• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KAZUO_KIRIYAMADočasná autonomní zóna (D. A. Z.)


    Diskuze o všech dočasných autonomních zónách (vnitřních i vnějších), jejich smyslu, vlastnostech, udržitelnosti a ...

    "Povinná" literatura k tématu: Hakim Bey: The Temporary Autonomous Zone


    Další zajímavé zdroje:

    Max Stirner: Der Einzige und sein Eigentum
    Thomas Pynchon: Gravity's Rainbow (beletrie)
    Arkadij a Boris Strugacti: Piknik u cesty (beletrie)
    The Boat That Rocked (film)

    rozbalit záhlaví
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    KAZUO_KIRIYAMA: určitě mám, Bay říká, že za trvalost se může považovat i snaha o ní, tozn. de facto třeba jakýkoliv squat nebo opakovaně pořádaná akce s charakterem TAZ je vlastně PAZ. Tam by se dal zařadit třeba i takový Czechtek. Sice je to (byla to) událost, která se konala pokaždé někde jinde, ale každý vždy věděl, že se konat bude, v jaké přibližné geogr.lokaci (tj. v Česku), v jaký čas, a že tam potká zhruba podobné/stejné lidi. Další příklad je Burning Man, který se dokonce koná pokaždé na stejném místě. A pak taky různá autonomní centra a podobně.
    Mě se naopak nejvíc z toho textu líbí citát který jsem před pár dny šoupla do své dizertace:

    “But the "perfect case scenario" involves a free space that extends into free time. The essence of the PAZ must be the long-drawn-out intensification of the joys - and risks - of the TAZ. And the intensification of the PAZ will be....Utopia Now”

    Sice se to dá vyložit několika různými způsoby, ale já to vnímám tak, že čím víc bude PAZ, tím víc se blížíme ideálu...
    KAZUO_KIRIYAMA
    KAZUO_KIRIYAMA --- ---
    MIKATCHOU: moc pěkné, tedy až na to contradictio in adjecto v názvu :) ... ale když je to zase přímo od Beye...

    zaujala mě hlavně tahle pasáž z bodu pět: "The PAZ serves a vital function as a node in the TAZ-web, a meetingplace for a wide circel of friends andn allies who may not actually live fulltime on the "farm" or in the "village"," a to jak coby příležitost, tak potenciální hrozba pro jednotlivé napojené TAZ.

    BTW: máš vlastní zkušenost z nějaké takové komunity (ať už dočasné, nebo "trvalejší")?
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    k té možnosti permanentních TAZ bych se ještě vrátila....
    Dreamtime Village - Permanent TAZs
    http://dreamtimevillage.org/articles/permanent_taz.html
    KAZUO_KIRIYAMA
    KAZUO_KIRIYAMA --- ---
    KAZUO_KIRIYAMA:
    EMPIRE ME Domestic Trailer 1080p - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=1WEqP2PpZMY
    KAZUO_KIRIYAMA
    KAZUO_KIRIYAMA --- ---
    trocha kultury snad nikoho neurazí:
    Stát jsem já / Empire Me - Der Staat bin ich! (2011) | ČSFD.cz
    http://www.csfd.cz/film/304812-stat-jsem-ja/
    KAZUO_KIRIYAMA
    KAZUO_KIRIYAMA --- ---
    S_TEJK: ten paradox autentičnosti/neviditelnosti (mimochodem má myslím více dimenzí) je starý problém, bohužel bude vždy aktuální. myslím, že na to upozorňoval už Rushkoff, jen si teď nevzpomínám kde, možná Coercion?
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    si imho TAZ dost divne narouboval imho:

    "Publikace Kmeny zajímavým způsobem ukazuje styl městských subkultur od hackerů po fotbalové chuligány. Zároveň paradoxně plní funkci hrobky autentičnosti, protože podle v knize citovaného Hakima Beye (autora Dočasné autonomní zóny) je pro přežití alternativních subkultur nutná neviditelnost."

    cely text
    [ S_TEJK @ NTW23 - FREETEKNO.CZ --- vzdej uctu ikonam! ]
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Hakim Bey: Repopulating the Temporary Autonomous Zone - Simon Sellars
    http://www.simonsellars.com/hakim-bey-repopulating-the-temporary-autonomous-zone
    KAZUO_KIRIYAMA
    KAZUO_KIRIYAMA --- ---
    Hackerská komunita chce vybudovat satelitní síť, která by umožnila necenzurovaný Internet – ITBIZ – Vaše jednička mezi nulami
    http://www.itbiz.cz/clanky/hackerska-komunita-hodla-vybudovat-satelitni-sit-ktera-by-umoznila-necenzurovany-internet
    KOMATSU
    KOMATSU --- ---
    Tak myslím si, že dvě bazální podmínky mohou být dostatečná tolerance/ignorace ze strany okolního sociopolitického prostředí a/nebo pak především nedokonalé prostředky kontroly "vnějšího" prostoru (což z první podmínky ostatně vychází). Zatímco to druhé je především téma anarchismu, to druhé zdá se mi být kruciálním tématem právě pro autonomismus (jakkoliv pro "klasický" anarchismus taktéž, ale z trochu jiných důvodů). Takže pakliže má existovat systém, který vznik DAZ má úplně znemožnit, tak se bude jednat o systém, který je totální, tj. zajímající se o každého jedince bez výjimky, autoritativní, protože tento zájem bude direktivní a především to bude systém, jehož technologická vyspělost bude umožňovat plný přehled o dění v rámci "vnějšího" prostoru.
    KAZUO_KIRIYAMA
    KAZUO_KIRIYAMA --- ---
    jake jsou vubec podle vas zakladni (a pripadne idealni) podminky pro vznik vnejsi DAZ? existuji vubec systemy, ktere jeji vznik mohou uplne znemoznit?

    jinak jsem si ted vzpomnel na jeden klasicky prispevek (z r. 1844) k vnitrnim autonomnim zonam, je to tedy docela bichle, ale existuje k ni spousta vykladu a shrnuti:

    Max Stirner: Der Einzige und sein Eigentum (html / 850 K)
    http://www.lsr-projekt.de/msee.html
    KAZUO_KIRIYAMA
    KAZUO_KIRIYAMA --- ---
    T. A. Z.: The Temporary Autonomous Zone, Ontological Anarchy, Poetic Terrorism - Hakim Bey
    http://hermetic.com/bey/taz_cont.html
    KAZUO_KIRIYAMA
    KAZUO_KIRIYAMA --- ---
    JINDRICH: jeste k te permanentni revoluci, ona v te puvodni Marxove predstave az zase tak "permanentni" neni. jde jen o to, ze se nezastavi v nejake mezifazi prerodu spolecnosti (napr. v demokracii), ale povede az k naprostemu zruseni trid. Z toho Trockij vychazi, ale samotne prebudovani spolecenskych vztahu vidi uz jako nikdy nekoncici proces, ktery zasahuje do vsech sfer zivota spolecnosti. Take tvrdi, ze tento proces nikdy nebude zcela pokojny (reformy stridaji vybuchy obcanskych valek) a spolecnost v nem nikdy nedosahne rovnovazneho stavu.
    KAZUO_KIRIYAMA
    KAZUO_KIRIYAMA --- ---
    MIKATCHOU: v tomto smyslu ano, slo mi spis o tu postupnou rezignaci a snahu o sebezachovani za cenu ustupku okoli, v podstate jak rika JINDRICH.

    Jinak to chce konkretni zakladni temata k reseni, pak se diskuze rozproudi :) Co treba, jaky je vubec smysl a prinos (individualni a spolecensky) existence DAZ?


    JINDRICH: Nebal bych se toho, ze jde o klub o jedne knizce, Bey pouze pojmenoval neco zakladniho, co mnoho lidi tusilo uz po staleti a tech naznaku DAZ lze v kulture dohledat mraky (radio Caroline, Free Culture, vsechny ty priklady, ktere zminuje Bey), pekny popis chovani a podminek existence idealni DAZ je v Pynchonove Gravity's Rainbow - doporucuji pasaz, kde Slothrop mluvi s argentinskymi anarchisty (puvodne zemedelci a rancery):

    "In the days of the gauchos, my country was a blank piece of paper. The pampas stretched as far as men could imagine, inexhaustible, fenceless. Wherever the gaucho could ride, that place belonged to him. But Buenos Aires sought hegemony over the provinces. All those neuroses about property gathered strength, and began to infect the countryside. Fences went up, and the gaucho became less free. It is our national tragedy. We are obsessed by labyrinths, where before there was the open plain and sky. To draw ever more complex patterns on the blank sheet. We cannot abide the openness: it is terror to us. Look at Borges. Look at the suburbs of Buenos Aires. The tyrant Rosas has been dead a century, but his cult flourishes. Beneath the city streets, the warrens of rooms and corridors, the fences and the networks of steel track, the Argentine heart, in its perversity and guilt, longs for a return to that first unscribbled serenity . . . that anarchic oneness of pampas and sky. . . . "

    [...]

    In ordinary times" he wants to explain, "the center always wins. Its power grows with time, and that can't be reversed, not by ordinary means. Decentralizing, back toward anarchism, needs extraordinary times ... this War, this incredible War -- just for the moment has wiped out the proliferation of little states that's prevailed in Germany for ahtousand years. Wiped it clean. Opened it.

    It won't last, of course not. But for a few months... We want it to grow, to change. In the openness of the Zone, our hope is limitless." Then, as if struck on the forehead, a sudden fast glance, not at the door, but up at the ceiling -- "So is our danger."

    [...]

    "Yeah but—what're you gonna do, take over land and try to hold it? They'll run you right off, podner." "No. Taking land is building more fences. We want to leave it open. We want it to grow, to change. In the openness of the German Zone, our hope is limitless."


    (je to vsechno z jedne kapitoly)
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    MIKATCHOU: tak klub o jedny knížce... DAZ je pěkný, ale přijde mi, že je to jak s revolucí, časem to samo vyhnije, vykristalizuje, institucionalizuje se, připadně je potalčeno a zanikne - a samozřejmě v ideálním případě se zjeví znova někde jinde.

    Todle dilema se řeší už dlouho ne? Ne ni to obsažené v trockého „teorii permanentní revoluce“? (ja to nečet, tak nevim... ale přijde mi, ze jde o docela pobdobný problém)
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    KAZUO_KIRIYAMA: kolaborace tam je tak jako tak, aby vůbec někdo mohl DAZ založit tak musí mít prostředky z vnějšku, takže je to de facto jedno

    jinak to tu nějak nejede :)
    KAZUO_KIRIYAMA
    KAZUO_KIRIYAMA --- ---
    MIKATCHOU: jedine asi udrzovani odkazu a zakladani novych DAZ kdykoli a kdekoli to jde :) ... trvala udrzitelnost predpoklada kolaboraci s okolim, v tom vidim spor se zakladnim principem zony.
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    JINDRICH: to já vim, na tom ten koncept stojí, ale spíš mě zajímá jestli to má nějaký potenciál pro eventuelní přesah té dočasnosti v něco trvalejšího... neříkám že trvalý, ale trvalejší...
    když si vemu třeba occupy wall street, to je taky DAZ, ale hodně lidí se baví o tom jak vytvořit něco co by nebylo tady a teď, ale mělo to nějaký přesah do budoucnosti...
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    trvalá udržitelnost autonomie? DAZ je silný koncept, právě proto, že neřeší udržitelnost a je předem definovaná jako dočasná.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam