MADIETTA: dik za ten link, tahle sada clanku ma i treti dil, ktery napriklad rika, ze v obci se smi podjizdet (ne ze by se mi to nestavalo, ale ted si budu davat vetsi bacha, zda mi nekdo nejede i z prava) a celou sadu clanku "jak byt lepsim ridicem", coz si na prokracovani velmi rada prectu.
Jak být lepším řidičem - kapitola 1: Správné sezení za volantem je základ - Rady a tipy | Autoweb.cz
http://www.autoweb.cz/jak-byt-lepsim-ridicem-kapitola-1-spravne-sezeni-za-volantem-je-zaklad/
a treba i tohle je dobre:
3) Současné sjíždění z pravého a levého do prostředního
Na závěr jen krátká poznámka k tomu, kdo má přednost, případně, kdo bude viníkem nehody v situaci, kdy jedno auto jede v levém, druhé jede v pravém a prostřední mezi nimi je volný a oba se rozhodnou do něho přejet. Tato otázka byla dlouha v pravidlech neřešená, dnes už ale řešená je.
§12 odst. 6 zákona č. 361/2000 Sb. stanoví:"
Na pozemní komunikaci o třech jízdních pruzích vyznačených na vozovce v jednom směru jízdy smí řidič přejíždět z levého jízdního pruhu do středního jízdního pruhu jen tehdy, neohrozí-li řidiče přejíždějícího do středního jízdního pruhu z pravého jízdního pruhu; obdobně se postupuje při přejíždění z levých jízdních pruhů do středních jízdních pruhů na pozemní komunikaci o čtyřech a více jízdních pruzích vyznačených na vozovce."
Přednost má tedy ten zprava. Já osobně to sice nepovažuji za příliš logické a udělal bych to obráceně, to ale není podstatné, zákon to stanoví jasně.