• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IORETHOčkování - pro a proti
    THE_DARKNESS
    THE_DARKNESS --- ---
    Když se očkovaní lidé nepotkávají s virem spalniček, jejich imunita vyhasíná • RESPEKT
    https://www.respekt.cz/...dyz-se-ockovani-lide-nepotkavaji-s-virem-spalnicek-jejich-imunita-vyhasina
    MONI
    MONI --- ---
    Z dnešního článku na idnesu: https://www.idnes.cz/...palnicky-nemoc-ockovani-epidemie-lekari-hygienici.A190325_093338_domaci_jadv
    „Odběr materiálu a vyšetření protilátek je možné uhradit v případě, že k tomu existují objektivní důvody, například daná osoba byla vystavena riziku nákazy a tento zdravotní výkon je pojištěnci indikován k tomu příslušným lékařem,“ sdělilo MF DNES ministerstvo zdravotnictví. Jenže Všeobecná zdravotní pojišťovna to vidí jinak a k úhradě se nemá.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    ALI_EN: no právě Eleková a Strunecká a na druhý straně Chlíbek a Prymula, do toho Jílková a máme perfektní cirkus, kterej si mele svoje polopravdy a není schopen odborné debaty.
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    Třeba hasiči Karlových Varů byli povinně testováni všichni na protilátky. no a protilátky jich má jen pár z nich (většinou to jsou ti, co spalničky měli nebo se nechali sami očkovat). A vedení by rádo mělo chráněné všechny zaměstnance, jenže nařídit jim, aby se šli očkovat za svý peníze, nemůže. Takže teď řeší, kde v rozpočtu na to vzít..
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    JESTEDMAN: v mé bublině (těhotné, matky ještě neočkovatelných mimin nebo vůbec malých dětí) se to řeší hodně, na testy protilátek chodí, a v té skupině 30+ je to tak půl na půl, že protilátky nemají.

Je pravda, že za poslední měsíce se rozšířil počet míst, kde se ty testy dají udělat, reakční rychlost laboratoří, a klesla i cena (ne všude, ale někde jo). Když jsem to řešila loni na podzim (u manžela v práci byl jeden nakažený a naše nejmladší má dlouhodobou kontraindikaci živých vakcín a současně je dost riziková), tak si mě předávali jak horký brambor a výsledky slibovali do týdne až deseti dní - dneska už není problém mít je odpoledne v ruce.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    ALI_EN: teda nevim, proc pisu "na druhou stranu" .. je to ten samej pripad, jak Flaigny pises
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    FLAVIGNY: na druhou stranu, ona ani pomerne afektovana Elekova moc pozitivnich bodu pro skeptiky ockovaciho kalendre neprinasi.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    díky
    TARI
    TARI --- ---
    hranice pozitivity IgG je 8-12 U/ml, nad to je dotyčný imunní, hraniční hodnoty a negativní (pod 8 U/ml) znamená, že imunní není.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    TRISSIE: počkej rok dva, ono k tomu možná dojde. Zatím jsem zaznamenal dost případů, v minulosti očkovaných jedinců, kteří měli nedostatek protilátek a museli být přeočkováni. To jsou většinou lékařští pracovníci, protože v době lokální epidemie si to ta nemocnice raději ověří. Nikdo mi zatím neřekl kolik protilátek je dostatek. Ve srovnávací studii (sorry nemám čas jí moc dohledávat, ale někde tu bude) byla jako spodní hranice určena IgG 400, ale to bylo jen stanoveno, jako nějaká spodní mez pro srovnání. Nikdo neřekl, že 200 je ještě OK. A bohužel nikdo, komu řekli, že nemá dostatek protilátek mi nebyl schopen říct, jestli měl 0 nebo 50.
    Z laického pohledu mi z toho vychází, že za rozmach spalniček rozhodně nemůžou nenaočkované děti. Většinou to přišlo z Ukrainy nebo blízkého východu a většina nemocných byla dospělá.

Další věcí je buněčná pamět (https://www.unob.cz/fvz/studium/Documents/auto_sosovickova.pdf), ale k tomu jsem toho také víc nedohledal. Zajímalo by mě, jak to funguje a jestli na toto téma byly dělány nějaké srovnávací studie.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    naprosto vážně míněný dotaz: pokud tu aktuálně máme epidemii spalniček (a černého kašle), víme, že protilátky klesají - vede se nějaká odborná diskuse (na úrovni ministerských komisí nebo ČLK) o tom, že by třeba pojišťovny aspoň přispívaly, když už ne hradily, přeočkování nebo testy protilátek u dospělých?
    TARI
    TARI --- ---
    JESTEDMAN: nikdo netvrdí, že očkování vydrží navěky. Já sama se jdu nechat příští týden přeočkovat, protože mám málo protilátek. Můj muž třeba nemusí, má jich dost.
    nicméně ani proklamovaná "doživotní imunita" po prodělané nemoci není stoprocentní
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    TARI: stejně klesají i protilátky u dříve očkovaných jedinců, ale to se oficiální garnituře nehodí moc do krámu. Je snažší to hodit na antivax
    TARI
    TARI --- ---
    ALI_EN: promile to zjevně není, když se sem vesele vrací spalničky, černý kašel a podobné lahůdky. Bohužel proočkovanost opravdu klesá
    FLAVIGNY
    FLAVIGNY --- ---
    y
    FLAVIGNY
    FLAVIGNY --- ---
    ALI_EN: v tom je imho ten problem, kdyz se kubek, primula a dalsi maji potrebu vymezovat hlavne vuci hrstce lidi s extremnimi nazory (hardcore antivax), misto toho, aby ve smirlivem tonu sirili osvetu mezi vcelku normalni majoritou. to vymezovani se je samozrejme argumentacne daleko jednodussi.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    FLAVIGNY: Však ano, ale existuje prostě lidský limit shovívavosti a trpělivosti vůči hloupému chování jiných - proto jsem použil příměr, který jsem použil.
    FLAVIGNY
    FLAVIGNY --- ---
    GREATDRAKE: v tom jsem s tebou samozrejme za jedno. ja hodnotim ten zpusob komunikace ze strany lekarskych autorit vuci lidem, kteri maji pochyby a casto iracionalni obavy. u techto lidi agresivni a casto i lehce zesmesnujici pristup nic neprinese.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    FLAVIGNY: Nejsem, mám dvě malé děti - tzn. očkování řeším poměrně intenzivně, i mnohé nepoviné. A ano, jsem si vědom toho, že si mohu vytáhnout černého petra, kterého si statisticky tu a tam někdo prostě vytáhne, a některá z mých dcer se s očkováním nepopere v dobrém. Zatím to dopadlo vždy jen nejhůře tím, že jsem v noci nespal - ale chápu, že existuje šance na výrazně horší výsledek. To je normální, lidské riziko. Stejně jako riziko, že mne na ulici smete auto způsobem který nebudu mít šanci předvídat či tomu zabránit. To nic nemění na tom, že neočkovat bez závažného důvodu je kreténská bezohlednost.
    FLAVIGNY
    FLAVIGNY --- ---
    Ja svym dospelym pacientum pred chripkovou sezonou vzdy rikam, at se jdou v case epidemie projit po jipce - lezi tam spousta lidi v kritickym stavu s komplikacemi chripky, ale nikdy jsem tam jeste nevidel lezet nekoho s nezadoucimi ucinky po ockovani.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam