• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MEArychločtení
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    Ahoj,
    vzdy jsem pokladal rychlocteni za zbytecnost, protoze me cist bavilo a i kdyz jsem cetl normalne, nemel jsem dost kvalitni literatury. Ale od te doby, co mam deti mam na cteni asi tak setinu casu, co predtim, takze to pro me najednou smysl ma ;)

    mate nekdo zkusenosti s timhle webem?
    http://www.rozectise.cz/

    ma smysl do toho investovat cas, nebo sem am poohlednout jinde?
    LORDT
    LORDT --- ---
    Nový projekt speciálních kurzů naučí číst až dvakrát rychleji. Knihovny ho nabídnou zadarmo | zpravy.ihned.cz - Česko
    http://zpravy.ihned.cz/...cialnich-kurzu-nauci-cist-az-dvakrat-rychleji-knihovny-ho-nabidnou-zadarmo
    MEA
    MEA --- ---
    jen tak pro zajímavost, guru rychločtení o internetech :)

    Vize Internetu 1986 - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=gyj5VwXSJ8M&feature=related
    MEA
    MEA --- ---
    AYUNTAMIENTO: můžeš pro info postout více ke kurzu prosím?
    AYUNTAMIENTO
    AYUNTAMIENTO --- ---
    C0CKA: ja jdu 13., v praze, pak bude termin i na konci mesice pravdepodobne... Kdy se ti to hodi? Poptam se.
    C0CKA
    C0CKA --- ---
    AYUNTAMIENTO: já ano. kdy, kde?
    AYUNTAMIENTO
    AYUNTAMIENTO --- ---
    Ahoj, je tu někdo, kdo by stál o kurz rychločtení, já na jeden jdu a ještě jsou místa, tak se poptávám.
    MEA
    MEA --- ---
    SHEALA: jj, na čtečku z knihovny si brousím zuby a oči :)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    MEA: Mozna jo :-) jinak, ono je to normalne celkem vyhodny, akorat ma pak strasnou spotrebu knih. Diky bohu za ctecky, zatim ji mam jen pujcenou, takle neco malo usetrim, a taky si budu moct dovolit cist i vec, kterou si nekoupim jen proto ze uz to nemam kam dat :-)
    MEA
    MEA --- ---
    Stejně to ale furt neumim :)). Jen trošičku...
    SHEALA: Tak stačí nad každým slovem přemýšlet a v duchu si zopakovat, co znamená a je to, já se toho zas potřebuju zbavit, hlavně toho vnitřního hlasu, co mě brzdí. Jde sice vypnout, ale zapíná se automaticky. :))
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    Potrebovala bych se naucit cist pomalu :-)
    Takove veci jako zapatlane sklo bryli jsem vyloucila predem, oci me obcas boli vic nez bych si prala.
    Jinak jo, e-knihu o 500 strankach jsem si natahla na tyden, dilem taky proto, ze jsem u ni soustavne usinala. Nebyla nudna, jen sem byla utahana.
    MEA
    MEA --- ---
    ATOMINATOR: díky za pochvalu a dál jsem chtěla souhlasit s tím, co píšeš o "jití textu naproti", já to vnímám jako, že oko teprv vnímá a vidí, kdežto já myšlenami už čtu další slovo, ale oko je vnímá později, tudíž pak často nevím, co to vlastně bylo nebo je nebo bude nebo co! :))

    Moje taková metodička je podobná, možná v základu stejná, jak popisuješ meditaci, vnitřní ticho... Nicméně osobně to nenazývám vnitřním tichem, ale spíš rozsířením vnímání, protože ať už je to to stejné, podobné či je to nakonec zcela jiné vnímání, tak já ho nevnímám jako tiché, resp. tak, jak jsem cítila vnitřní ticho v hluboké meditaci, ale spíš to vnímám jako rozšířené, dalo by se řict i lehce rozostřené vidění textu a maximální koncentrace, tím pádem pocit, že si to slovo fotím okem do mozku. Vlastně takový stav cítím také jako přesunutí pozornosti do středu a rozsíření vnímání na celistovost jevů, stavů a zase samotného vnímání (v tomto stavu mizí hranice toho, co není podstatné pro samotné čtení a existuje soustředěnost na daný text, slovo, tam pak hranice někdy zas začíná - ohraničení textu, písmen atp., ale opět není podstatná, jakmile se stav obnoví).
    ATOMINATOR
    ATOMINATOR --- ---
    Ještě takový postřeh. Všiml jsem si, že jsem poslední dobou šel často čtenému textu jakoby vnitřně naproti. Nevím, jak to popsat, není to ani to známé „čtení si v duchu“, spíš to pociťuji jako jakýsi tah -> pohyb směrem dopředu a tento pocit neukotvenosti může být také zdrojem toho, že člověk vnímá text s obtížemi.

    Lidé obeznámení s meditacemi určitě znají pojem vnitřní ticho. Pokud toto ticho nahodím, tak veškerý pohyb mizí a informace mohou proudit přímo do nitra - člověk se tak teprve může stát onou nehybnou studnicí moudrosti.*

    *Slovo studium zřejmě nijak nesouvisí se slovem studna, ale líbí se mi to přirovnání ;)
    ATOMINATOR
    ATOMINATOR --- ---
    Nicméně jsem rád, že tohle auditko vzniklo, protože navzdory tomu, že jsem měl rychločtení jakžtakž zažité, se mi tato schopnost v posledních letech začala vytrácet a je tedy na čase se k rychločtení opět vrátit.

    Pokud někoho zajímá, jak je vůbec možné se odnaučit číst rychle, tak je to kombinací vícero faktorů, z nichž asi nejsignifikantnějším se jeví býti poškrábaná skla brýlí, která způsobují trochu jiný lom světla, což při čtení náročnějších textů způsobuje bolesti hlavy, jejichž častá přítomnost pak může vyústit až k nechuti ke čtení :)
    ATOMINATOR
    ATOMINATOR --- ---
    Já měl víkendový kurz rychločtení v rámci mého nedlouhého studia na ÚISK pod taktovkou docenta Papíka a v podstatě jsem se tam nedozvěděl nic navíc, než z knih, s nimiž jsem se seznámil v dospívání. Čímž neříkám, že ty informace nebyly hodnotné (zvláště pro člověka, který se s tím nově seznamuje), akorát jsem je už většinou znal.

    Nevím, kolik stojí kurz, co tu zmiňuje PSYCHOPATICK, ale všechny podstatné informace se dají vyčíst a naučit bez potřeby lektora.
    MEA
    MEA --- ---
    ANT_39: na druhou stranu vznáší otázky, které třeba některé jinak chytré diváky mohou zajímat ;D


    PSYCHOPATICK: taky by mne zajímalo, jeslti to má někdo za sebou a doporučuje či nikoliv?
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    MEA: Ta hlasatelka je tam hlavne celkem zbytecna. Kdyby "pan David" mohl proste prednaset bez prerusovani, rozhodne by to bylo ku prospechu veci.
    PSYCHOPATICK
    PSYCHOPATICK --- ---
    Když jsem ted koukala na Cenu kurzu racionálního čtení a rychločtení, málem jsem spadla ze židle... :D Absolvoval někdo z vás tento kurz? zajímalo by mě jak to probíhá?a jestli se opravdu vyplatí vložit do toho tolik peněz? Jaká je záruka úspěchu?
    PSYCHOPATICK
    PSYCHOPATICK --- ---
    já mám třeba problém s tím, že text přečtu docela rychle, ale už si moc nepamatuji co v něm bylo...proto bych potřebovala nějak koncentrovat sama sebe, tu pamět posílit a taky najít co nejlepší způsoby toho jak číst...??? je spousty knih, které bych chtěla načíst, ale nestíhám to, také díky špatnému pamatováku se musím vracet v textu a číst pomaleji...
    NACITALKA
    NACITALKA --- ---
    MEA: vzala jsem tvrdsi cisty bily papir, v sirce textu, vysoky cca. 4cm, aby se mi pohodlne drzel v ruce, podlozila s nim radek a pak uz jen posunovala radek od radku jak jsem postupovala ve cteni...

    skoda ze jsem na tuhle metodu tak dlouho zapomela, mam poruchu pozornosti a kdyz jsem jeste chodila do skoly, tak jsem se takhle ucila cist, protoze mi jinak skakali oci vsude mozne, nakonec se mi motala hlava a pak uz jsem nebyla schopna rozeznat znaky, to se nastesti zlepsilo...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam