rodičovská, mateřská a ve výsledku je tříletý mrtvý a nevyroste z něj daňový poplatník.

Takže ano, prevence nemocí se státu vyplatí i kdyby nějaké malé konkrétní dítě třeba rád zamordoval.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: a to je díky iniciativám WHO proočkováno cca 85% dětí na celém světě...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam