AL_HEXTH: "chripku" sposobuju virusy chripky typu A, virusy chripky typu B a virusy parainfluenzy. Chripka typu A, najcastejsia, najtazsie prebiehajuca a jedina, vyskytujuca sa v pandemickych variantach, ma okolo 40 roznych serotypov, ktore mozu cloveka nakazit a z kazdeho serotypu mozu vznikat nove varianty, pricom skrizena seroreaktivita medzi jednotlivymi serotypmi je obmedzena (viac, ak sa jedna o serotypy, zdielajuce niektory z H ci N proteinov, ak nezdielaju ani jeden z nich, nebyva). Cize ak mas proti chripke A napriklad typu H5N1 vakcinu, bude dobre imunizovat proti chripkam A H5N1, menej/nespolahlivo proti H5N(inym nez 1) a typov H(inym nez 5)N1, a vobec proti chripkam A typov H3N2, alebo inym influenzavirusom/ortomyxovirusom.
Jednotlive druhy podrodu Sarbekovirus naproti tomu, vobec serotypy netvoria a vykazuju vzajomne skrizeu seroreaktivitu, tj. clovek, ktory przil roku 2003 prvy SARS, ma urcitu ochranu pred Sars2/kovidom, a naopak, clovek ktory bol ockovany Comirnaty, ma ochranu nielen pred kazdou variantou Sars2 (u inych variant menej, nez proti Wuhanu), ale do urcitej miery bude mat ochranu aj pred prvym Sarsom a dalsimi tymi netopierymi Sarsami. Preco sa bude dat urobit vakcina proti vsetkym Sarbekovirusom o dost jednoduchsie, nez proti vsetkym chripkovym virusom a po uspesnom zavedeni pansarbekovirusovej vakciny sa tie poznatky z jej vyvoja budu dat vyuzit pri vyvoji paninfluenzavirusovej vakciny.