KOTENCE: Osobně se na to dívám tak, že historicky je ověřené, že očkování je statisticky vzato velké dobro a zachraňuje životy ve velkém. Současně je fakt, že pharma firmy nad sebou potřebují kontrolu a nové věci je nutné testovat (a výsledky zveřejňovat), pročež považuju za OK bavit se o nežádoucích účincích a podporuju, aby se reportovaly. Může to umožnit definovat rizikové faktory a lidem, kteří je mají, pak očkování nepodoručit.
Můj osobní pohled je takový, že člověk jako jedinec je součástí společnosti a jako takový je vázán určitými nepsanými pravidly, aby ta společnost jako celek prosperovala. Kromě takových těch obligátních případů jako pustit babičku sednout v tramvaji tam řadím i ochotu přispět svým dílem ke kolektivní imunitě proti nemocem, které mohou chod společnosti ohrozit. Náš stát tohle do jisté míry kodifikuje, některá očkování jsou povinná.
Chtěla bych, aby tohle povědomí o kolektivní zodpovědnosti za všeobecné zdraví bylo dost rozšířené na to, aby pokrylo tu malou část společnosti, která se jí ze zdravotních důvodů sama účastnit nemůže, a také tu (doufám co nejmenší) část společnosti, která na to nepřistoupí kvůli osobnímu rozhodnutí. Dokud ta poslední část bude dostatečně malá, nebude potřeba ji řešit, společnost v součtu funguje. Nepopuzí mě jednotliví věřící, kteří se nenechají očkovat kvůli víře (dokud očkují své děti), jednotliví vystrašení jedinci, kteří mají strach, že jim vakcína ublíží, protože někdo v okolí měl divnou reakci.
Já mám velký problém s lidmi, kteří aktivně tlačí na to, aby se ta poslední část společnosti zvětšovala. Aktivní antivaxeři, kteří tapetují libovolnou dostupnou plochu dezinterpretovanými poloinformacemi nebo rovnou vylhanými poplašnými zprávami a aktivně vzbuzují v lidech nechuť podílet se na kolektivní imunitě. Influenceři šířící konspirační teorie o plánované nadvládě, zotročení nebo vyhubení lidstva pomocí vakcín. Tihle lidé tady prostor mít nebudou.