• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MEArychločtení
    O metodě a tipech, radách a vychytávkách k tématu rychločtení.
    "Rychločtení je speciální metoda vnímání textu očima a jeho myšlenkové zpracování, při němž dochází současně se zvyšováním rychlosti i k lepšímu zapamatování přečteného a k lepšímu odlišení podstatného a druhořadého.

    Metoda rychločtení účinně a do značné míry řeší problém, že bez ní je každé zrychlení čtení neškoleného čtenáře provázeno větší povrchností čtení, a každé obsahové prohloubení je provázeno snížením rychlosti. Rychločtení se dá ovládnout metodou samouků z knih a CD anebo na výcvikovém kurzu trvajícím zhruba 20 hodin (3 dny). Velmi dobře se hodí například k zvládání každodenní záplavy e-mailů, pro manažery, studenty a jiné duševně pracující. Pojmy „rychločtení“ a „racionální čtení“ jsou zapsanými slovními ochrannými známkami u Úřadu průmyslového vlastnictví ČR. Majitelem těchto ochranných známek, a tudíž výhradním poskytovatelem vzdělávacích služeb v těchto tématech je David Gruber.[1], "píše WIKIPEDIA - http://cs.wikipedia.org/wiki/Rychlo%C4%8Dten%C3%AD
    rozbalit záhlaví
    LUDO
    LUDO --- ---
    MEA: eh, 300 stran mesiace to citas tak 10 min denne, nie?
    MEA
    MEA --- ---
    tak jsem nějak přirozeně začala rychločíst, donutil mne k tomu minimální čas na přečtení ohrožené kultury od šmajse, takže těch necelých 300 stran jsem dala za pár dní, max za necelý tři dny, což je na mne pokrok, jinak čtu takovou knihu i měsíce :)).. plus tomu dal samozřejmě obsah, čtivost pisatele a formát knížky, která mi přijde, že je na rychločtení jak dělaná - je trochu menší a užší než běžná kniha s populární četbou, či jak to mám jinak popsat :)
    není to sice erudované rychločtení, co provozuju já, ale taky bych to tam započítala a jsem zvědavá na další publikace, jestli se zadaří
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    Přišel mi mail z Alzy že mají novou knihu od Davida Grubera, tentokrát v angličtině...

    Rational Reading, David Gruber | Media.alza.cz
    http://media.alza.cz/rational-reading-d2193340.htm
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    NEVILL: njn, minimalne zabava na dlouhe vecery to funguje docela fajnove ;)
    jen se mi v posledni dobe nejak nekam vytratily ty dlouhe vecery a zabava uz vubec. Ale jednou se k tomu jiste dostanu. Snad ten web jeste pobezi :D
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    AVATAR: Teď jsem u jedenácté lekce a cítím určité zlepšení. Jsou tam cvičení na rozšiřování zrakového rozpětí, cvičení očních fixací, porozumění textu, teoretické části. Je to celkem přehledné s jednoduchým ovládáním. První tři lekce mají zdarma, takže to klidně můžeš vyzkoušet.

    Mám od nich kdyžtak slevový kód na 50% kdybyste někdo měl zájem...
    MEA
    MEA --- ---
    tak prosím, až z toho budeš mít nějaký dojem, poštni jej sem, budem rádi za informace! :)
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    MEA: no, nabidli mi to za polovic, tak jsem to vzal. Akorat jsem jeste nezacal. Nestiham zoufale :(
    MEA
    MEA --- ---
    AVATAR: osobně s tím nemám zkušenost, netuším, zda-li někdo, kdo sem chodí ji má, nicméně zatím mne napadá jen toto, že nakonec se budeš asi muset rozhodnout, jestli do toho investovat čas a asi i peníze, to jsem na webu nenašla. osobně bych šla spíš do nějaké učebnice, kterou bych si půjčila za pár korun v knihovně nebo ji někde pořídila v pdfku třeba, a zkoušela ve chvilkách klidu.. záleží na preferencích, někdo zase radějc kolektiv a komunikaci, často je to i efetivnější.. asi bych se zkusila i popídit někde na VŠ, kde se tím zabývají, jestli nemaj stále kurzy, myslim, že by mohly být výhodnější.. příp. se obrátit na Grubera přímo :)
    MEA
    MEA --- ---
    MUI: soustředení je součástí, to je jasný, ale není to jen o něm :)
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    Ahoj,
    vzdy jsem pokladal rychlocteni za zbytecnost, protoze me cist bavilo a i kdyz jsem cetl normalne, nemel jsem dost kvalitni literatury. Ale od te doby, co mam deti mam na cteni asi tak setinu casu, co predtim, takze to pro me najednou smysl ma ;)

    mate nekdo zkusenosti s timhle webem?
    http://www.rozectise.cz/

    ma smysl do toho investovat cas, nebo sem am poohlednout jinde?
    LORDT
    LORDT --- ---
    Nový projekt speciálních kurzů naučí číst až dvakrát rychleji. Knihovny ho nabídnou zadarmo | zpravy.ihned.cz - Česko
    http://zpravy.ihned.cz/...cialnich-kurzu-nauci-cist-az-dvakrat-rychleji-knihovny-ho-nabidnou-zadarmo
    MEA
    MEA --- ---
    jen tak pro zajímavost, guru rychločtení o internetech :)

    Vize Internetu 1986 - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=gyj5VwXSJ8M&feature=related
    MEA
    MEA --- ---
    AYUNTAMIENTO: můžeš pro info postout více ke kurzu prosím?
    AYUNTAMIENTO
    AYUNTAMIENTO --- ---
    C0CKA: ja jdu 13., v praze, pak bude termin i na konci mesice pravdepodobne... Kdy se ti to hodi? Poptam se.
    C0CKA
    C0CKA --- ---
    AYUNTAMIENTO: já ano. kdy, kde?
    AYUNTAMIENTO
    AYUNTAMIENTO --- ---
    Ahoj, je tu někdo, kdo by stál o kurz rychločtení, já na jeden jdu a ještě jsou místa, tak se poptávám.
    MEA
    MEA --- ---
    SHEALA: jj, na čtečku z knihovny si brousím zuby a oči :)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    MEA: Mozna jo :-) jinak, ono je to normalne celkem vyhodny, akorat ma pak strasnou spotrebu knih. Diky bohu za ctecky, zatim ji mam jen pujcenou, takle neco malo usetrim, a taky si budu moct dovolit cist i vec, kterou si nekoupim jen proto ze uz to nemam kam dat :-)
    MEA
    MEA --- ---
    Stejně to ale furt neumim :)). Jen trošičku...
    SHEALA: Tak stačí nad každým slovem přemýšlet a v duchu si zopakovat, co znamená a je to, já se toho zas potřebuju zbavit, hlavně toho vnitřního hlasu, co mě brzdí. Jde sice vypnout, ale zapíná se automaticky. :))
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    Potrebovala bych se naucit cist pomalu :-)
    Takove veci jako zapatlane sklo bryli jsem vyloucila predem, oci me obcas boli vic nez bych si prala.
    Jinak jo, e-knihu o 500 strankach jsem si natahla na tyden, dilem taky proto, ze jsem u ni soustavne usinala. Nebyla nudna, jen sem byla utahana.
    MEA
    MEA --- ---
    ATOMINATOR: díky za pochvalu a dál jsem chtěla souhlasit s tím, co píšeš o "jití textu naproti", já to vnímám jako, že oko teprv vnímá a vidí, kdežto já myšlenami už čtu další slovo, ale oko je vnímá později, tudíž pak často nevím, co to vlastně bylo nebo je nebo bude nebo co! :))

    Moje taková metodička je podobná, možná v základu stejná, jak popisuješ meditaci, vnitřní ticho... Nicméně osobně to nenazývám vnitřním tichem, ale spíš rozsířením vnímání, protože ať už je to to stejné, podobné či je to nakonec zcela jiné vnímání, tak já ho nevnímám jako tiché, resp. tak, jak jsem cítila vnitřní ticho v hluboké meditaci, ale spíš to vnímám jako rozšířené, dalo by se řict i lehce rozostřené vidění textu a maximální koncentrace, tím pádem pocit, že si to slovo fotím okem do mozku. Vlastně takový stav cítím také jako přesunutí pozornosti do středu a rozsíření vnímání na celistovost jevů, stavů a zase samotného vnímání (v tomto stavu mizí hranice toho, co není podstatné pro samotné čtení a existuje soustředěnost na daný text, slovo, tam pak hranice někdy zas začíná - ohraničení textu, písmen atp., ale opět není podstatná, jakmile se stav obnoví).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam